Anunț important în legătură cu temele pentru acasă ale elevilor

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a aprobat instrucțiile metodice privind temele pentru acasă ale elevilor.

separator

Potrivit Instrucțiunii metodice ”Managementul temelor pentru acasă, în învățămîntul primar, gimnazial și liceal”, elaborată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în ciclul primar, timpul alocat temelor pentru acasă nu va depăși 45-60 de minute zilnic pentru toți elevii.

Pentru elevii claselor I-IV, volumul săptămânal al temelor pentru acasă nu va depăși 5 ore.

În ciclul gimnazial, în clasa a V-a, în primele două săptămîni de studiu nu se vor da teme pentru acasă.

Timpul estimat, zilnic, pentru realizarea temei nu va depăși: pentru clasele V-VI – 1,5 ore, iar pentru clasele VII-IX – 2 ore. Volumul săptămînal al temelor pentru acasă nu va depăși 7,5 ore pentru clasele V-VI și 10 ore de lucru pentru clasele VII — IX.

În ciclul liceal timpul estimat, zilnic, realizării temelor pentru acasă nu va depăși 2,5 ore. Volumul săptămînal nu va depăși 12,5 ore. Specificul temelor pentru acasă, pe parcursul unității de învățare, va fi centrat pe sarcini de aplicare și analiză.

La sfîrșitul unității de învățare și înaintea probelor de evaluare sumative, se vor propune teme pentru acasă cu caracter de sinteză și integrare. În perioada de vacanță, după probele de evaluare sumativă și în zilele de activități transdiciplinare, nu se vor da teme pentru acasă.

Nu se va admite utilizarea temelor pentru acasă ca instrument de pedeapsă: teme cu volum mare și grad înalt de complexitate, exerciții repetitive, teme necunoscute și neexersate în clasă. Temele pentru acasă se vor da doar în baza conținuturilor care au fost studiate la clasă și nu implică studiu individual suplimentar din partea elevului.

Se recomandă ca temele să aibă un caracter practic-aplicativ, legate de viața reală (proiecte, machete), respectîndu-se preferințele și interesele elevilor. Cadrul didactic va verifica sistematic realizarea temelor pentru acasă de către elevi şi îi va încuraja prin oferirea feed-back-ului constructiv/pozitiv cu accent permanent pe proces, soluții și nu pe rezultat și consecințe. Evaluarea temei pentru acasă se va realiza, de regulă, la fiecare lecție, aproximativ timp de 10 minute.

Nu se vor acorda note insuficiente dacă elevul nu a realizat corect sau integral tema pentru acasă. Se va evalua prin notă temele constituite din sarcini complexe, cu un grad sporit de dificultate, realizate, de regulă, de lungă durată. Se recomandă efectuarea temelor pentru acasă după masa de prînz și o pauză de recreere prin activități fizice, ludice, cu caracter distractiv sau gospodăresc, cu utilizarea pauzelor intermediare, cu specific și durată individuală, la recomandarea specialistului psihopedagog, psiholog.

sursa: www.sputnik.md

Rusia a atacat Ucraina cu 176 de drone înainte de startul discuțiilor despre pace cu SUA. Kievul nu a fost invitat

Rusia a lansat noaptea trecută un amplu atac cu drone asupra Ucrainei, cu doar câteva ore înainte ca oficialii americani și ruși să se reunească în Arabia Saudită pentru discuții menite să pună capăt războiului Moscovei împotriva vecinului său, scrie CNN citat de digi24.ro.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 176 de drone de atac de tip Shahed și drone momeală în cursul nopții, acesta fiind cel mai recent baraj din cadrul atacurilor aeriene aproape zilnice menite să slăbească apărarea ucraineană și să degradeze infrastructura energetică a țării în timpul lunilor de iarnă.

Mai mult de 100 de drone au fost doborâte și aproape 70 de drone momeală au dispărut de pe radar fără consecințe negative, a declarat forțele aeriene ucrainene. Aceasta nu a precizat care au fost pagubele sau victimele atacului. Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat „aproape 1.220 de bombe aeriene, peste 850 de drone de atac și mai mult de 40 de rachete de diferite tipuri” în cursul săptămânii precedente.

Oficialii americani și ruși se întâlnesc marți la Riad, capitala Arabiei Saudite, pentru ceea ce se preconizează a fi cele mai importante discuții de până acum între cei doi foști inamici din Războiul Rece privind încetarea războiului Moscovei în Ucraina.

Kremlinul recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a adera la UE, dar nu și la NATO. Putin, pregătit de negocieri cu Zelenski

Rusia a admis marți că Ucraina are „dreptul suveran” de a adera la Uniunea Europeană, dar nu și în ceea ce privește NATO, iar Vladimir Putin este pregătit să negocieze cu Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie digi24.ro.

„În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, este dreptul suveran al oricărei țări”, a declarat Dmitri Peskov. „Dar este complet diferit atunci când vine vorba de probleme de securitate și alianțe militare. Aici avem o abordare diferită care este bine cunoscută”, a spus oficialul de la Moscova, potrivit AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin este „pregătit” să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”, a dat asigurări Kremlinul, după aproape trei ani de ofensivă a armatei ruse în Ucraina, în plină accelerare a discuţiilor despre o soluţionare a conflictului, scrie News.ro.

