Aproape un sfert din teritoriul Ucrainei este minat: „Am găsit chiar și obuze din cel de-Al Doilea Război Mondial”

Aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine terestre şi muniţii neexplodate, iar zonele care au fost eliberate de armata ucraineană de sub ocupaţia rusă sunt cele în care a fost amplasată cea mai mare cantitate de astfel de arme, informează vineri EFE, citată de Agerpres.

„În prezent, un sfert din teritoriul Ucrainei este presărat cu dispozitive explozive. Despre deminare totală se va putea vorbi doar după încheierea războiului”, a declarat ministrul de Interne ucrainean, Ihor Klimenko, într-un interviu acordat agenţiei locale Interfax.

Ministrul ucrainean a subliniat că este imposibil de prezis de cât timp va avea nevoie Ucraina pentru a-şi curăţa teritoriul de dispozitive explozive în contextul în care invazia declanşată de Rusia asupra Ucrainei în urmă cu mai bine de doi ani este în desfăşurare, scrie Digi24.RO.

„Vom curăţa un loc, vom stabili dacă este sigur şi apoi bombardamentele vor începe din nou. Şi vom lua totul de la capăt. De aceea sunt multe condiţionări. În plus, am găsit încă la sol obuze din cel de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Klimenko pentru Interfax-Ucraina. ț

El a reiterat că, „în urma invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, astăzi aproximativ 25% din teritoriul Ucrainei este contaminat cu mine şi dispozitive explozive”.

Ministrul spune că regiunile eliberate de armata ucraineană sunt cele mai dens minate

„Regiunile eliberate (de armata ucraineană) sunt cele mai dens minate. În realitate, măsurile de stabilizare efectuate în aceste zone au început cu îndepărtarea minelor”, a explicat Klimenko. El a detaliat, de asemenea, modul în care se desfăşoară procesul de deminare al ţării, care, a spus el, este împărţit în trei etape: de luptă, operaţională şi umanitară. „În faza de luptă, militarii eliberează teritoriul, înaintând pe linia frontului.

La nivel operaţional, poliţiştii şi echipele de salvare acţionează pentru a pune în aplicare măsuri de stabilizare în teritoriile eliberate’”, a adăugat el. Ultima etapă, deminarea umanitară, presupune deja o curăţare profundă şi completă a zonelor terestre şi acvatice de dispozitivele explozive.

Totodată, ministrul ucrainean a adăugat că, în prezent, este important să se garanteze condiţii de viaţă cu un minimum de siguranţă pentru populaţia din teritoriile eliberate.

„La scara întregii ţări, se va putea vorbi despre deminare umanitară totală doar după încheierea războiului. Acum suntem în principal în prima şi a doua etapă”, a rezumat Klimenko.

Reacția PSRM după scrutinul prezidențial: ”Maia Sandu este un președinte nelegitim. Este a diasporei”

PSRM a venit cu o reacție după ce candidatul PAS Maia Sandu a pierdut alegerile în țară și le-a câștigat datorită diasporei, informează unica.md.

”Alexandr Stoianoglo, președintele poporului, este adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale din Moldova. Maia Sandu este un președinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii și susținătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat și jefuit.

În acest context, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care l-a promovat pe adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, declară:

1.Alegerile prezidențiale recente, în special votul în regiunea transnistreană și la secțiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor, și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot. Astfel, sute de mii de cetățeni ai țării nu și-au putut exercita dreptul la vot, ceea ce explică diferența finală de voturi.

2. Observatorii internaționali au raportat, încă din primul tur, cazuri masive de utilizare a resurselor administrative de către autorități, mobilizarea forțată a angajaților din sectorul public, accesul inegal al candidaților la mass-media și monopolul exercitat de președintele în funcție asupra mass-mediei.

3. Chiar și în aceste condiții, Maia Sandu a pierdut pe plan intern. Alexandr Stoianoglo, președintele poporului din Moldova, a obținut adevărata victorie la alegerile prezidențiale. 51,19% dintre cetățenii Moldovei – oameni care muncesc, primesc pensii, plătesc taxe, își cresc copiii și trăiesc aici – au votat pentru el. Majoritatea cetățenilor Moldovei s-au exprimat împotriva politicilor actualei guvernări.

4. Maia Sandu a devenit „președinta diasporei.” Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu recunoaște votul din secțiile din străinătate, datorită căruia Sandu a fost declarată învingătoare.

5.Astăzi a devenit clar că în Moldova nu pot avea loc alegeri libere și corecte fără respectarea regulilor minime de desfășurare a campaniilor electorale, specifice pentru țările democratice: depolitizarea Comisiei Electorale Centrale, a Curții Constituționale, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a televiziunii publice, a Curții de Conturi și a altor instituții de stat. Partidul Socialiștilor va negocia cu alte forțe politice și cu societatea civilă pentru a elabora o strategie comună de depolitizare a instituțiilor statului și asigurarea unor condiții egale în campaniile electorale.

6.Partidul Socialiștilor adresează mulțumiri sincere tuturor cetățenilor din țară și din afara ei, care și-au demonstrat responsabilitatea civică și au susținut victoria în Moldova a candidatului unic al forțelor de opoziție, președintele poporului, Alexandr Stoianoglo. Vom apăra interesele fiecărui locuitor al Moldovei, ale fiecărui raion și municipiu, care și-au exprimat voința și au făcut o alegere liberă.

„Moldova decide” a fost sloganul campaniei noastre. Locuitorii Moldovei au luat o decizie pe 3 noiembrie 2024, exprimând dorința de a schimba această guvernare. Locuitorii Moldovei vor lua o decizie definitivă și la viitoarele alegeri parlamentare.”, este mesajul PSRM.

Alegerile prezidențiale: 100% din voturi, numărate. Cum s-a votat în țară și peste hotare

Toate procesele verbale în urma turului II al alegerilor prezidențiale au fost procesate, iar rezultatele finale arată că Maia Sandu, candidata PAS, a câștigat scrutinul, obținând 55,33% din sufragii. Candidatul socialist, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,67%. Voturile s-au împărțit diferit în țară și în străinătate, informează unica.md.

Cum s-a votat în țară:

În R. Moldova, după procesarea a 100% dintre procesele verbale, Alexandr Stoianoglo a obținut 51,19% din totalul celor 1,3 milioane exprimate, ceea ce l-a clasat pe locul întâi. Iar candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 48,81% din voturi.

Cum s-a votat în dispora

În afara țării, votanții au dat preferință Maiei Sandu, pentru care au votat peste 271 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 82,83% din sufragii, iar contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut peste 56 de mii din voturi, ceea ce reprezintă 17.17%.

Iată cum arată rezultatele totale:

sursa: cec.md

Postul vamal de tip debarcader Molovata și-a întrerupt activitatea

Postul vamal de tip debarcader “Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea din cauza vântului puternic, informează unica.md.

”În aceste condiții, călătorii sunt îndemnați să opteze pentru postul vamal intern de control ”Criuleni 18”, aflat la circa 32 km distanță. Celelalte posturi vamale activează în regim normal. Vom reveni cu actualizări.”, anunță Serviciul Vamal.

Japonia extinde sancțiunile economice împotriva Rusiei. 164 de tipuri de mărfuri nu vor putea fi exportate în această țară
Articolul anterior
Bulgaria va organiza alegeri anticipate simultan cu europarlamentarele
Articolul următor