Alexandrina Iacob, o tânără polițistă din Criuleni diagnosticată cu cancer, a fost externată din clinica din Turcia, după un transplant de măduvă. În continuare mai sunt necesari aproximativ 30 mii euro pentru a achita perioada de recuperare postoperatorie.
Alexandrina a aflat acum doi ani că suferă de cancer.
„Până nu demult ducem o viață obişnuită, muncă, casă, probleme pe care îmi păreau foarte grele, însă acum înțeleg că mă greşeam amarnic. Primele clipe de şoc au fost când rezultatele unui control de rutină au dat diagnoza boală hodkin scleroza nodulara. În acel moment, nimeni din anturajul meu nu a crezut și am insistat pentru analize repetate care cu părere de rău au confirmat acest lucru”, susține tânăra.
„Medicii din Turcia sunt gata să înceapă lecuirea mea și pentru aceasta am nevoie de 87.000 mii euro, această sumă va acoperi cazarea și medicamentele, tratamentul va dura 45 zile iar după aceasta, peste 3 luni va fi nevoie de monitorizare care poate fi făcută și acasă. Apelez și mizez mult pe încrederea voastră în mine și vă rog să mă ajutați și susțineți în deschiderea fondului pentru a colecta suma de 87000. Știu că suntem oameni cu suflet mare și doar împreună, mână de la mână, suflet de la suflet, mă puteți ajuta să revin la Alexandrina de odinioară, gata să ajute pe oricine, cu vise și aspirații”. a mai povestit tânăra.
Cei care doresc să o ajute pe Alexandrina pot face o donație aici
Descoperă magia sărbătorilor! Evenimente de neratat în luna decembrie: Festivaluri și spectacole de iarnă – cele mai așteptate din 2024
Decembrie vine cu o mulțime de evenimente speciale care transformă această perioadă într-una cu adevărat magică! De la spectacole pentru întreaga familie, concerte extraordinare, până la evenimente caritabile sau întâlniri dedicate antreprenorilor, iTicket.md aduce în prim-plan momente de neuitat. Descoperiți mai jos o selecție de activități care merită să fie adăugate în agenda voastră de sărbători.
E timpul magiei de Crăciun! Un spectacol fascinant cu jonglerii, echilibristică, gimnastică aeriană și iluzionism, perfect pentru întreaga familie. Când: 21 decembrie Unde: Circul din Chișinău Detalii și bilete: E timpul magiei de Crăciun!
Bonjour l’hiver Un concert de excepție dedicat muzicii franceze, cu lucrări precum „Carmen Suite” de G. Bizet și „Carnavalul Animalelor” de Camille Saint-Saëns, interpretate de Orchestra Municipală de Cameră „Camerata Chișinău”. Când: 22 decembrie, ora 18:00 Unde: Palatul Republicii Detalii și bilete: Bonjour l’hiver
Șezătoarea Zânelor Bune Un eveniment caritabil ce îmbină creativitatea și generozitatea, cu ateliere de creație și momente artistice, în sprijinul Centrului Maternal „În Brațele Mamei”. Când: 21 decembrie, ora 12:00 Unde: Summit Events – Restaurant Detalii și bilete: Șezătoarea Zânelor Bune
Pop Simfonic 10 Ediția aniversară a concertului Pop Simfonic, cu Moldovan Youth Orchestra și corul „Voices Moldova”, interpretând hituri internaționale și locale într-o variantă simfonică unică. Când: 21 decembrie, ora 19:00 Unde: Arena Chișinău Detalii și bilete: Pop Simfonic 10
Premieră: „Legată cu funia de pământ” de Lorina Bălteanu, regia Slava Sambriș O piesă de teatru ce explorează legătura profundă dintre trecut și prezent, într-un univers scenic plin de realism magic. Când: 21–22, 25–29 decembrie, ora 19:00 Unde: Teatrul „Luceafărul” Detalii și bilete: Legată cu funia de pământ
Adrian Copilul Minune O seară de muzică live cu renumitul artist Adrian Copilul Minune, într-o atmosferă vibrantă și plină de energie. Când: 21 decembrie, ora 22:00 Unde: Night Club STUDIO, str. București 68 Detalii și bilete: Adrian Copilul Minune
SISNBRO STUDIO 20-th Anniversary Concert Un spectacol aniversar ce marchează 20 de ani de activitate a SISNBRO STUDIO, cu momente de dans, vocal și invitați speciali. Când: 22 decembrie, începând cu ora 11:00 Unde: Arena Chișinău Detalii și bilete: SISNBRO STUDIO 20-th Anniversary Concert
Grinch aduce Crăciunul acasă O poveste în pași de dans prezentată de Black&White Dance Center, inspirată din celebra poveste a Grinch-ului, adaptată într-un spectacol modern. Când: 22 decembrie, ora 18:00 Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac” Detalii și bilete: Grinch aduce Crăciunul acasă
December Marketing Event Un eveniment dedicat antreprenorilor și pasionaților de marketing, cu speakeri de succes care își vor împărtăși experiențele și strategiile de business. Când: 21 decembrie, ora 16:00 Unde: Castel MIMI, s. Bulboaca, r-nul Anenii Noi Detalii și bilete: December Marketing Event
Fata cu cobza „Un colind și-o voie bună” | Ungheni O seară magică în spiritul sărbătorilor, cu colinde tradiționale și voie bună, interpretate de Fata cu cobza. Când: 22 decembrie, ora 17:00 Unde: Ungheni Detalii și bilete: Fata cu cobza
Bonus: KALEIDOSCOP – Festivalul care redefinește vara ta!
