Anunț pentru moldovenii care intenționează să depună jurământul de credință față de România

Anunț pentru moldovenii care intenționează să depună jurământul de credință față de România. Începând cu data de 7 octombrie 2020, Secția Consulară a Ambasadei României la Chișinău își va relua gradual activitatea pentru depunerea jurământului de credință față de România.

separator

În prima fază, în perioada 7-16 octombrie 2020, persoanele care au fost programate să participe la ceremoniile oficiale de depunere a jurământului de credință față de România din luna martie 2020, sunt invitate să se prezinte la Secția consulară, astfel:

– Sesiunea din 17 martie 2020 va fi reprogramată la data de 7 octombrie 2020;

– Sesiunea din 18 martie 2020 va fi reprogramată la data de 8 octombrie 2020;

– Sesiunea din 19 martie 2020 va fi reprogramată la data de 9 octombrie 2020;

– Sesiunea din 24 martie 2020 va fi reprogramată la data de 14 octombrie 2020;

– Sesiunea din 25 martie 2020 va fi reprogramată la data de 15 octombrie 2020;

– Sesiunea din 26 martie 2020 va fi reprogramată la data de 16 octombrie 2020.

Fiecare sesiune este împărțită în patru intervale orare, în ordine alfabetică, astfel:

– Începând cu ora 08,15 pentru numele de familie cuprinse între literele A- C;

– Începând cu ora 10,15 pentru numele de familie cuprinse între literele D- I;

– Începând cu ora 13,15 pentru numele de familie cuprinse între literele J- P;

– Începând cu ora 15,15 pentru numele de familie cuprinse între literele R- Z.

În a doua fază, începând cu data de 19 octombrie 2020 va fi reluată activitatea pentru depunerea jurământului de credință față de România pentru persoanele ale căror programări au fost anulate ca urmare a restrângerii activității Secției consulare, în context COVID-19; acestea vor fi reprogramate strict cu respectarea ordinii cronologice și vor primi toate informațiile necesare la adresa de e-mail folosită la înregistrarea contului pe portalul SIMISC (www.econsulat.ro). Activitatea Secției consulare se va desfășura în funcție de contextul epidemiologic, sesiunile putând fi micșorate sau mărite, după caz.

Intrarea în sediul Secției consulare va fi permisă strict în funcție de datele și intervalele orare stabilite. Astfel, facem apel la înțelegerea dvs. și vă rugăm insistent să vă prezentați în funcție de programul stabilit, în scopul evitării formării de grupuri mari de persoane, care nu va face decât să crească timpul de așteptare.

Accesul în incinta Secției consulare va fi permis numai în următoarele condiții:

• Purtarea obligatorie a măștii de protecție!

• Lipsa simptomelor asociate COVID-19 (temperatură ridicată, tuse, rinoree, respirație dificilă)!

• Menținerea distanței fizice (mai mare de 1,5 m)!

• În sala de așteptare nu va fi admisă prezența a mai mult de 8 persoane, în același timp. Facem apel la responsabilitatea dvs. și vă solicităm să nu vă prezentați la Secția Consulară însoțiți de minori. Prezența minorilor nu este necesară la depunerea jurământului de credință față de România!

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Află cum să alegi corect lentilele şi ramele pentru ochelari!
Articolul anterior
500 kg de varză și cartofi, nimicite de ANSA. Ce au arătat analizele
Articolul următor