Astăzi este ajunul Crăciunului pe stil vechi! Tradiții și obiceiuri legate de această zi

Există multe tradiții și obiceiuri legate de Crăciun, dar și ajunul sărbătorii, și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele s-au păstrat. Iată care sunt cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri în ajun de Crăciun.

Ce se face în ajunul Crăciunului

Înainte de ajun, în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, în unele zone se face masa de ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.

Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ.

Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

Păstrarea luminii este una dintre cele mai iubite și vechi tradiții în Moldova, tradiție pe care unii dintre locuitorii satelor moldovenești o mai țin. Sărbătoarea Crăciunului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Astfel, în seara de ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.

Tradiția spune că în ajunul Crăciunului nu se dă gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri. Fetele nemăritate își pot vedea ursiții în vis, dacă pun noaptea la fereastră bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri în ajunul Crăciunului:

  • Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului;
  • Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;
  • Nu se aruncă gunoiul; Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului;
  • Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”;
  • În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.
  • În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
  • Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
  • Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Acest obicei se urmează în anumite zone ale țării. De asemenea, în alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
  • La țară, în ziua de Ajun se coace cozonacul.
  • În această zi se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.

Afacere dulce la Anenii Noi! Premierul Recean a vizitat patiseria „Dolce Parma”

Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat patiseria „Dolce Parma”. Întreprinderea are circa 25 de angajați și planifică să se extindă în următorii ani. În acest scop, premierul a încurajat proprietarii să valorifice multiplele posibilități de creștere a afacerilor oferite de autorități.

„Guvernul oferă multe oportunități pentru tinerii antreprenori. Toți cei reveniți acasă, dar și cei de aici pot beneficia de programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Programul guvernamental ”373”, ca să dezvolte sectorul antreprenorial în Republica Moldova”, a subliniat prim-ministrul.

Afacerea a pornit acum 10 ani și a fost deschisă de Victoria și Igor Toma. După mai mulți ani în care au muncit într-o patiserie din Parma, Italia, s-au întors în localitatea de baștină ca să-și lanseze propria afacere. „Acum zece ani, am adus conceptul brandului Dolce Parma din Italia. Am vrut să oferim și celor din Republica Moldova tot ce am învățat acolo. Am divizat sarcinile între mine și soț”, spune Victoria Toma.

De la început, au investit banii câștigați în străinătate, iar pe parcurs au beneficiat și de fonduri oferite de stat. Din contul acestora, au instalat panouri solare, au eficientizat procesul tehnologic și au aplicat soluții inovative.

La moment, patiseria „Dolce Parma” dispune de o secție de producere la Mereni și de trei magazine – în orașul Anenii Noi, în satul Chetrosu și la Chișinău.

Premieră! Elevii din două licee din capitală susțin testul la matematică în format digital

185 de elevi din Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău au susținut, astăzi 17 mai, testul la matematică, din cadrul testării naționale în învățământul primar, în format digital, scrie stiripesurse.md

Elevii au rezolvat la calculator, pe o platformă specializată, un test la matematică, în format digital, constituit din 14 itemi. Durata examenului a fost de 60 de minute.

„Testarea națională la matematică în format digital vine să contribuie la îmbunătățirea procesului educațional și va pregăti elevii pentru cerințele unei lumi digitale în continuă schimbare”, susține Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Menționăm că, în luna februarie 25 de elevi din aceste două instituții au participat la testarea pilot la calculator și au avut posibilitatea de a exersa pe un test de antrenament pentru a fi familiarizați cu interfața aplicației, tipologia itemilor, cronometrarea timpului.

Astăzi la testarea națională în învățământul primar participă 31.114 elevi în 1.084 instituții de învățământ.

O pacientă, internată cu botulism, după ce a mâncat pate de porc, conservat acasă

O femeie cu botulism a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă”. Tânăra de 25 de ani a fost diagnosticată cu botulism, scrie realitatea.md.

Ancheta epidemiologică a stabilit că pacienta consumase pate de porc conservat, gătit acasă. Ea s-a aflat în spital în perioada 1-11 mai 2024 și a primit trei doze de ser antibotulinic polivalent, administrate intramuscular timp de trei zile consecutiv.

„Datorită intervenției prompte și tratamentului specific, evoluția bolii a fost controlată, iar pacienta a fost externată într-o stare satisfăcătoare, fără sechele”, transmit doctorii.

Botulismul este o neuroinfecție paralitică. Infectarea se face prin consumul de alimente contaminate, în special conservele artizanale, sau prin contactul direct cu o plagă infectată. Diagnosticul se bazează pe date epidemiologice, clinice și de laborator, iar tratamentul constă în administrarea serului antibotulinic și suport respirator la nevoie.

Spitalul „Toma Ciorbă” deține stocuri de seruri curative pentru botulism. În aprilie 2024, instituția a sprijinit doctorii din Ploiești și Piatra Neamț, România, furnizând seruri pentru tratarea a doi pacienți.

Școlile ar putea fi închise? Anunțul Ministerului Educației, în contextul Codului portocaliu de condiții meteo nefavorabile
Articolul anterior
Urmează o lună în care vor simți iarna cu adevărat, anunță meteorologii
Articolul următor