Din 20 decembrie 2024, începe vânzarea biletelor pentru KALEIDOSCOP 2025, ediția a 4-a – un festival vibrant de muzică, artă, dans și tehnologie, găzduit la Grădina Botanică.
Fii printre primii care își rezervă locul la acest eveniment extraordinar!
Lansează-ți vara la KALEIDOSCOP – biletele promoționale se vând rapid!
Bucură-te de weekendul perfect! Indiferent de preferințe, aceste evenimente sunt perfecte pentru a aduce bucurie, magie și momente de neuitat. Achiziționează biletele rapid și ușor direct pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Trăiește sărbătorile alături de cei dragi!
Veste bună: Mii de elevi de clasa IX-a vor beneficia de ore gratuite pentru a se pregăti de examenul la matematică
Ministerul Educației și Cercetării (MEC), împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), anunță implementarea unui set de măsuri inovatoare pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025. Acțiunile au fost făcute publice astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Dan Perciun și directoarea ANCE, Lilia Ivanov, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
„Noi pornim în acest exercițiu de îmbunătățire a procesului de desfășurare a examenelor, cu ferma convingere că integritatea nu se negociază. Integritatea trebuie să fie trăită în toate procesele care se întâmplă într-un sistem educațional modern și performant. Procesul de desfășurare a examenelor este un proces cheie care asigură transmiterea acestor valori în sistemul educațional. Noi, la MEC, credem că școala învață elevii atât matematică, fizică, chimie, biologie dar, nu mai puțin important – transmite valori și nu doar prin manualele școlare, dar poate mai mult decât atât prin modul în care este organizată viața școlară și modul în care sunt organizare procesele în sistem”, a spus ministrul Dan Perciun.
Pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, peste 6.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea acces la ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi administrat pe 27 februarie 2025, la care vor participa toți cei aproximativ 29.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a.
În același timp, în sesiunea de examene 2025, Comisii Republicane de Evaluare vor analiza toate testele scrise de elevi în sesiunea de bază, cea suplimentară și examinarea contestațiilor. Evaluarea testelor scrise se va realiza în patru Centre Republicane de Evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău.
„Fiecare structură de acest fel va fi dotată cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, asigurând corectitudinea și transparența. Evaluarea tuturor testelor scrise se va desfășura cu implicarea a peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor în comisii de evaluare naționale”, a declarat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).
Și profesorii care predau disciplinele de examen în clasa IX vor beneficia de suport. În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, MEC și ANCE organizează cursuri de formare pentru peste 4.000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului. „Scopul instruirilor este îmbunătățirea procesului de evaluare prin activități interactive și sarcini practice, în beneficiul elevilor”, a mai spus Lilia Ivanov.
În contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire.
Propunerile prevăd majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului respectiv din cadrul examenului național de bacalaureat, posibilitatea indexării anuale a normativelor de evaluare a lucrărilor în baza coeficientului de valorizare a salariului mediu pe economie. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat, se vor aloca peste 8,6 mil lei.
În anul 2025, MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.
Totodată va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.
„Credem că acest sprijin colegial este mai accesibil și mai motivant pentru absolvenții de gimnaziu. Elevii voluntari din clasele a XI-a și XII-a vor beneficia de instruiri desfășurate de experți cu o bogată experiență în pregătirea elevilor către examene, pentru a învăța cum să ofere un suport eficient, atât metodologic, cât și în înțelegerea cerințelor fiecărei probe de examen. Aceștia vor primi și un set de materiale educaționale utile, care îi vor ajuta să ofere sprijin elevilor pe care îi pregătesc”, a mai spus Lilia Ivanov.
Caz șocant: O interpretă de muzică ușoară de la noi, șantajată de un deținut de la Cricova. Complicele de la libertate, investigat și el
Procurorii PCCOCS ai oficiului Nord, de comun cu ofițerii INI din aceeași regiune, au pus capăt unei scheme de șantaj intim al unei interprete de muzică ușoară din Chișinău, dirijat din penitenciarul din Cricova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Deținutul are vârsta de 22 și a fost condamnat pentru furt și jaf, cu ispășirea pedepsei până în anul 2028. În a doua jumătate a lunii noiembrie 2024, acesta a contactat-o pe interpretă și i-a cerut 500 euro pentru ca să nu publice pe internet și să nu le trimită rudelor acesteia un set de imagini intime ale dânsei. De fapt, deținutul a preluat imaginile de pe profilul ei public de pe platformele ei de socializare (Odnoclasnichi, Instagram, Facebook), pe care le-a modificat în programe de editare grafică, astfel încât acum imaginile exprimau posturi indecente.
Pentru ca șantajul bănuitului să-i devină mai credibil, acesta i-a trimis interpretei câteva din imaginile trucate. Totuși, aceasta a anunțat autoritățile de drept, care au preluat controlul comunicării cu deținutul pentru acumularea probelor. Ulterior, sub controlul autorităților, interpreta i-a transferat 1.200 lei unui tânăr de 25 de ani de la libertate, cunoscut al deținutului, pe care ulterior autoritățile l-au și reținut. Totodată, cu sprijinul angajaților ANP, oamenii legii l-au percheziționat pe deținut și celula acestuia, unde a fost găsit și telefonul cu pricina folosit la comunicarea ilegală cu interpreta, chiar dacă telefoanele sunt interzise în penitenciar.
Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demers privind aplicarea arestului preventiv pentru 30 zile față de complicele de la libertate, care a fost satisfăcut de Judecătoria Bălți. În ceea ce-l privește pe deținutul care a dirijat schema, acesta urmează să fie investigat penal în interiorul penitenciarului. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.