3

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lume

Un copil din Ghana a fost recunoscut oficial ca fiind cel mai tânăr pictor masculin din lume. Mama lui a declarat pentru BBC că este mândră de capacitatea artistică a fiului ei și speră că va putea lua cu asalt lumea artei.

Un copil de un an din Africa a fost numit cel mai tânăr pictor din lumeImagine simbol

Ace-Liam Nana Sam Ankrah a împlinit această realizare la vârsta de un an și 152 de zile. „Știe deja ce culori se completează”, a spus mama sa, Chantelle Kuukua Eghan, care este ea însăși artistă. Ea a declarat că și-a dat seama pentru prima dată de talentul fiului său când avea doar șase luni, transmite Digi24.ro.

Ace-Liam a fost onorat oficial cu titlul de cel mai tânăr artist masculin din lume lunea trecută, după cinci luni de așteptare ca Guinness World Records (GWR) să ratifice încercarea lor.

„Când am deschis e-mailul, m-am prăbușit și i-am mulțumit lui Dumnezeu”, a spus doamna Eghan pentru BBC.

Pentru a se califica în rândul celor care se află în competiție pentru record, GWR a spus că Ace-Liam trebuie să facă parte dintr-o expoziție profesională deschisă publicului și să-și vândă operele. În plus, munca trebuie făcută la un standard profesional și trebuie prezentate dovezi că a fost făcută pe cont propriu.

Lucrările lui Ace-Liam au fost expuse la Muzeul de Știință și Tehnologie din capitala Accra, din decembrie 2023 până la începutul lunii ianuarie 2024. A vândut nouă dintre cele zece piese care erau expuse și chiar a fost împuternicit de Prima Doamnă, Rebecca Akufo-Addo, care a participat la expoziție.

Copilul, în vârstă de doi ani, pe parcursul carierei sale de până acum, a vândut 15 tablouri și urmează să găzduiască o licitație în curând.

„Intrigat să descopere lucruri”

Dar această scufundare în lumea artei a fost neintenționată la început. Mama copilului a spus că s-a împiedicat de pictură, sau mai degrabă, s-a târât în ea.

Aceasta a lucrat la o piesă pe care a realizat-o pentru Miss Univers 2023. Fiind o mamă singură, trebuia să țină ocupat copilul în timp ce lucra: „Cum pot jongla cu pictura și creșterea unui copil?”.

Ingeniozitatea a lovit când ea a întins o pânză pe podea, a pus niște vopsea pe ea și l-a lăsat să se joace cu ea, „Era atât de intrigat de culorile strălucitoare” spune ea. Prima sa capodopera a fost numită potrivit, The Crawl (Târârea).

Arta lui Ace-Liam este definită de culori strălucitoare și vopsea acrilică pentru a crea imagini abstracte dinamice: „Picturile sale arată pe cineva care este intrigat să descopere lucruri”, a spus mama copilului.

Ea speră că fiul ei să calce pe urmele artistului ghanez Amaoko Boafo: „El a reușit să pună Ghana pe hartă când vine vorba de artă”, a spus ea.

Atunci când vine vorba de artiști internaționali, ea vrea ca fiul ei să se inspire de la artistul american Jackson Pollock și de la Damian Hirst din Marea Britanie: „Jackson Pollock a permis copilului său interior să fie în continuare cu el, chiar și când era bătrân. Munca lui este vibrantă și spontană și așa văd eu munca fiului meu”, a spus mama lui.

Mama copilului speră să îi ofere lui Ace-Liam o bursă internațională pentru a continua să-și dezvolte talentul artistic: „Vreau să încurajez părinții să cultive talentul copiilor lor de la o vârstă fragedă”, a spus ea.

Ace-Liam are propriul său studio, făcut pentru el de mama sa, și este gata să-și creeze următoarea capodopera.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în Italia

În perioada 20 – 24 mai, un grup de angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanți ai programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au efectuat o vizită de studiu în Italia pentu preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în ItaliaFoto: customs.gov.md

Pe parcursul vizitei, au fost studiate și analizate structura, principiile de funcționare și activitățile specifice ale departamentelor responsabile de analiza riscurilor și informații din cadrul Agenției Italiene a Vămilor și Monopolurilor.

Un aspect esențial a fost experiența de aplicare a analizei riscurilor care acoperă atât aspecte comerciale, cât și de securitate și siguranță, cu un accent deosebit pe instrumentele specifice utilizate în acest proces.

Experiența de organizare și de dezvoltare a funcțiilor de analiză a riscurilor în cadrul instituției vamale italiene, drept parte a administrației vamale a Uniunii Europene, sunt extrem de valoroase pentru adoptarea de către Republica Moldova a celor mai bune practici de control vamal și practici avansate de gestionare a riscurilor vamale. 

În cadrul aceleiași vizite, delegația a examinat modul în care departamentul italian gestionează informațiile conform regulamentelor privind protecția datelor, asigurând astfel alinierea activităților desfășurate cu experiența avansată din Uniunea Europeană. 

Această vizită de studiu este parte a eforturilor de consolidare a capacităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin oferirea perspectivei europene asupra proceselor vamale. În acest context, colaborarea strânsă cu Agenția Italiană a Vămilor și Monopolurilor va facilita implementarea unor experiențe eficiente, aliniate la standardele europene, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și eficienței vamale în Republica Moldova.

Moldova va deveni membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului

În cadrul celei de-a 20-a reuniuni a statelor părți la Convenția cu privire la Drepturile Copilului, candidatura Republicii Moldova, Mariana Ianachevici, a fost aleasă în calitate de membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului (CRC) pentru mandatul 2025-2029, care va începe de la 1 martie 2025.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Mariana Ianachevici a fost aleasă cu 113 voturi din partea celor 190 de țări care au participat la alegeri.

În cursa pentru nouă locuri vacante la CRC au concurat candidați din 17 state: Republica Moldova, Bhutan, Kenya, Georgia, Macedonia de Nord, Zambia, Malta, Mauritania, Belgia, Haiti, Chad, Ethiopia, Burkina Faso, Malawi, Nigeria, Benin și Burundi

„Alegerea Marianei Ianachevici la CRC reprezintă o dovadă a aprecierii și recunoașterii internaționale a experienței și expertizei candidatului din Republica Moldova în domeniul protecției drepturilor copilului, precum și a angajamentului ferm al țării noastre de a contribui la îmbunătățirea și eficientizarea metodelor de lucru, mecanismului de raportare și implementare a recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului”, se arată în mesajul MAE.