Asociația Băncilor din Moldova cere anularea majorării impozitelor pe venit obținute din dobânda la depozitele bancare

Asociația Băncilor din Moldova (ABM) cere excluderea din proiectul politicii fiscale pentru anul viitor a majorării de la 3% la 12% a impozitului pe venitul obținut din dobânda la depozitele bancare.

TRM - Expert economic: Numărul persoanelor care se împrumută de la bănci,  în scădere

ABM spune că această prevedere va avea un efect negativ asupra sectorului financiar și asupra majorității populației, în special a pensionarilor, transmite Mold-street.

Potrivit ABM, în pofida eforturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a tempera consumul și a stimula economisirea prin majorarea exponențială a ratei de politică monetară, volumul depozitelor la termen atrase de la cetățeni în primele zece luni ale anului curent la nivelul sistemului bancar este în scădere cu 1,8 miliarde de lei față de perioada similară a anului precedent.

„O creștere majoră a cotei impozitului din dobânzi ar descuraja economisirea și ar face mai anevoioasă atragerea depozitelor, în condițiile în care depozitele bancare contribuie direct la finanțarea durabilă a economiei naționale. Majorarea dobânzilor ar face și mai dificilă, și mai de durată redresarea economică a țării având în vedere contextul economic și geopolitic actual”, se menționează în adresarea ABM.

Potrivit estimărilor Asociației, creșterea de patru ori a cotei de impozitare va determina reducerea suplimentară cu 680 de milioane de lei a valorii depozitelor la termen, care ar putea fi redirecționate către băncile din alte țări.

Totodată, ABM spune că măsura va avea un impact social negativ.

Conform estimărilor, 99.9% din deponenți dețin depozite care generează dobânzi mai mici de nivelul scutirii personale de 27.000 de lei, aceasta fiind mărimea venitului neimpozabil. Astfel de dobânzi ar constitui 82% din totalul dobânzilor achitate cetățenilor.

Potrivit ABM, profilul deponenților din Republica Moldova relevă că aceștia nu sunt neapărat din categoria persoanelor cu venituri mari, iar jumătate din totalul dobânzilor sunt achitate către cetățenii cu o vârstă mai mare de 60 de ani.

ABM atenționează autoritățile că prevederea respectivă intră în contradicție și cu politicile promovate în vederea compensării cheltuielilor pentru energie.

Așa cum compensațiile sunt alocate în funcție de veniturile disponibile ale populației, inclusiv cele din dobânzile la depozite, diminuarea acestor venituri va conduce la majorarea numărului persoanelor ce primesc compensații și a sumelor necesare pentru compensații.

Autoritățile informează despre situația energiei electrice în țară

Celula de criză de la Guvern informează despre situația actuală în sectoarele electroenergetic, al gazelor naturale și al energiei termice, cu date actualizate până la 6 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35  %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00, conform graficului aprobat de autoritățile regiunii transnistrene.

Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.

Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf. Totodată, persoanele afectate de eventualele întreruperi sunt încurajate să contacteze furnizorii locali pentru soluționarea rapidă a problemelor.

Guvernul continuă să monitorizeze situația din sistemele energetice, comunicând publicului informații la zi.

23 de șoferi, prinși cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile

23 de șoferi au fost prinși de oamenii legii cum conduceau în stare de ebrietate, în ultimele zile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cantemir: 6 șoferi cu vârstele cuprinse între 24 și 51 ani au fost documentați de polițiști pentru conducerea în stare de ebrietate. Concentrația de alcool în aerul expirat a variat între 0,63 mg/l și 1,03 mg/l, depășind cu mult limitele legale admise.

Glodeni, satul Ustia. Un șofer de 33 de ani a fost stopat în timp ce conducea neuniform o Dacia. Testul la alcool 0,62 mg/l vapori în aerul expirat.

Mai puțin curent electric de import, de Crăciun

Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi cu 17% mai mic față de luni. Respectiv, precizează SA „Energocom”, va fi necesară mai puțină electricitate de import, transmite IPN.

Compania dă asigurări că a rezervat capacități necesare la hotarul cu România, pentru a achiziționa energia contractată sau cea de pe bursă.„Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din import”, se menționează într-un comunicat de presă al „Energocom”.Începând cu 1 ianuarie, malul drept al Nistrului nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce regiunea transnistreană nu mai primește gaze naturale de la „Gazprom”.

USAID va efectua noi investiții în țara noastră, în valoare totală de circa 50 milioane USD, pentru a susține agricultura
Articolul anterior
Actorii din Kiev joacă pe scenele teatrelor, în ciuda frigului din clădirile neîncălzite. Dmitri Gordon: ,,Încrederea în victorie ne încălzește”
Articolul următor