Anual, în Moldova sunt depistate circa cinci mii de persoane cu probleme grave de sănătate mintală

În fiecare an, în Republica Moldova sunt depistate circa cinci mii de persoane care au probleme de sănătate mintală severe. În prezent, există în jur de 80 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală și tulburări severe, care se află la evidența specialistului din domeniul sănătății mintale. Astfel, în cadrul unor consultări publice, Comisia protecție socială, sănătate și familie a prezentat un nou proiect de lege, cu privire la sănătatea și bunăstarea mintală, transmite IPN.

În anul 2020, tulburarea mintală și de comportament a fost principala cauză a dizabilităților. Autoritățile se declară îngrijorate de această constatare care, potrivit lor, denotă carențe mari la capitolul prevenire și intervenție promptă pentru a ajuta persoana în stadiu incipient.

Șefa Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie a USMF, Jana Chihai, reprezentantă a proiectului moldo-elvețian Mensana, a declarat că reforma serviciilor de sănătate mintală a început în anul 2014. Până la reformare, asistența psihiatrică se acorda în spitale de psihiatrie, care erau trei la număr, iar serviciul ambulator era reprezentat de către cabinetele psihiatrelor din secțiile consultative.

Serviciile de asistență psihiatrică au început să se dezvolte odată cu apariția în fiecare raion a centrele comunitare de sănătate mintală. În prezent sunt 40 de astfel de centre finanțate de CNAM, dar și trei spitale de psihiatrie. Totuși, o carență rămâne cea legată de resursele umane. În țara noastră sunt doi psihiatri la o sută de mii de persoane, pe când media în Europa este de cinci. Există raioane în care nu există medic psihiatru.

În acest context, deputata Liliana Grosu a prezentat proiectul de lege cu privire la sănătatea și bunăstarea mintală care, potrivit ei, propune o nouă abordare în domeniul dat, prin protecția și promovarea sănătății mintale la nivelul întregii populații. Totodată, proiectul stabilește dezideratele privind digitalizarea și inovarea în domeniul sănătății mintale și instruirea specialiștilor competenți, care urmează să fie implicați în procesul de prestare a serviciilor respective, precum și a celor implicați în procesul de internare nevoluntară a persoanelor cu tulburări mintale și de comportament.

Inițiativa mai prevede ca serviciile specializate de sănătate mintală să fie acordate doar în baza consimțământului liber exprimat și a unui plan individualizat de asistență centrat pe nevoile persoanei, elaborat de echipa multidisciplinară de sănătate mintală. Odată ce va fi aprobat, proiectul va reglementa procedurile de internare voluntară și nevoluntară, dar și prevederi ce țin de tratamentul medicamentos aplicat în spitalele de psihiatrie.

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, marcate pe 10 octombrie, în perioada 4 – 11 octombrie, Parlamentul găzduiește o expoziție de fotografii. Lucrările expuse surprind momente din activitatea Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală din țară.

Farmacia Familiei celebrează 19 ani! Participă la tombola aniversară și câștigă premii valoroase!

În luna iulie, Farmacia Familiei celebrează 19 ani de activitate! Cu ocazia aniversării, fiecare client va fi răsplătit pentru fidelitate și încredere.

În perioada 1 – 19 iulie, te invităm să participi la tombola aniversară organizată în Farmacia Familiei și Dita Hyper Farmacie.

Cum participi:

  • Procură din Farmacia Familiei/Dita Hyper Farmacie, în perioada 01 iulie – 19 iulie, orice produse, într-un bon de plată de minim 300 lei.
  • Înregistreză bonul și completează formularul de participare care include datele participantului (nume, prenume, telefon de contact, nr. bonului, data procurării, adresa electronică).

Pe lângă șansa de a câștiga la tombolele zilnice, poți profita de oferte aniversare la cele mai de top branduri de dermatocosmetică și suplimente. Profită de reducerile generoase și asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru sănătatea și bunăstarea ta și a familiei tale.

Farmacia Familiei – 19 ani de grijă pentru toată familia!

Pentru mai multe informații despre campania aniversară consultă regulamentul tombolei.

*Acest articol este un produs comercial.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Lavrov susţine că ”majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate Rusiei în privința referendumurilor false din Ucraina, dar nu îndrăznesc s-o spună
Articolul anterior
Veste bună pentru moldovenii din UK! Permisele și diplomele de studii ar putea fi recunoscute
Articolul următor