Apelul disperat al unei mame ale cărei fiice de 8 şi 15 ani au fost răpite de Hamas: „S-au folosit de ele ca să scoată oameni din casă apoi i-au ucis în faţa lor”

„Nu mai am lacrimi, nu mai pot dormi, mănânc doar ca să supraviețuiesc. Am inima ruptă şi cer lumii întregi să îmi aducă fetițele mele înapoi”, este apelul disperat al unei mame din Israel ale cărei fiice de 8 si 15 ani au fost răpite şi folosite de teroriștii Hamas pentru a scoate oamenii din case, pe care ulterior i-au ucis în faţa lor.

Maayan Zin a făcut un apel public la Antena 3 CNN în speranța că mesajul ei va ajunge la cei care o pot ajuta să îşi aducă fetiţele acasă vii. Cele două copile au fost răpite dintr-un kibbut şi, potrivit mamei, au fost folosite de teroriștii Hamas să convingă vecinii să iasă din case. Copilele au fost astfel martore la atrocitățile comise de Hamas, apoi duse în Fâşia Gaza. 

Nimeni nu mai are veşti de la ele de 8 zile de acum, iar Maayan speră ca autorităţile să intervină şi să reușească eliberarea ostaticilor pentru a-şi strânge din nou fetiţele în braţe. 

„Fiicele mele au fost răpite în timp ce se aflau la tatăl lor. Am aflat acest informaţii din exterior. Fetele au adormit împreună în casă şi dimineaţă s-au trezit într-un coșmar. În acest moment nu știu nimic, am doar doua două poze cu ele. Din câte am înţeles nu sunt împreună, dar par că se află în Gaza. 

Sunt de părere că acest guvern trebuie să îmi înapoieze fetele. Dacă trebuie intrat acum în Gaza pentru operaţiuni terestre îi rog să fie atenți pentru că îmi vreau fetițele acasă vii.

„Le-am adus pe lume cu greu, am făcut multe tratamente pentru a le avea”

Vreau să le transmit fiicelor mele pe care le iubesc şi sunt viaţa mea că știu că sunt vremuri foarte grele. A fost foarte greu să le aduc pe lume, am făcut multe tratamente pentru a reuşi asta. Vreau să le spun să fie puternice, sper că sunt împreună şi să aibă grijă una de alta. Acum port o rochie pe care una din fete mi-a dăruit-o, am lângă mine toate lucrurile lor.

„Hamas este o turmă de bestii. Fetele mele nu au nicio vină”

Au fost luate de o turmă de bestii şi nu au nici o vină. Nu fac parte din structurile statului din politică şi nu au nicio vină. S-au folosit de fetiță de 15 ani ca să vorbească ebraică pentru a scoate oamenii din casă. Dacă va rămâne în viaţă va fi traumatizată pentru tot restul vieţii ei.  S-au folosit de ea pentru a comite aceste atrocități! Imaginile sunt dincolo de orice logică umană. 

Trebuie ca toată lumea să facă un efort comun să aducă toţi ostaticii luaţi de Hamas acasă. Fetițele mele trebuie să ajungă acasă! Este foarte greu, dar încerc să fiu puternică pentru ele, ca să vadă că au pe cine conta. Abia aștept să le țin în braţe! Iar ce au făcut acele bestii acolo este oribil. Toată lumea, tot globul suntem vinovați. Suntem în 2023 nu Evul Mediu. Toată lumea vede totul şi toată lumea a permis ca fetele mele să fie luate în Gaza.

„Nu ştiu în ce fel de condiţii insalubre sunt ținute fetele mele şi ce le pune să facă”

Nu ştiu în ce fel de condiţii insalubre sunt ținute fetele mele şi ce le pune să facă. Acele bestii au impresia că pot face orice si se pot comporta oricum cu noi, la noi în stat.

Este oribil că atât de mulţi copii mici şi atât de mulţi supraviețuitori ai Holocaustului au trebuit să vadă şi să trăiască aşa ceva. Acele bestii au ucis cu sânger rece copii, femei şi bătrâni. Cer lumii întregi, statului meu să se trezească şi să se ducă să le elibereze pe fetele mele.

„Nu dorm noaptea, mănânc numai ca să supraviețuiesc şi mă gândesc constant la soarta lor”

Nu dorm noaptea, mănânc numai ca să supraviețuiesc şi mă gândesc constant la soarta lor.

