Astăzi se împlinesc 32 de ani de la luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 32 de ani de la luptele pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Cu această ocazie, conducerea țării și organizațiile de veterani au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Capitalei și la monumentul „Maica îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

Maia Sandu, de Ziua Memoriei și Recunoștinței: Purtăm o rană adâncă

Cu această ocazie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj public.

„În fiecare an, începutul de primăvară în țara noastră este un brit de amintirea dureroasă a unui conflict armat cumplit ce a curmat sute de vieți și a frânt alte mii de destine. Azi, de Ziua Memoriei și Recunoștinței, vorbim de cei răniți și schilodiți, de copiii care au rămas orfani, de văduvele care și-au pierdut soții sau de părinții care au fost nevoiți să-și înmormânteze fiii care s-au sacrificat pentru Republica Moldova. Ne închinăm în fața eroilor din aceste zile și săptămâni, în care liniștea și buna înțelegere de pe meleagurile noastre au fost zdruncinate de zgomotul asurzitor al gloanțelor și obuzelor. Se spune că timpul vindecă rănile, dar societatea noastră poartă încă o rană adâncă pe care simpla trecere a timpului nu o poate vindeca. (…)”, a declarat șefa statului. 

Potrivit Maiei Sandu, chiar dacă mai există și astăzi forțe care încearcă să sădească neîncredere între cetățenii R. Moldova, ea o spune clar că lor nu le va reuși nici acum și nici în viitor acest lucru. 

„Oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți, indiferent unde locuiesc. Oamenii din Moldova prețuiesc mai mult decât oricând pacea și libertatea. Le mulțumesc tuturor celor care se asigură că azi, în țara noastră este ordine și liniște. (…) Republica Moldova se află astăzi într-un moment de răscruce. Decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la UE reprezintă pentru țara noastră o șansă istorică de a ne uni cu toții în jurul unui proiect de țară care să asigure un viitor în pace și prosperitate pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de comunitatea cărei aparțin. Le mulțumesc veteranilor pentru că transmit tinerii generații lecția de neprețuit a iubirii față de libertate și neam. (…)”, a mai subliniat președintele Republicii Moldova. 

De asemenea, ea a menționat că astăzi, 2 martie, aniversăm și aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite (ONU). 

„Carta ONU consfințește caracterul intangibil al integrității teritoriale și suveranității naționale. Astfel, prin primirea Republici Moldova în rândurile sale, comunitatea internațională a recunoscut că granițele noastre sunt inalienabile și că dreptul celui mai puternic nu poate înlocui normele internaționale, aplicabile în mod egal tuturor statelor, indiferent de mărimea teritorială, forța armatei sau volumul economiei. Suntem îndreptățiți să depunem toate eforturile pentru reîntregirea pașnică a țării, iar cei care încearcă prin minciuni și propagandă să aducă destabilizare vor eșua din încercarea de a ne opri din drumul nostru”, a conchis Maia Sandu. 

Amintim ca Guvernul a aprobat la data de 28 februarie, instituirea Comitetului organizatoric pentru desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței, precum și Planul evenimentelor dedicate acestei zile.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Incendiu devastator într-un mall din Bangladesh: 46 de morți
Articolul anterior
Expoziție dedicată războiului de pe Nistru, desfășurată la Biblioteca Națională
Articolul următor