Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Mironosițelor

Duminica a 3-a după Paști, este sărbătorită Duminica Mironosițelor: Maria Magdalena, Maria lui Cleopa, Salomeea, Suzana, Ioana, Marta şi Maria). În Duminica Mironosițelor sunt cinstite femeile care au venit la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos cu miruri. În duminica de astăzi aducem un pios omagiu femeilor mironosiţe, cele dintâi vestitoare ale Învierii Domnului. Ce semnificație are sărbătoarea creștină?

separator
Se știe din Sfintele Evanghelii că trupul Domnului Iisus Hristos a fost înmormântat în grabă, în ziua de vineri (pe care noi o numim acum a patimilor), ritualul ungerii, specific iudeilor, nefăcându-se complet. Sâmbăta nu era îngăduit a se face nici o lucrare care presupunea efort fizic, legea iudaică fiind extrem de aspră în această privinţă: nu era voie să se facă mai mult de 2.000 de paşi.

De aceea, abia a treia zi, duminica, întâia a săptămânii, femeile au mers la mormânt spre a împlini cele cuvenite pentru ungere. Se știe care a fost urmarea: au găsit mormântul gol! Domnul înviase! Le-a vestit învierea şi îngerul, dar şi-au adus aminte şi de cuvintele Mântuitorului care spusese: „După trei zile Mă voi scula!” (Matei 16, 21).

Astfel, aceste femei curajoase devin primele vestitoare ale celei mai mari minuni din istoria mântuirii: învierea.

Duminica de astăzi este cunoscută în calendar drept Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, adică a acelor femei prezente adeseori în preajma Mântuitorului Hristos și a grupului Său de apostoli înainte de răstignirea și moartea Domnului și primele care află de la înger vestea Învierii celei mai presus de fire în Duminica Paștilor.

Ce cautău aceste femei în dimineață Învierii la mormânt, ne spune pericopa evanghelică de astăzi, arătând cum Iosif din Arimateea, sfetnic credincios, admirator și ucenic în taină al Domnului Hristos, a cerut guvernatorului Pontiu Pilat trupul lui Iisus, pentru a-l înmormânta. A cumpărat pânză de in, I-a înmiresmat trupul și l-a înfășurat în grabă, pentru că se apropia ceasul în care începea la iudei sărbătoarea Paștilor, și l-a depus în propriul sau mormânt, un mormânt nou, săpat în stâncă, scrie ortodox.md.

În dimineață Învierii, femeile mironosițe veniseră să desăvârșească ritualul ungerii cu mir, făcut în grabă vineri către seară, întrebându-se una pe altă: „Cine ne va prăvăli nouă piatră de la ușa mormântului?” (Mc. 16, 3), pentru că iudeii, auzind că Iisus Hristos spusese că „după trei zile va învia” (Mt. 27, 63), au solicitat, pentru mai multă „siguranță”, pecete și pază guvernamentală la mormânt.

„Venind femeile mironosițe, au găsit piatră răsturnată de pe mormânt și un tânăr șezând în partea dreapta, îmbrăcat în veșmânt alb, și s-au spăimântat. Iar el Ie-a zis: Nu va înspăimântați! Căutați pe Iisus Nazarineanul Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veți vedea, după cum v-a spus. Și ieșind, au fugit de la mormânt, că erau cuprinse de frică și de uimire, și nimănui nimic n-au spus, căci se temeau” (Mc. 16, 4-8], ne spune Evanghelia astăzi.

Atenție: Niciodată să NU faci asta în mușcătura de căpușă!
Articolul anterior
Primarul comunei Puhăceni, către sătenii săi: ,,Îi slujesc ca un prost”. De ce s-a revoltat edilul?
Articolul următor
Alte articole interesante