Aproape jumătate din tehnologia de luptă importată de Rusia provine din Occident

Moscova continuă să se eschiveze de la sancțiunile privind tehnologia de care forțele sale au nevoie pentru a lupta în Ucraina, importând recent aproape 9 miliarde de dolari în produse electronice de „înaltă prioritate” pe care SUA și aliații săi le-au interzis să intre în Rusia, potrivit unui nou raport realizat de cercetători americani și ucraineni.

Aceste componente sunt în principal microcipuri, rulmenți, sisteme de navigație și alte componente electronice pe care Kremlinul le folosește pentru rachetele, dronele și vehiculele sale blindate.

Cel puțin 43,9% din această tehnologie importată a fost fabricată inițial de companii cu sediul în SUA

În primele 10 luni ale anului 2023, cel puțin 43,9% din această tehnologie importată a fost fabricată inițial de companii cu sediul în SUA și în țările sale aliate, potrivit studiului comun realizat de think-tank-ul Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions și de un centru de analiză de la Școala de Economie din Kiev.

Numai producătorii cu sediul în SUA au contribuit la cel puțin 27% din tehnica găsită în armele rusești în această perioadă, a precizat raportul, care a pledat pentru utilizarea sancțiunilor pentru a face presiuni asupra Rusiei să renunțe la invazia sa, potrivit Business Insider

În total, tehnologia avansată importată de Kremlin în acele luni este evaluată la 8,77 miliarde de dolari, potrivit raportului.

Sancțiunile au funcționat într-o oarecare măsură, a declarat grupul. Cercetătorii au constatat că electronicele avansate importate de Rusia pentru uz militar au scăzut cu 10% de la începutul războiului.

O mare parte din această tehnologie provine de la companii cu sediul în SUA, precum Intel, Advanced Micro Devices și Texas Instruments

Produse de la Intel în valoare de cel puțin 351 de milioane de dolari au fost importate pentru armamentul rusesc din ianuarie până în octombrie 2023, în timp ce tehnologie în valoare de 269 de milioane de dolari a provenit de la Analog Devices, cu sediul în Massachusetts, au precizat cercetătorii.

Și 174 de milioane de dolari din aceste bunuri au fost produse inițial de AMD, în timp ce alte 140 de milioane de dolari au venit de la Texas Instruments, au mai spus grupurile de cercetare.

Componente de la toate aceste companii au fost găsite în arme rusești recuperate de pe câmpul de luptă, a adăugat raportul. Asta în ciuda faptului că toate acestea și-au oprit vânzările către Rusia:

„Este clar că Rusia continuă să fie capabilă să achiziționeze cantități mari de bunuri pe care noi le considerăm de o importanță deosebită pentru industria sa militară”, au scris cercetătorii.

Aceste bunuri care ajung în Rusia au fost în mare parte vândute și expediate prin China

De asemenea, au constatat că tehnologia chineză a reprezentat 44,7% din componentele importate găsite în armamentul rusesc în primele trei trimestre ale anului 2023. Este mai mult decât SUA, dar totuși mai puțin decât cantitatea de tehnologie importată provenind din coaliția occidentală, care include Coreea de Sud și Japonia, conform datelor din raport.

De asemenea, raportul a declarat că rezultatele sale arată că este foarte probabil ca Rusia să aibă în continuare nevoie de electronice avansate occidentale pentru armele sale, ceea ce înseamnă că toate controalele la export ar putea fi în continuare eficiente în limitarea bombardamentelor și a atacurilor cu drone ale Moscovei:

„Cu toate acestea, sunt necesare schimbări majore în abordarea actuală de aplicare a legii pentru a îmbunătăți eficiența acestora”, se arată în raport.

Cercetătorii au făcut apel la legiuitorii occidentali să intensifice restricțiile impuse țărilor care acționează ca vânzători terți și să încurajeze sectorul privat să se reglementeze mai bine pentru a respecta sancțiunile.

Raportul comun vine imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că sancțiunile occidentale sunt afectate de lacune administrative.

„Există dovezi clare ale unei încetiniri a industriei rusești de apărare”, a declarat el într-un discurs video. „Dar pentru ca sancțiunile să fie 100% eficiente, schemele de eludare a sancțiunilor trebuie, de asemenea, să fie 100% blocate”.

sursa

Azi începe ”POVESTEA DE IARNĂ” – două spectacole grandioase la Palatul Național ”Nicolae Sulac”

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Comercianții de brazi, luați la control de inspectorii de mediu

Odată cu apariția brazilor în vînzare, au fost intensificate măsurile de verificare a comercianților. În această perioadă, inspectorii de mediu din toate localitățile desfășoară razii, pentru a-i prinde pe cei care recurg la acțiuni ilegale.

Comercianții sînt verificați minuțios în această perioadă dacă vînd molizii în corespundere cu normele legale. De regulă, vînzătorii sînt receptivi și prezintă fără ezitare toate actele permisive. În caz contrar, inspectorii aplică amenzi și acestea sînt destul de mari.

Vînzătorii trebuie să prezinte neapărat actele de proveniență a brazilor, dar și autorizația care permite comercializarea acestora. „În cazul în care se constată că molizii sînt comercializați fără acte de proveniență, în primul rînd, se face un act de predare-primire la întreprinderea silvică, în cazul dat – Întreprinderea silvică Chișinău”, a menționat Grigore Ciugui, inspector de mediu, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

Sînt și cazuri cînd vînzătorii spun că nu au actele asupra lor sau că așteaptă să vină cineva responsabil de activitatea lor pentru a le putea prezenta. „Unii au documentele asupra lor, le prezintă. Deja vedem dacă corespund, dacă sînt valabile. Alții dacă nu au, urmează să fie întocmite procese-verbale cu privire la contravenție”, a spus Ion Țurcanu, inspector de mediu. Cei care sînt identificați că vînd ilegal brazi se pot alege cu amenzi de la 2500 la 5000 de lei în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 15 la 20 de mii de lei.

Eveniment de poveste la Bălți! «Lumea Uriașilor», un concept unic în lume, va fi inaugurat pe 21 decembrie

Pe 21 decembrie, în parcul Andrieș din Bălți va începe proiectul interactiv «Lumea Giganților», un concept unic în lume. Este un parc tematic dedicat personajelor de basm, iar eroii principali vor fi giganții buni și răi din legenda Văii Necuratului.

Toate figurile din parc vor avea o înălțime de până la 5 metri și «vor prinde viață» prin mecanisme de animatronică. Ele vor putea să se miște și să vorbească cu vizitatorii, povestindu-le propria lor istorie unică.

În parc, pe lângă figurile animate ale giganților, vor fi expuse și dinozauri care se mișcă, respiră și execută diverse comenzi.  

De asemenea, vizitatorii vor putea să se bucure de distracții interactive.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al proiectului «Lumea Giganților» sau la casa de bilete din parc. Detalii suplimentare pot fi găsite pe paginile evenimentului din Instagram și Facebook.

Important: Accesul este gratuit pentru copiii până la 3 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități de gradul I și II.

Adresa: Scuarul Mariinski (fostul parc Andries)

Ore de funcționare: 11:00 – 20:00  

Preț bilet: 80 lei.

Franţa a topit milioane de monede euro. Ce era greşit pe ele
Articolul anterior
Într-un oraș din nord-vestul Rusiei, soarele a răsărit pe cer pentru prima oară în ultimele 40 de zile
Articolul următor