Astăzi, 2 martie, se împlinesc 32 de ani de la luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Cu această ocazie, conducerea țării și organizațiile de veterani au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Capitalei și la monumentul „Maica îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.
Cu această ocazie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj public.
„În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este un brit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Azi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele care și-au pierdut soții sau de părinții care au fost nevoiți să-și înmormânteze fiii care s-au sacrificat pentru Republica Moldova. Ne închinăm în fața eroilor din aceste zile și săptămâni, în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile, dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca. (…)”, a declarat șefa statului.
Potrivit Maiei Sandu, chiar dacă mai există și astăzi forțe care încearcă să sădească neîncredere între cetățenii R. Moldova, ea o spune clar că lor nu le va reuși nici acum și nici în viitor acest lucru.
„Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți, indiferent unde locuiesc. Oamenii din Moldova prețuiesc mai mult decât oricând pacea și libertatea. Le mulțumesc tuturor celor care se asigură că azi, în țara noastră este ordine și liniște. (…) Republica Moldova se află astăzi într-un moment de răscruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la UE reprezintă pentru țara noastră o șansă istorică de a ne uni cu toții în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea cărei aparțin. Le mulțumesc veteranilor pentru că transmit tinerii generații lecția de neprețuit a iubirii față de libertate și neam. (…)”, a mai subliniat președintele Republicii Moldova.
De asemenea, ea a menționat că astăzi, 2 martie, aniversăm și aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite (ONU).
„Carta ONU consfințește caracterul intangibil al integrității teritoriale și suveranității naționale. Astfel, prin primirea Republici Moldova în rândurile sale, comunitatea internațională a recunoscut că granițele noastre sunt inalienabile și că dreptul celui mai puternic nu poate înlocui normele internaționale, aplicabile în mod egal tuturor statelor, indiferent de mărimea teritorială, forța armatei sau volumul economiei. Suntem îndreptățiți să depunem toate eforturile pentru reîntregirea pașnică a țării, iar cei care încearcă prin minciuni și propagandă să aducă destabilizare vor eșua din încercarea de a ne opri din drumul nostru”, a conchis Maia Sandu.
Amintim ca Guvernul a aprobat la data de 28 februarie, instituirea Comitetului organizatoric pentru desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței, precum și Planul evenimentelor dedicate acestei zile.