Anunț important pentru doritorii de a obține permisul de conducere

Agenția Servicii Publice informează că, din 1 aprilie, admiterea candidaților la probele examenului pentru obținerea permisului de conducere, teoretică sau practică, se va face doar în baza programării prealabile.

separator
Programarea la proba teoretică se acceptă după finalizarea cursului de școlarizare în școlile de profil, iar la cea practică – după ce candidatul a obținut calificativul admis la testul teoretic.Într-un comunicat de presă al ASP se spune că, pentru a spori capacitatea de examinare a subdiviziunilor teritoriale competente, a fost mărit numărul sesiunilor la ambele probe, dar și a persoanelor care pot fi examinate într-o zi. Totodată, a fost majorat numărul de locuri pentru programarea la urgență. „Măsurile luate vor contribui la fluidizarea procesului de evaluare”, se spune în comunicat.

Candidații se pot programa la examen accesând pagina www.asp.gov.md, telefonic la numerele de contact afișate în compartimentul „informații utile/subdiviziuni teritoriale” sau prin intermediul Call centrului, la numărul 14909. Programarea este deschisă pe un termen de trei luni. Înregistrarea va fi anulată în cazul neprezentării la data și ora stabilită, fiind necesară o nouă programare în acest sens.

Programările la urgență în cadrul Secției calificare a conducătorilor auto municipiul Chișinău se fac exclusiv online. În restul subdiviziunilor teritoriale competente, candidații se pot programa telefonic sau direct la oficiu. Perioada maximă de programare urgentă la examen nu poate depăşi trei zile lucrătoare, începând cu ziua ulterioară adresării.

Proba teoretică este gratuită, cea practică costă 200 de lei. Programarea la examenul de urgență costa 300 de lei.

Rezultatul admis la proba teoretică este valabil timp de un an.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Cumplit. O tânără a căzut în gol, încercând să își facă un selfie în fața Turnului Eiffel
Articolul anterior
Moldoveanca stabilită în Londra, și-a acoperit Lamborghini-ul cu cristale Swarovski. Video
Articolul următor