Apă pentru viață – cum gestionăm eficient resursa

Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. Cel mai mare consumator de apă este însă agricultura. Aceasta utilizează în prezent în jur de 70% din resursele globale de apă.

Resursele de apă din Republica Moldova sunt sensibile la schimbările climatice. Problemele care trebuie administrate în domeniul apei sunt din ce în ce mai complexe, iar alocarea optimă a unor resurse de apă limitate între agricultură, nevoile urbane și cele de mediu, impun o abordare integrată a alimentării cu apă și stării ei ecologice.

În acest domeniu țara noastră se conduce de Strategia de alimentare cu apă și sanitație până în 2028. Asigurarea graduală a accesului la apă sigură și sanitație adecvată pentru majoritatea localităților și populației din Republica Moldova este ținta acestui document.


Utilizarea eficientă a apei în agricultură

Moldova depinde foarte mult de apa de suprafață, în special de apa captată din râul Nistru și Prut. Acest lucru face ca balanța resurselor de apă ale Moldovei să depindă în mare măsură de fluxul extern de apă. Odată cu creșterea cererii de apă, multe regiuni, în special cele sudice, întâmpină dificultăți în încercarea de a găsi suficiente rezerve de apă pentru acoperirea nevoilor proprii. Cum putem continua să cultivăm alimente fără să epuizăm resursele de apă curată ale naturii? Utilizarea mai eficientă a apei în agricultură ne-ar ajuta cu siguranță.
Aplicarea unor practici agricole corecte în ceea ce privește irigațiile este esențială atât pentru evitarea risipei de apă cât și pentru scăderea costurilor de administrare a exploatației agricole.

Utilizarea apelor uzate

Principalele surse de poluare a apei de suprafață și subterane sunt sistemele de sanitației individuale ale gospodăriilor populației, deversările de apă uzată municipală insuficient tratată sau netratată.
O practică eficientă pentru reducerea consumului de apă potabilă în agricultură este utilizarea apelor uzate, tratate. Măsura a fost implementată deja în mai multe țări din Europa, cu rezultate foarte bune asupra economiei de apă potabilă. Dacă este utilizată în mod corespunzător, aceasta poate acoperi întregul necesar de apă al culturilor agricole și poate reprezenta o alternativă mai puțin costisitoare pentru irigat.

Eficientizarea consumului de apă

Eficientizarea consumului de apă se poate efectua prin recircularea, reutilizarea, reducerea consumului de apă, optimizarea proceselor, îmbunătățirea funcționării sau modificarea echipamentelor și a atitudinii utilizatorilor de apă. În toate cazurile sunt necesare două activități de bază: măsurarea și monitorizarea calității apei.

Dacă apa reciclată este administrată în mod corespunzător, apa uzată tratată poate reprezenta o alternativă eficientă pentru acoperirea cererii de apă. Utilizarea apei uzate poate fi obținută din mai multe resurse, însemnând un beneficiu ca resurse financiare și energie.

Aplicarea directivelor naționale și europene

Apa este o resursă crucială pentru umanitate, generează și sprijină creșterea economică și prosperitatea. De asemenea, apa este esențială pentru ecosistemele naturale și pentru reglarea climei.

Directivele elaborate de autoritățile europene pot reprezenta un ghid util de bune practici, referitoare la utilizarea eficientă a apei în agricultură. În planurile europene de salvare a resurselor de apă sunt cuprinse posibilitățile de utilizare eficientă a apei în agricultură, dar și pachete de sprijin, prin care să se încurajeze aplicarea normelor. Un exemplu de politică europeană pentru buna gestionare a apei în agricultură este Directiva Cadru a UE privind apa (DCA).

Republica Moldova este parte semnatară a mai multor convenții şi parteneriate relevante pentru sectorul apei, iar obiectivul este recunoașterea accesului la apă ca pe un „drept al omului” și convingerea fermă că o acoperire a țârii cu infrastructură de apă și sanitație este o condiție de bază pentru o dezvoltare socio-economică durabilă.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

O nouă ediție de Fashion Soiree ne adună în prag de sărbătoare
Articolul anterior
Ambasadorul SUA felicită autoritățile pentru încheierea unui acord cu Centrala electrică de la Cuciurgan
Articolul următor