Arestări și confiscări de proporții de către procurorii Uniunii Europene în Cehia, România și Slovacia

Oficiul European al Procurorilor (EPPO) a relatat despre o operaţiune de percheziţii, arestări şi confiscări de bunuri în valoare de 23 de milioane de euro. Toate astea s-au desfășurat în Republica Cehă, România şi Slovacia.

Instituția sus-menționată, condusă de românca Laura Codruţa Kovesi, scrie că au fost reținute patru persoane bănuite de crearea unei organizaţii infracţionale şi de evaziune fiscală.

„Principalii suspecţi au organizat un aşa-numit carusel TVA, care implica circulaţia repetată a unor bani de platină prin intermediul unora și aceleaşi companii. Unele dintre aceste companii, așa-numiții traderi lipsă, nu şi-au onorat pe deplin obligaţiile fiscale şi astfel au permis altor companii cu sediul în Germania, așa-numiții brokeri, să solicite încasarea TVA. Pierderea estimativă de pe urma taxelor în Germania este de cel puțin 23 mln de euro. Liderul organizării criminale era localizat în Hamburg, iar spălarea  de bani  era organizată în Cehia şi Slovacia, cu legături importante în România”, se menționează în cominucatul emis de EPPO.

Operaţiunea de percheziții și rețineri a fost coordonată de la sediul central al EPPO de la Luxemburg. Între timp, în Slovacia şi Cehia au fost îngheţate niște conturi bancare. Patru suspecţi au fost arestaţi şi vor apărea în scurt timp în faţa unui judecător.

Operaţiunea a fost condusă de un procuror european delegat la Munchen şi executată de poliţia fiscală din oraşele Chemnitz, Hamburg şi Munchen, de Agenţia naţională slovacă a corpului de poliţie pentru combaterea infracţiunilor, de Agenţia naţională cehă pentru combaterea criminalităţii organizate, precum și de biroul EPPO de la Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Bihor şi Sălaj, a mai transmis EPPO.

Libertatea.ro scrie că anunțul Parchetului European vine după ce miercuri au avut loc primele percheziții în România ale instituției conduse de Kovesi. Anchetatorii au descins la Oradea, acolo unde au fost percheziționate locuințele a trei cetățeni români.

O tânără de 23 de ani şi-a pierdut toţi dinţii şi a ajuns să poarte proteze dentare
Articolul anterior
Opt oameni împușcați mortal la o petrecere în stilul ,,Squid Game”, în Panama
Articolul următor
Alte articole interesante