„Putin personal a declarat că, dacă este necesar, va fi pregătit să negocieze cu Zelenski, însă cadrul juridic al acordurilor trebuie să fie discutat ţinând cont de realitate”, a spus Dmitri Peskov. El se referă la o lipsă a „legitimităţii”, în opinia Moscovei, a liderului ucrainean, întrucât mandatul lui Zelenski a expirat în mod oficial în mai 2024. Însă legea marţială din Ucraina, impusă în februarie 2022, exclude organizarea de alegeri pe timp de război. Rezolvarea conflictului din Ucraina este „imposibilă” fără să se discute mai larg problemele de securitate din Europa, subliniază Kremlinul, la o zi după o reuniune, la Paris, a unor lideri europeni, care se tem de o marginalizare prin apropierea dintre Statele Unite şi Rusia.

„O rezolvare pe termen lung, o rezolvare viabilă este imposibilă fără o examinare globală a problemelor de securitate pe continent”, a precizat Peskov Peskov. Rusia vrea de mult timp să reorganizeze arhitectura de securitate a Europei, iar Moscova a cerut în trecut retragerea forţelor NATO din Europa de Est.

Prima întâlnire Rusia-SUA despre Ucraina s-a încheiat: Primele informații despre discuții

Oficialii americani și ruși s-au întâlnit marți la Riad, capitala Arabiei Saudite, pentru ceea ce se preconizează a fi cele mai importante discuții de până acum între cei doi foști inamici din Războiul Rece privind încetarea războiului Moscovei în Ucraina. Prima sesiune de discuții între trimișii lui Putin și ai lui Trump s-a încheiat după patru ore, scrie digi24.ro.

Rusia și SUA au convenit să „țină cont de interesele celuilalt”, afirmă un consilier al lui Putin

ACTUALIZARE 15.01 Iuri Ușakov, un consilier prezidențial al lui Vladimir Putin și parte a echipei de negociere a Moscovei în Arabia Saudită, a declarat că Rusia și Statele Unite au convenit să „ia în considerare interesele celuilalt” în timpul discuțiilor de azi din Arabia Saudită. Întrebat de un post tv din Rusia cum au decurs negocierile, Ușakov a spus: „Nu a fost rău”. Oficialul a declarat că este „dificil de spus” că pozițiile Rusiei și ale SUA sunt „tot mai apropiate”, dar că cele două țări au discutat acest lucru la Riad.

Discuțiile de marți de la Riad între diplomații de top din Rusia și Statele Unite au fost „pozitive”, a declarat pentru CNN Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei și parte a echipei de negociere a Moscovei în Arabia Saudită. Discuțiile au durat mai mult de patru ore și s-au încheiat pentru astăzi, a adăugat el.

Uniunea Europeană vrea „să facă echipă” cu SUA pentru o pace „justă şi durabilă” în Ucraina, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe reţeaua socială X, după o întrevedere cu trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg.

Kellogg, aşteptat miercuri la Kiev, a atenţionat deja că el nu crede că este „de dorit” ca europenii să ia loc la masa de negocieri cu privire la Ucraina pe care Washingtonul vrea să o înceapă cu Moscova

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat că eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina anunță „o nouă eră de amenințări”, în timp ce discuțiile SUA-Rusia încep în Arabia Saudită, scrie CNN. „Suntem într-o nouă eră de amenințări, iar acest lucru necesită o nouă eră pentru apărare”, a spus Healey la o conferință de presă la Londra. Secretarul apărării a subliniat modul în care Marea Britanie și-a majorat cheltuielile pentru apărare în acest an cu aproape 3 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde de dolari) și ar urma ca în lunile următoare să „stabilească o cale” pentru a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare. Cu toate acestea, această proporție ar fi departe de cifra de 5 % din PIB solicitată de administrația Trump.

Franţa nu vrea o „pace de mântuială”, a avertizat marţi ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, în timp ce ruşii şi americanii poartă negocieri în Arabia Saudită fără Ucraina şi fără europeni.

 Rusia a admis marți că Ucraina are „dreptul suveran” de a adera la Uniunea Europeană, dar nu și în ceea ce privește NATO, iar Vladimir Putin este pregătit să negocieze cu Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, este dreptul suveran al oricărei țări”, a declarat Dmitri Peskov. „Dar este complet diferit atunci când vine vorba de probleme de securitate și alianțe militare. Aici avem o abordare diferită care este bine cunoscută”, a spus oficialul de la Moscova, potrivit AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin este „pregătit” să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”, a dat asigurări Kremlinul, după aproape trei ani de ofensivă a armatei ruse în Ucraina, în plină accelerare a discuţiilor despre o soluţionare a conflictului.

Alți oficiali americani prezenți la discuțiile de la Riad sunt consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și trimisul pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff. Din partea Rusiei se află personalități politice, de informații și economice de nivel înalt, inclusiv șeful fondului suveran de investiții Kirill Dmitriev, care a jucat un rol-cheie în culisele unui acord recent de eliberare a prizonierilor americani.  Întâlnirea se desfăşoară la Palatul Conferinţei Diriya, în nord-vestul capitalei saudite și este prima întâlnire faţă în faţă dintre un ministru de externe rus şi un secretar de stat american de la întâlnirea lui Lavrov cu omologul său american de la acea vreme, Antony Blinken, în ianuarie 2022, cu o lună înainte de începerea războiului din Ucraina. 

Elevii nu vor mai primi note la unele discipline
Articolul anterior
Cum arătau politicienii moldoveni în anii de școală?
Articolul următor