Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii resturilor vegetale. În acest sens, persoanele care nu vor ține cont de aceasta, vor fi sancționate cu o amendă de până la 9.000 de lei.
În acest context, reprezentanți autorităților publice locale împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecţiei pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale.Persoanele celor care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154. Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.
Substanţele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.
Ce trebuie să faci cu frunzele și alte resturi vegetale?
Regula spune că orice rest organic trebuie să se întoarcă în sol!
Frunzele căzute și resturile vegetale mărunțite trebuie lăsate la suprafața solului. Acestea se vor descompune în sol, după aratul sau săpatul acestuia, și vor constitui un îngrășământ natural pentru plante și culturi. Acest lucru este chiar recomandat!