Aproape 90 de porci au fost incinerați la o fermă din satul Recea din raionul Râșcani

Aproape 90 de porci au fost incinerați la o fermă din satul Recea, raionul Râșcani, unde a fost depistat primul caz de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova din acest an.

În satele Recea, Bulhac și Răcăria au fost instituite măsuri de carantină. Locuitorii din preajmă spun că le este frică pentru animalele pe care le au în gospodării, transmite Nordnews.md.

,,Nu-i bine, nu știu dacă se răsfrânge asupra oamenilor, dar stăpânul e în pagubă, îmi pare rău.”

,,Eu am auzit de la un mahalagiu că au murit 80 de porci. Și de la Rîșcani a venit comisia medicală pentru vite, sanitaria, și au spus să îi ucidă pe toți. Tractorul ieri a săpat canal și să îi îngroape pe toți acolo. Ei o să îi ardă, că mai bine să fie arși”, au spus sătenii.

Angajații fermei unde a fost depistat focarul de pestă porcină au refuzat să comenteze cazul.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că se întreprind toate acțiunile necesare pentru eradicarea virusului, iar lucrările vor dura până la 45 de zile.Publicitate

Contrabandă cu țigări și narghilea de peste un milion de lei. Unde urma să ajungă marfa?

O schemă de transportare prin contrabandă spre România a unei cantități de 100.000 de țigări și o tonă de narghilea, în valoare de peste un milion de lei, a fost destructurată de ofițerii Serviciului Vamal, sub conducerea PCCOCS.

Contrabandă cu țigări de peste un milion de lei: Trei bărbați reținuțiFoto: customs.gov.md

Membrii grupului criminal au fost documentați pe parcursul a câteva luni și ulterior au fost efectuate 16 percheziții.

Trei bărbați cu vârste de peste 30 de ani au fost reținuți. Este vorba de organizatorul schemei și doi curieri.

„Luni dimineața, la posturile vamale din Leușeni și Sculeni au fost reținute două mașini, din care au fost ridicate bunurile de contrabandă, camuflate în rezervoarele pentru gazul cu care erau alimentate cele două mașini. 

În cadrul celorlalte percheziții realizate au fost ridicate inclusiv ambalajele cutiilor în care anterior se aflau bunurile de contrabandă – tutun pentru narghilea, țigări – precum și mijloace bănești care ar proveni din contrabandă, înscrisuri de ciornă, precum și un mijloc de transport dotat cu ascunziș similar, anterior folosit pentru transportarea bunurilor în afara țării”, comunică Serviciul Vamal.

Toate bunurile au fost indisponibilizate, iar cercetările continuă.

Vreme neobișnuită în Finlanda: Avertizare de caniculă în luna mai

Finlanda a înregistrat o lună mai neobişnuit de călduroasă, cu temperaturi ce au depăşit valoarea de 25 de grade Celsius, un record pentru această ţară, a anunţat luni institutul finlandez de meteorologic, citat de AFP.

O avertizare a fost emisă pentru perioada cuprinsă între zilele de marţi şi vineri, valabilă pentru mare parte a teritoriului Finlandei, fiind prognozate maxime de peste 27 de grade Celsius, transmite digi24.ro.

„Este probabil prima dată când emitem o avertizare de caniculă în luna mai”, a declarat Iiris Viljamaa de la Institutul Finlandez de Meteorologie, precizând că o astfel de alertă se emite de obicei cel mai devreme în luna iunie.

Schimbările climatice induse de om vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat unii oamenii de ştiinţă.

„Clima finlandeză a cunoscut întotdeauna schimbări meteorologice, însă astăzi schimbările climatice întăresc acest tip de fenomene”, a spus meteorologul Leena Laakso.

Valorile actuale sunt cu aproximativ 10 grade Celsius peste temperaturile medii normale în luna mai, a adăugat ea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Avertizarea de caniculă se adresează populaţiilor vulnerabile, precum bătrânii, copiii sau persoanele bolnave, sfătuite să se protejeze de căldură, conform unui comunicat emis de Institutul de Sănătate din Finlanda.

„În Finlanda, suntem obişnuiţi cu vremea răcoroasă, iar populaţia începe deja să aibă probleme de sănătate asociate direct cu acest tip de vreme”, a declarat Viljamma.

Luni, temperaturile au oscilat între 24 şi 28 de grade Celsius ca urmare a unui sistem de înaltă presiune, combinat cu un val de aer cald, uscat, venit dinspre sud.

Oraşul Salo, situat în sud-vestul Finlandei, a înregistrat sâmbătă 28,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură consemnată până acum în acest an.

Mercurul din termometre se va menţine la aceste niveluri până la sfârşitul lunii, potrivit meteorologilor. După ziua de duminică, se prognozează o răcire a vremii şi o revenire a precipitaţiilor mult aşteptate în natură şi pe câmpurile predispuse la secetă.

Ce alocații vor primi părinții care vor înscrie copiii la școli mai mari

Ministerul Educației și Cercetării a publicat Regulamentul privind acordarea alocațiilor pentru părinții care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari. Ajutorul financiar în mărime de 1.000 de lei per elev se va oferi lunar, pe durata a doi ani, din momentul înscrierii la noua instituție.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Educației, Valentina Olaru, documentul trebuie să fie aprobat de Guvern, după care va începe colectarea listelor de la autorităților locale. Aceasta susține că trecerea elevilor din școlile cu mai puțin de 50 de copii la instituțiile de învățământ mai mari se va face în etape, transmite europalibera.org.

De menționat că alocațiile nu se vor acorda pe perioada vacanței de vară, iar MEC va aproba și publica anual, până pe data de 7 iulie, lista instituțiilor de învățământ primar și secundar (ciclul I și II) cu un număr mai mic de 50 de elevi. 

Banii nu vor fi acordați în cazul elevilor care au abandonat studiile, au emigrat sau în cazul absenteismului școlar. La fel, nu va fi tolerată nici fuga de la lecții, lipsa de interes și de motivație pentru studii.

MEC menționează că cererile pentru acordarea alocației se vor depune personal de reprezentanții legali ai elevilor la instituția de învățământ primar și secundar în care vor fi înscriși. Instituțiile vor transmite cererile organului local de specialitate în domeniul învățământului, care, până la 15 septembrie, le vor înainta spre aprobare MEC.

Citiți întregul articol aici.

Cum va arăta cel mai nou pod care va lega Republica Moldova de România
Articolul anterior
Peste 3 mii de moldoveni, fără număr de identitate și buletin. ,,E satanic”
Articolul următor