Artiști autohtoni emeriți și oaspeți de peste Prut la grandiosul concert aniversar ,,Firicel de Busuioc” 2019! Galerie foto

Anul acesta, postul de televiziune Busuioc TV a sărbătorit 10 ani de activitate. Nume sonore din showbizul autohton, dar și oaspeți de peste Prut, au încântat publicul în cadrul grandiosului concert aniversar ,,Firicel de Busuioc”, care de altfel este organizat tradițional în fiecare an!

separator
Pe data de 22 februarie și, respectiv, 23 februarie, în incinta Palatului Național “Nicolae Sulac”, cei mai iubiți și cotați artiști basarabeni, cât și nume mari ale industriei muzicale de peste Prut, au delectat publicul cu emoții, muzică și voie bună. Cei prezenți în sală au avut parte de o atmosferă inedită! Spectacolele au fost moderat de către artiștii autohtoni Ady Carp, Lenuța Gheorghiță și Doinița Gherman.În prima seară a evenimentului, seara muzicii populare, cei mai îndrăgiți interpreți ai cântecului popular au desfătat publicul cu muzică aleasă, scena fiind găzduită de către Orchestra Fluieraș, condusă de Frații Stefăneț. Recitalul serii a fost marcat de evoluția îndrăgitei artiste de peste Prut, Mioara Velicu, dar și de artista Olga Ciolacu și Ansamblul Etnofolcloric Plăieșii și Nicolae Gribincea. În scenă au mai evoluat Adriana Ochișanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul Etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Igor Cuciuc, Surorile Osoianu, Adrian Ursu, Lenuța Gheorghiță, Cornelia Ștefăneț, Ady Carp, Doinița Gherman, Tatiana Martin, Gabriel Nebunu, Mihaela Tabură, Cristina Ceauș, Iulian Corochi, Valentina Volontir.          În cea de-a doua seară, dedicată muzicii ușoare, mult îndrăgita interpretă din România Mirabela Dauer a oferit calde emoții publicului basarabean, recitalul serii fiind acompaniat și de prestația Anișoarei Puică și a interpretului Anatol Mîrzenco. În scenă au mai evoluat Vitalie Dani, Cristina Scarlat, Gheorghe Țopa, Costi Burlacu, Corina Țepeș, Ricu Vodă, Doinița Gherman, Ady Carp, Lenuța Gheorghiță, Liliana Prado, Dianna Rotaru, Carolina Gorun, Laurențiu Popescu, Karmella, Tatiana Heghea, Ina Sturza, Ludmila Pamujac, artiștii fiind acompaniați de Festiv Band, condus de Costi Burlacu.                  Decernarea trofeului “Firicel de Busuioc” în cadrul celor două spectacole a devenit tradiționalul etalon al concertului marca Busuioc TV. Câștigătorii trofeelor au devenit Igor Cuciuc și Lenuța Gheorghiță, iar în seara muzicii ușoare – Doinița Gherman și Anatol Mîrzenco.

Trei bărbați au fost arestați pentru escrocherie în proporție de aproape un milion de lei. Ce schemă au pus la cale

Trei bărbați de 25, 27 și 30 de ani, originari din Chișinău, Bălți și Căușeni au fost arestați, fiind învinuiți de escrocherie în valoare de aproape un milion de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.  

Ofițerii de investigație ai Direcției de Poliție Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Principal, au documentat timp de două luni activitatea infracțională  a bărbaților. Aceștia au creat o societate comercială prin intermediul căreia au convins un reprezentant al unei companii despre existența unui lot de grâu de 350.000 de kg, destinat realizării,  eliberând fraudulos acte administrative.  Ca urmare, persoana juridică a efectuat o tranșă pe contul persoanelor vizate, în sumă de 900.000 de lei.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, fiind efectuate  percheziții autorizate, de unde au fost ridicate mai multe carduri bancare, stick-uri, ștampile, purtători de informație, dar și alte acte false.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, bărbații au fost reţinuţi, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost arestați preventiv pe un termen de 30 de zile.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de  la 8 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu suportul mascaților din cadrul  BPDS „Fulger”.

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Reguli noi pentru serviciile digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau servicii digitale vor fi mai protejate. Un set de prevederi în acest sens au fost incluse în legea privind contractele de furnizare de conținut digital și servicii digitale, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului European privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, documentul prevede stabilirea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

De asemenea, documentul conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.

La fel, vor fi eliminate barierele privind dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale, prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului, va aduce actele sale normative în concordanță cu acesta.

10 alimente afrodisiace pe care să le mănânci de Dragobete
Articolul anterior
Mesaj emoționant! Regizorul Viorel Mardare a votat la Institutul Oncologic: ,,Aici lumea nu votează pentru următorii patru ani, ci pentru cât va Dumnezeu”
Articolul următor