Astăzi este sărbătorită Lunea Rusaliilor. Tradiții și superstiții

În Lunea Rusaliilor, în ziua de după Duminca Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Această zi mai poartă și numele de Sărbătoarea Sfintei Treimi, și este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

separator

Însă, în calendarele româneşti, această zi este trecută ca sărbătoare a Sfintei Treimi. Se pare că această denumire a fost dată sub influenţa catolică.

Există obiceiul ca de Rusalii să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor. Credinţa populară spune că în noapte de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece poţi să cazi pradă farmecelor acestor făpturi, în caz că le surprinzi dansul (Hora Ielelor).

“Sărbătoarea de Rusalii era calculată prin însumarea la Duminica Paştelui a unui număr de 50 de zile(Muntenia, Oltenia, Transilvania şi Banat) sau 51 de zile(Moldova) şi dura 3 zile (Moldova, Transilvania), 7 zile(Muntenia şi Oltenia) şi 8 zile (Banat)”, spun specialiştii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa. Numeroase obiceiuri şi ceremonii populau întreaga săptămână a Rusaliilor. De exemplu, în Muntenia, Moldova şi Oltenia se împodobeau porţile şi anexele gospodăreşti cu ramuri de tei, plop şi stejar şi se dansa Jocul Căluşarilor, scrie adevarul.ro.

La fel ca și în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, credincioșii respectă atât rânduielile bisericești, dar și credințele, tradițiile și superstițiile.

În Lunea Sfântului Duh, nu este bine să te cerți cu nimeni, acest lucru îți poate aduce necazuri. Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine sa înoți sau să te speli nici în a doua zi de Rusalii

Superstițiile de Rusalii au ca apersonaje centrale Ielele, acele făpturi supranaturale care apar noaptea la lumina lunii, în hore, în locuri retrase, dansând goale sau înfășurate în văluri transparente și cu clopoței la picioare și care se răzbună doar când sunt stârnite, ofensate, sau văzute în timpul dansului.

Așadar, nici în Lunea Rusaliilor, nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi, nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. Alte superstiții de Rusalii vorbesc despre interdicția de a se mai culege ierburi de leac timp de nouă săptămâni sau de a certa cu cineva.

Despre Rusaliile, ielele, sânzienele, șoimanele, zânele, zânioare, dânsele, milostivel și alte denumiri pe care acestea le poartă, țăranii știu din bătrâni că aceste sunt făpturi mistice puternice de care trebuie să se teamă. Pentru a li se arăta respectul, acestea sunt sărbătorile la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Nimeni nu știe exact câte sunt sau de unde provin acestea, cert este că țăranii se tem de ele, spunându-se că frumusețea lor este egală cu furia care poat năvăli asupra celor care le privesc sau le deranjează. Ielele pot fi găsite în cele mai neumblate locuri, poieni, luminișuri, dansând până la epuizare în hore, cu haine albe și transparente, cu sânii goi și clopoței la glezne. Se spune că în noaptea de Rusalii, Sânzienele se scaldă goale în izvoare iar cine le va privi va fi pedepsit cu „luarea minților”.

Se crede că cei mai aspru pedepsiți vor fi cei care nu le respectă zilele, acestea încep în sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh și ține până lunea din a doua zi de după Rusalii. Pociți vor fi și cei care le vorbesc urât sau le aud cântecul , dar și cei care le râspund la întrebările lor. Până în seara de 28 mai toți trebuie să să ferească de puterea și de furia Ielelor care după aceste zile vor pleca și se vor mai întoarce abia anul următor la 50 de zile după Sfintele Paști.

sursa

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Pensia minimă va crește pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani

Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va crește până la 3 300 de lei, de la 1 mai 2025, pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani la momentul stabilirii pensiei. Prevederi în acest sens se conțin în proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor, transmite IPN.

Conform proiectului, va mai fi majorat, de la 20 000 de lei până la 21 350 de lei, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, în corelare cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la naștere.

Totodată, documentul include perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, în vechimea în muncă specială, pentru militarii prin contract.

Se mai preconizează să fie majorat cu 250 de lei cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.

În proiect este prevăzută și suma de 1445,2 milioane de lei pentru acordarea compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, conform unui nou mecanism de acordare a compensațiilor pentru consum de energie.

Accident tragic la Taraclia: un șofer a murit pe loc

Aseară, în jurul orei 21:15, poliția din Taraclia a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-3, în apropierea satului Aluatu, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Conform informațiilor preliminare, un camion condus de un bărbat de 52 de ani a tamponat un pieton care traversa strada neregulamentar, în loc neiluminat.

În urma impactului, bărbatul de 60 de ani a decedat pe loc.
Șoferul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Stimați șoferi și pietoni, venim repetat cu apel la responsabilitate și atenție.

Președintele Germaniei i-a mulțumit personal unei moldovence pentru profesionalism și munca depusă
Articolul anterior
Medicii au adus un omagiu pentru colegii lor răpuși de infecția Covid-19
Articolul următor