Nu mai am lacrimi, transpir întruna, lacrimile îmi ies prin piele, dar fac un efort să fiu căt mai logică şi cât mai puternică pentru fetele mele. Nu ştiu de unde am această putere însă am Speranța că în curând îmi voi ţine copilele în braţe”, a spus Maayan Zin, mama celor două copile răpite de teroriştii Hamas, la Antena 3 CNN. 

Administrația Trump își cere scuze după ce refugiații ucraineni au primit un mesaj să părăsească imediat SUA: „Mesajul a fost transmis din greșeală”

Refugiații ucraineni aflați în SUA au fost șocați când au primit un mesaj oficial care le cerea să părăsească imediat țara. Administrația Trump se scuză și spune că totul a fost o greșeală.

Un e-mail care a stârnit panică a fost trimis din greșeală la mii de refugiați ucraineni

Administrația Trump a transmis din greșeală un mesaj oficial mai multor refugiați ucraineni, în care li se spunea să părăsească imediat Statele Unite. După ce informația a fost făcută publică de CBS News, Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a recunoscut greșeala și a cerut scuze.

„Mesajul a fost transmis din eroare către unii dintre ucrainenii aflați în programul U4U. Programul Uniting for Ukraine nu a fost anulat”, a transmis DHS într-o declarație pentru CBS News.

Pe 3 aprilie, ucrainenii au primit un mesaj oficial, formulat dur, în care erau amenințați cu deportarea „DHS își exercită acum dreptul de a vă revoca statutul de parolă. Dacă acest statut nu expiră mai devreme, el va fi anulat la 7 zile de la data acestui anunț”, scria în mesaj.

Mai mult, autoritățile avertizau că, dacă refugiații nu părăsesc țara, vor fi supuși „unor acțiuni legale care vor duce la îndepărtarea lor din Statele Unite”.

Și asta nu era tot. Oamenilor li s-a spus clar că își vor pierde permisele de muncă și erau încurajați să se autodeporteze printr-o aplicație guvernamentală numită CBP Home.

„Nu încercați să rămâneți în Statele Unite – guvernul federal vă va găsi”, se încheia amenințător mesajul.

Programul Uniting for Ukraine rămâne valabil, spun autoritățile

Programul Uniting for Ukraine a fost lansat de administrația Biden și le-a permis americanilor să sponsorizeze refugiați ucraineni după invazia Rusiei.

Aproximativ 240.000 de persoane au fost primite în SUA prin această inițiativă. Alte zeci de mii au intrat prin granița cu Mexic.

Deși Trump nu a anulat oficial programul, administrația sa a suspendat admisiile noi și reînnoirile pentru cei deja ajunși pe teritoriul american.

„Ne cerem scuze pentru confuzie”, a anunțat DHS după ce CBS News a cerut explicații și a transmis rapid un al doilea mesaj refugiaților:

„Este posibil să fi primit o notificare intitulată «Notificare de Revocare a Parolei». Departamentul pentru Securitate Internă v-a trimis acest e-mail din greșeală. Nu se va lua nicio măsură în legătură cu statutul dumneavoastră”.

Mesajul a fost retras, dar teama refugiaților rămâne vie

Momentan nu se știe câți refugiați au primit e-mailul greșit, însă impactul a fost puternic. Mulți dintre ei s-au speriat și au început să caute avocați sau soluții de urgență.

Chiar dacă DHS susține că a fost vorba doar despre o greșeală tehnică, activiștii pentru drepturile imigranților sunt îngrijorați. Ei spun că acest incident ar putea prevesti o posibilă anulare a programului U4U, mai ales în contextul în care administrația Trump a început să desființeze și alte programe de imigrație umanitară lansate de Biden.

La începutul lunii martie Reuters a anunțat că administrația președintelui SUA, Donald Trump, intenționa să revoce statutul legal temporar pentru aproximativ 240.000 de ucraineni care au fugit din calea conflictului cu Rusia.

„Chiar dacă spun că a fost o eroare, rămâne o teamă reală că asta e doar începutul”, au declarat activiști citați de CBS News.

Ce se pregătește de pomană pentru Buna Vestire. Știai că este bine să mănânci miere?

Peștele este cel mai important aliment de Buna Vestire, pe data de 7 aprilie. Dar în tradiția bisericii se numără și alte bucate tradiționale pe care le poți oferi drept pomană pentru Buna Vestire.

Sărbătoarea Blagoveșteniei, cum i se spune în popor, ste ziua în care, conform tradiției religioase, Fecioara Maria a primit marea veste că va aduce pe lume pe Mesia, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. Buna Vestire se ține în fiecare an pe data de 7 APRILIE, stil vechi, și întotdeauna ea se sărbătorește în postul Paștelui.

