Astăzi a fost înregistrată cea mai călduroasă zi de 31 decembrie din istoria Marii Britanii

Regatul Unit a înregistrat vineri ziua de Sfântul Silvestru cea mai caldă din istorie, cu peste 15 grade înregistrate în nord-estul ţării, a anunţat serviciul meteorologic britanic.

„Coningsby, în comitatul Lincolnshire, a înregistrat o temperatură de 15,3 grade Celsius astăzi, ceea ce înseamnă că astăzi este ziua de Sfântul Silvestru cea mai caldă înregistrată în Regatul Unit”, a anunţat Met Office pe Twitter, transmite Digi24.ro.

Precedentul record data din 2011, când o temperatură de 14,8 grade a fost măsurată la Colwyn Bay, oraş balnear din Ţara Galilor.

Temperaturile, care ar putea continua să crească în timpul zilei înainte de a coborî uşor în timpul nopţii, ar trebui să fie cele mai plăcute în zonele din estul şi sudul Angliei, inclusiv la Londra.

Potrivit lui Stephen Dixon, purtător de cuvânt al serviciului meteorologic, o temperatură de 14,9 grade a fost de asemenea înregistrată la Ryehill, în East Yorkshire, la ora 11.00 (locală şi GMT).

„Ne aşteptăm ca aceasta să continue să crească atingând maximele de circa 15,5 grade de joi”, a mai spus el.

În acest an, în Regatul Unit a fost „în ansamblul său uşor mai cald şi cu mai puţine precipitaţii decât media, înregistrând totuşi variaţii de-a lungul ţării, în special în ceea ce priveşte precipitaţiile”, a precizat joi, într-un comunicat, Mike Kendon, din cadrul Centrul de informare naţional privind clima al Met Office.

În pofida faptului că vremea este bună, festivităţile de Noul An sunt plasate sub semnul prudenţei în Regatul Unit, din cauza unei explozii a numărului de contaminări cu coronavirus.

Dacă Big Ben va rupe tăcerea cu acest prilej după ani de lucrări de renovare, focul de artificii care reuneşte anual circa 10.000 de persoane în centrul Londrei a fost anulat pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei.

În schimb, cluburile de noapte rămân deschise în Anglia, spre deosebire de cele din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Un nou lot de contoare inteligente va fi instalat la peste 14.000 de consumatori, cu sprijinul Italiei și PNUD

Digitalizarea sectorului energetic din Republica Moldova avansează, odată cu livrarea celui de-al doilea lot de contoare inteligente către operatorii de distribuție Premier Energy Distribution și RED Nord – inițiativă finanțată de Guvernul Italiei, prin intermediul PNUD Moldova. Programul-pilot a fost lansat de către Ministerul Energiei în anul 2023, în parteneriat cu Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Inițiativa contribuie la o infrastructură energetică rezilientă, eficiență operațională sporită, reducerea dependenței energetice și alinierea la standardele europene. 

Astfel, 9.085 de contoare inteligente vor fi instalate începând cu luna februarie 2025 la consumatorii casnici și noncasnici din perimetrul rețelei de distribuție Centru-Sud de către Premier Energy Distribution, iar 5.344 de dispozitive vor fi instalate de RED Nord în zona de distribuție Nord. Pe lângă contoare, au mai fost livrate echipamente esențiale pentru crearea infrastructurii de măsurare inteligentă, cum ar fi concentratoare, servere, module de comunicație și alte componente necesare pentru transmiterea și procesarea automată a datelor.

Acest lot completează instalarea din prima etapǎ a 3000 de contoare inteligente, cu sprijinul financiar al PNUD Moldova. Până la sfârșitul anului 2025 vor fi instalate 35.000 de dispozitive smart, ceea ce reprezintă 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate. 

„Electrificarea sectorului energetic este inevitabilă în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, iar rețelele inteligente joacă un rol crucial în integrarea surselor de energie intermitente și în asigurarea unei alimentări stabile. Proiectul de contorizare inteligentă este un prim pas spre transformarea digitală a sectorului energetic. Dincolo de faptul că datele vor fi citite în timp real, odată cu liberalizarea pieței, tarifele diferențiate vor oferi consumatorilor libertatea de a gestiona propriul consum de energie electrică. Suntem încrezători că proiectul pilot va avea rezultate pozitive și astfel actorii sectorului energetic vor avea certitudinea să investească în digitalizare”, a declarat Cristina Pereteatcu, Secretară de Stat la Ministerul Energiei. 

Locurile de consum a energiei electrice care urmează să fie dotate cu contoare inteligente sunt selectate conform unor algoritmi prestabiliți, în funcție de criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente. 

Contoarele inteligente vor oferi avantaje atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție a energiei electrice. Dispozitivele măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele. Pentru transmiterea datelor, sistemul de contorizare inteligentă utilizează liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power Line Communication) și serviciile operatorilor de telefonie mobilă. Datele centralizate sunt transmise către un sistem de control, ceea ce permite analiza comportamentului consumatorilor. 

În același timp, contoarele inteligente vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie și parametrilor de calitate de către operatorii de distribuție, identificarea accidentelor, restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de incidente, facilitarea integrării surselor regenerabile, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile, în funcție de orele de consum. 

Datele deja colectate în cadrul programului-pilot sunt analizate și vor fi utilizate la elaborarea de noi politici informate și pilotarea tarifului diferențiat.  

În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale. 

Încă un atac armat în SUA: Cel puțin 11 oameni au fost împușcați în faţa unui club din New York

Cel puţin 11 persoane au fost rănite prin împuşcare, miercuri, în faţa unui club de noapte din Queens, potrivit Departamentului de Poliţie al oraşului New York, a relatat joi New York Post, citat de News.ro. Într-o înregistrare video de pe X se arată o prezenţă numeroasă a poliţiei şi a ambulanţelor în faţa clubului, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc în apropierea clubului de noapte Amazura din Jamaica, un cartier din New York, cu puţin înainte de ora locală 23:20. Rapoartele spun că victimele au fost duse la spitalele din apropiere, inclusiv la Long Island Jewish Hospital şi Cohen’s Children Medical Center. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu se află în stare critică. Clubul unde a avut loc incidentul este descris ca fiind „un local de noapte spaţios, plin de energie, cu dans, DJ şi spectacole live, plus cocktailuri şi băuturi”. Incidentul armat din New York urmează atacului din New Orleans, soldat cu 15 morţi.

Fenomen rar în Moldova: În prima noapte a anului a fost observată aurora boreală

Un fenomen destul de rar – aurora boreală – a luminat cerul Moldovei în prima noapte din anul 2025. Acest fenomen natural a fost vizibil și România, scrie diez.md.

colaj foto: www.diez.md

Internauții moldoveni au publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu acest fenomen. Aurora boreală a putut fi observată la Soroca, Drochia, Edineț și alte localități din țară.

Mai jos puteți vedea cum arată fenomenul la noi în țară.

Mariana Mihăilă la #stilunic: „Îmi place această ținută, dar sigur pe scenă nu pot ieși așa. Parcă sunt un zefir”
Articolul anterior
Studiu: Care este riscul de spitalizare în cazul variantei Omicron
Articolul următor