În unele blocuri locative din orașul Căușeni apa de la robinete curge cu viermi. Se întâmplă de câteva luni după ce locatarii au descoperit că din robinetele lor ar curge apă cu viermi roșii de câțiva cm lungime.
Apa este distribuită în tot orașul din șase fântâini arteziene prin trei bazine de acumulare a apei și ajunge în casele oamenilor prin rețeaua centrală de apeduct. Totul bine și frumos spun lucrătorii de la apă canal care afirmă însă că din cauza țevilor uzate în unele gospodării apa ajunge poluată, scrie studio-l.one.
Calitatea apei potabile la Căușeni trezește în ultimul an mari semne de întrebare, Asta după ce locuitorii orașului odată la câteva luni sesizează autoritățile locale despre calitatea apei.
O femeie care locuiește într-un apartament de la etajul trei pe strada Dimitrie Cantemir 23/2 spune că de câteva săptămâni își filtrează apa din robinet cu un tifon.
Situația este aceeași în majoritatea blocurilor locative din centrul orașului Căușeni, acolo unde oamenii semnalează o situație îngrijorătoare privind calitatea apei potabile. . . Locatarii unui bloc locativ au creat un grup de inițiativă și au mers la primărie solicitând să li se rezolve problema. Țevile din subsolurile blocurilor locative nu au mai fost schimbate de mai bine de 50 de ani, asta deși unii locatari au încercat să le schimbe către apartamentele lor până în blocul locativ situația rămâne o problemă.
Apa care ajunge în casele oamenilor este pompată din șase fântâni arteziene ale orașului. Din fântâni apa ajunge în trei bazine de acumulare, iar mai apoi prin filtrare în țevile de apeduct. Am încercat să verificăm care este situația la stația de pompare a apei din orașul Căușeni, inginerul de aici afirmă că toată apa nimerește în țevi curată. Oamenii spun că au organizat un grup de inițiativă și au cerut explicație de la organele competente.
Zilele trecute specialiștii de la Centrul de Sănătate publică Căușeni au prelevat probe de apă din blocurile locative afectate de viermi. Rezultatele probelor de laborator au arătat. Solicitat să dea o explicație a acestei situațiii directorul Apă Canal Căușeni Alexandru Gîlcă susține că problema nu este în calitatea apei livrată ci în rețeaua de apeduct și țevile uzate.
Acesta susține că în luna octombrie a acestui an din fondurile alocate de Primăria Căușeni au fost schimbate țevile pe 4 străzi ale orașului Căușeni Kogâlniceanu, Boris Glavan, Serghei Lazo și Ana și Alexandru. Pentru acest lucru din bugetul orăeșnesc au fost alocați 679 de mii de lei. Pentru a scăpa de problema apei poluate de viermi în tot orașul este necesar de schimbat peste 30 de km de țevi de apeduct. Potrivit oficialilor schimbarea celor 31 de km de apeduct din orașul Căușeni ar costa 60 de milioane de lei, bani pe care oficialii promit că îi vor investi în rețeaua orășenească în anul 2024.