Asociația Băncilor din Moldova (ABM) cere excluderea din proiectul politicii fiscale pentru anul viitor a majorării de la 3% la 12% a impozitului pe venitul obținut din dobânda la depozitele bancare.
ABM spune că această prevedere va avea un efect negativ asupra sectorului financiar și asupra majorității populației, în special a pensionarilor, transmite Mold-street.
Potrivit ABM, în pofida eforturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a tempera consumul și a stimula economisirea prin majorarea exponențială a ratei de politică monetară, volumul depozitelor la termen atrase de la cetățeni în primele zece luni ale anului curent la nivelul sistemului bancar este în scădere cu 1,8 miliarde de lei față de perioada similară a anului precedent.
„O creștere majoră a cotei impozitului din dobânzi ar descuraja economisirea și ar face mai anevoioasă atragerea depozitelor, în condițiile în care depozitele bancare contribuie direct la finanțarea durabilă a economiei naționale. Majorarea dobânzilor ar face și mai dificilă, și mai de durată redresarea economică a țării având în vedere contextul economic și geopolitic actual”, se menționează în adresarea ABM.
Potrivit estimărilor Asociației, creșterea de patru ori a cotei de impozitare va determina reducerea suplimentară cu 680 de milioane de lei a valorii depozitelor la termen, care ar putea fi redirecționate către băncile din alte țări.
Totodată, ABM spune că măsura va avea un impact social negativ.
Conform estimărilor, 99.9% din deponenți dețin depozite care generează dobânzi mai mici de nivelul scutirii personale de 27.000 de lei, aceasta fiind mărimea venitului neimpozabil. Astfel de dobânzi ar constitui 82% din totalul dobânzilor achitate cetățenilor.
Potrivit ABM, profilul deponenților din Republica Moldova relevă că aceștia nu sunt neapărat din categoria persoanelor cu venituri mari, iar jumătate din totalul dobânzilor sunt achitate către cetățenii cu o vârstă mai mare de 60 de ani.
ABM atenționează autoritățile că prevederea respectivă intră în contradicție și cu politicile promovate în vederea compensării cheltuielilor pentru energie.
Așa cum compensațiile sunt alocate în funcție de veniturile disponibile ale populației, inclusiv cele din dobânzile la depozite, diminuarea acestor venituri va conduce la majorarea numărului persoanelor ce primesc compensații și a sumelor necesare pentru compensații.