Este zi de mare sărbătoare, cu dezlegare la pește, ulei și vin, iar credincioșii care respectă postul se bucură în mod deosebit de bucatele cu pește. Tot în această zi, tradiția spune să este bine să dai de pomană pentru Buna Vestire, să oferi celor mai nevoiași un strop de ajutor, o masă caldă și un pahar de vin.

Ce bucate se oferă de pomană pentru Buna Vestire

Gospodinele care se pregătesc pentru această sărbătoare cumpără din timp pește. Peștele fiind un vechi simbol al lui Iisus și al creștinismului.

În tradiția creștină, peștele reprezintă nu doar o hrană sănătoasă și curată, ci și o hrană ritualică prin care îți cureți trupul și te apropii mai mult de învățăturile lui Iisus despre cumpătare și modestie. Peștele este o bucurie pentru cel care postește și totodată o masă simplă și curată, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare.

Așadar, peștele fript pe grătar sau pregătit la cuptor cu legume reprezintă meniul tradițional care se poate oferi de pomană pentru Buna Vestire. Alături de pește se pot pregăti legume, piureuri, salate cu verdețuri de primăvară sau mujdei de usturoi.

În pachetele de pomană se mai pot adăuga colaci simpli, pilaf de post, sarmale de post din orez și ciuperci sau prăjituri de casă făcute și ele doar din ingrediente de post. De asemenea, în pachete se mai pot pune fructe precum merele sau nucile, dar și miere. Coliva nu trebuie nici ea să lipsească și se pune în pachetele pentru pomană după ce a fost slujită în biserică.

Puțini creștini mai știu din Biblie că Iisus și apostolii săi mâncau adesea pește fript și faguri de miere în zilele de sărbătoare. Mierea este un aliment simplu și foarte hrănitor, care compensează lipsa altor alimente mai bogate în proteine și glucide pentru cine ține Postul Paștelui după canoane.

Așadar, colacii cu miere, coliva cu miere sau pur și simplu un borcănel cu miere se pot pune pe masă în ziua de Buna Vestire și în pachetele care se oferă de pomană. Nu trebuie să uităm de lumânarea care trebuie să ardă pentru sufletul celor adormiți și nu trebuie să uităm să închinăm un pahar de vin roșu în amintirea lor.

Operațiune contracronometru de salvare a unui ucrainean în Munții Maramureșului. „Riscul de a nu supraviețui peste noapte este extrem de ridicat”

O echipă mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti de frontieră români urcă în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.700 metri altitudine pentru recuperarea unui cetăţean ucrainean aflat în stare critică, a informat, duminică, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, informaţiile au fost primite de la un alt ucrainean, recuperat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din comuna Poienile de sub Munte, care a semnalat situaţia prietenului său.

„Cetăţeanul ucrainean are 44 de ani, nu se mai poate deplasa şi e în hipotermie, fiind îmbrăcat cu o pereche de blugi, o geacă şi încălţat cu pantofi sport (…).

Nu ştie exact unde e cel din munte, oferindu-ne nişte informatii destul de vagi şi din păcate nu se poate lua legătura cu ucraineanul din munte, acesta nemaiavând baterie la telefon.

Având în vedere situaţia delicată şi echipamentul sumar al ucraineanului din munte, precum şi temperaturile extrem de scăzute din munte, s-a decis plecarea unei echipe de salvatori montani, care va face joncţiunea cu o echipă a Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte (…) pentru a încerca să îl găsim şi să îl salvăm. Riscul de a nu supravieţui rămânând la noapte pe munte e extrem de ridicat”, a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, a fost solicitat şi elicopterul SMURD de la Punctul Operativ Aero (POA) Jibou, judeţul Sălaj, însă operaţiunea de căutare a fost sistată din cauza condiţiilor meteo dificile pe munte.

„A fost solicitat elicopterul de la POA Jibou, care a răspuns extrem de repede, decolând în sprijinul salvatorilor, dar, din păcate, ajunşi în zonă, datorită timpului extrem de nefavorabil, au trebuit să se retragă şi să anuleze misiune aero”, a precizat Dan Benga.

Controlul comun efectuat de România și Republica Moldova în punctul vamal Albița – Leușeni a fost prelungit
Articolul anterior
Moarte misterioasă a unui important diplomat al Rusiei în Turcia
Articolul următor
Close menu