Arestări și confiscări de proporții de către procurorii Uniunii Europene în Cehia, România și Slovacia

Oficiul European al Procurorilor (EPPO) a relatat despre o operaţiune de percheziţii, arestări şi confiscări de bunuri în valoare de 23 de milioane de euro. Toate astea s-au desfășurat în Republica Cehă, România şi Slovacia.

Instituția sus-menționată, condusă de românca Laura Codruţa Kovesi, scrie că au fost reținute patru persoane bănuite de crearea unei organizaţii infracţionale şi de evaziune fiscală.

„Principalii suspecţi au organizat un aşa-numit carusel TVA, care implica circulaţia repetată a unor bani de platină prin intermediul unora și aceleaşi companii. Unele dintre aceste companii, așa-numiții traderi lipsă, nu şi-au onorat pe deplin obligaţiile fiscale şi astfel au permis altor companii cu sediul în Germania, așa-numiții brokeri, să solicite încasarea TVA. Pierderea estimativă de pe urma taxelor în Germania este de cel puțin 23 mln de euro. Liderul organizării criminale era localizat în Hamburg, iar spălarea  de bani  era organizată în Cehia şi Slovacia, cu legături importante în România”, se menționează în cominucatul emis de EPPO.

Operaţiunea de percheziții și rețineri a fost coordonată de la sediul central al EPPO de la Luxemburg. Între timp, în Slovacia şi Cehia au fost îngheţate niște conturi bancare. Patru suspecţi au fost arestaţi şi vor apărea în scurt timp în faţa unui judecător.

Operaţiunea a fost condusă de un procuror european delegat la Munchen şi executată de poliţia fiscală din oraşele Chemnitz, Hamburg şi Munchen, de Agenţia naţională slovacă a corpului de poliţie pentru combaterea infracţiunilor, de Agenţia naţională cehă pentru combaterea criminalităţii organizate, precum și de biroul EPPO de la Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Bihor şi Sălaj, a mai transmis EPPO.

Libertatea.ro scrie că anunțul Parchetului European vine după ce miercuri au avut loc primele percheziții în România ale instituției conduse de Kovesi. Anchetatorii au descins la Oradea, acolo unde au fost percheziționate locuințele a trei cetățeni români.

Pedeapsă dură pentru un bărbat din Cimișlia, care a bătut de moarte un bătrân cu dizabilități

Procuratura raionului Cimișlia anunță că potrivit unei sentințe recent emise de Judecătoria Cimișlia, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare pentru fapta de omor intenționat, comis, profitând de starea de neputință cunoscută și evidentă a victimei, care se datorează vârstei înaintate și dizabilității (art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța  a mai dispus achitarea de către făptuitor a cheltuielilor judiciare în sumă de 28 281,07 lei.

Potrivit rechizitoriului, la 29 iulie 2024, în timpul zilei, făptuitorul, fiind în stare de ebrietate alcoolică, în casa unui amic de pahar în etate, din orașul Cimișlia, în urma unei cerți, din motiv că stăpânul casei i-a cerut lui să părăsească domiciliul, l-a doborât la podea și a început a-i aplica lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului. Din cauza vârstei înaintate și a dizabilității sale, victima nu a putut riposta. Ulterior, tânărul i-a aplicat  lovituri și cu un căuș metalic care se afla în preajmă, fapte care în ansamblu au dus la survenirea morții.

După săvârșirea infracțiunii, făptuitorul a fugit de la fața locului, însă mai târziu a fost stabilit de polițiști și reținut.

Fiindu-i prelevate probele de sânge, făptuitorului i-a fost stabilită o concentrație a alcoolul în sânge de 2,07 g/l, care este catalogată drept stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

La 08 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată în Judecătoria Cimișlia, pentru examinare în fond. Acuzatorul de stat a solicitat de a-l recunoaște pe inculpat vinovat în baza art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal, solicitând aplicare pedepsei – 20 de ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatul, în ședințele de judecată, a refuzat să facă declarații, să relateze instanței propria versiune a faptelor ce ar fi avut loc în ziua incidentului, însă, la etapa procesuală de oferire a ultimului cuvânt – a pledat ca fiind nevinovat.

Făptuitorul nu este la prima abatere penală. Anterior acesta a fost condamnat pentru diverse infracțiuni săvârșite cu aplicarea violenței.

Un hoț a furat zeci de mii de lei dintr-un restaurant din Capitală

Un bărbat de 29 de ani din capitală, a fost plasat în arest fiind învinuit de furt, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani au stabilit că suspectul profitând de neatenția angajaților, a pătruns în oficiul unui restaurant și, cu ajutorul cheilor găsite în sertar a deschis safeul, de unde a sustras mijloace bănești, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 49 531 de lei.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

O parte din banii sustrași au fost depistați și ridicați.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și cercetat pentru furt, infracțiune care conform legislației se pedepsește cu închisoare de până la 4 ani.

Polițiștii desfășoară acțiuni de investigație pentru stabilirea complicității acestuia și în alte cazuri analogice.

O ucraineancă, prinsă cu țigări de contrabandă în valoare de 63.000 de euro, a spus că sunt pentru soldații de pe front

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrătorii vamali, au confiscat tutun pentru narghilea și alte produse de vapat în valoare de 63.300 de euro, scrie gândul.ro.

Marfa de contrabandă a fost descoperită ascunse într-un microbuz înmatriculat în Ucraina.

Ajutoare umanitare pentru militari

Femeia aflată la volan, o ucraineancă de 31 de ani, a declarat că transporta ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni.

În urma unui control amănunțit, echipa comună de control a găsit ascunse în spatele cutiilor cu ajutoare 10.020 de cutii cu pliculețe de tutun aromat pentru narghilea și 600 de recipiente cu lichid pentru dispozitive de vapat.

Șoferița a susținut că bunurile aparțineau unei firme din Polonia. „Sunt pentru soldații de pe front”, a căutat o explicație ucraineanca.

Produsele accizabile, nedeclarate și fără documente legale, au fost reținute, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Investigațiile continuă, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale.

O tânără de 23 de ani şi-a pierdut toţi dinţii şi a ajuns să poarte proteze dentare
Articolul anterior
Opt oameni împușcați mortal la o petrecere în stilul ,,Squid Game”, în Panama
Articolul următor
Close menu