Astronomii au descoperit o gaură neagră care își consumă propria istorie

Una dintre concepțiile greșite frecvente despre găurile negre este că acestea devorează nu numai materia, ci și istoria acelei materii. Așadar, atunci când se formează o gaură neagră, nu poți decât să ghicești cum a ajuns să fie cu adevărat. Acest lucru nu este în întregime adevărat. Istoricul informațional se pierde doar atunci când materia traversează orizontul evenimentelor, și poate nici măcar atunci. Materialul din jurul unei găuri negre are încă o istorie bogată. Într-un studiu recent, astronomii au folosit această istorie pentru a descoperi originile unui sistem de găuri negre, relatează Universe Today, citat de G4media

Povestea începe cu un sistem cunoscut sub numele de GRO J1655-40. Acesta este un sistem binar care conține o gaură neagră de aproximativ șapte mase solare și o stea companion de peste trei mase solare. Având în vedere ceea ce înțelegem despre stele, sistemul a fost format inițial din două stele, dar steaua mai mare a explodat ca o supernovă pentru a deveni o gaură neagră. Aceasta înseamnă că sistemul actual conține o stea, o gaură neagră și resturile stelei care a explodat, notează sursa citată.

Pentru a înțelege istoria acestui sistem, echipa a analizat datele din 2005 ale navetei spațiale Chandra, luate atunci când sistemul era deosebit de strălucitor în domeniul razelor X. Deoarece Chandra a capturat date spectrale ale sistemului, echipa le-a putut folosi pentru a identifica diverse elemente din sistem. Ei au reușit să identifice prezența și abundența relativă a 18 elemente.

Aici intervine arheologia astronomică. Elementele produse într-un nucleu stelar depind de masa și compoziția inițială a stelei. Observând cele 18 elemente și abundența lor, echipa a reconstruit caracteristicile stelei inițiale. Ei au descoperit că progenitorul găurii negre a avut o masă de 25 de sori, eclipsând steaua parteneră. Aceasta înseamnă că cea mai mare parte a materiei din steaua inițială a fost aruncată în spațiul interstelar, fie de explozia supernovei inițiale, fie de vânturile stelare ulterioare generate de sistem de-a lungul timpului.

Acest tip de reconstrucție permite astronomilor să analizeze modul în care evoluează stelele binare și modul în care stelele mari devin găuri negre sau stele neutronice. Prin utilizarea acestei metode pe alte sisteme, ar trebui să putem modela mai bine dinamica stelelor muribunde.

Cine ar fi a doua doctoriță, reținută în cazul decesului proprietarei Monalisa: Ar fi fugit atunci cu Porcshe-ul

Roman Babuțchi, soțul Liubei Babuțchi, femeia de afaceri care a decedat în timpul unei proceduri într-un salon de frumusețe din capitală, a dezvăluit, pentru UNIMEDIA, cine este persoana reținută în cazul decesului soției sale și cum era cât pe ce să scape de justiție. „Natalia Socoliuc a fost medicul care i-a făcut injecții în zona gâtului Liubei. Încă din prima zi am fotografiat mașina Nataliei și pe ea împreună cu Ecaterina Maniuc. Ambele discutau lângă mașina Nataliei. Când Natalia m-a văzut, s-a schimbat la față și a plecat rapid”, a relatat Roman.

colaj foto: omniapres

„Despre Natalia Socoliuc: Încă din prima zi, când totul s-a întâmplat, am fotografiat mașina Nataliei Socoliuc și pe ea împreună cu Ecaterina Maniuc. Ambele discutau lângă mașina Nataliei. Când Natalia m-a văzut, s-a schimbat la față și a plecat rapid. La acel moment, nu știam cine este.   

Ulterior, de la locul incidentului a încercat să plece Ecaterina Maniuc, dar i-am blocat drumul, pentru că știam sigur că este implicată. Când am întrebat în salon cine este femeia cu Porsche-ul (referindu-mă la Natalia Socoliuc), mi s-a spus că e doar o clientă și că nu are nicio legătură.  

După ce am vorbit cu mai mulți martori, am aflat că Natalia Socoliuc a fost medicul care i-a făcut injecții în zona gâtului Lubei”, a dezvăluit Roman Babuțchi.

Roman susține că soțul Nataliei ar fi medicul care a realizat procedura de fertilizare in vitro pentru Ecaterina Maniuc, la clinica privată la care a fost dusă după ce a fost reținută.

„Acum, atât el, cât și Natalia, încearcă să-și folosească toate legăturile pentru a demonstra că ea nu are nicio implicare.  Cu toate acestea, un număr mare de martori deja au spus clar că Natalia Socoliuc a fost acolo și este implicată”, ne-a mai spus soțul Liubei Babuțchi.   

„Toate informațiile pe care le descopăr le transmit poliției și încerc să ajut cât pot”, a declarat Roman.

La 3 aprilie, încă o persoană a fost reținută în dosarul femeii de afaceri Liubovi babuțchi,  într-un salon de frumusețe din capitală.

În aceeași zi, aceasta a fost dusă la judecată. Procurorul a declarat că femeia deține studii în medicină, dar nu era angajata salonului Dr. Serebrova.

Doctorița a primit 30 de zile de arest la domiciliu, potrivit purtătoarei de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Liubovi babuțchi a murit într-un salon de frumusețe pe data de 30 ianuarie. Potrivit informațiilor, decesul ar fi survenit în timpul unei proceduri. Poliția a pornit o cauză penală.

Acesta s-a dovedit a fi proprietara magazinului ”Mona Lisa Boutique” amplasat într-un centru comercial din Capitală. Actorul Emilian Crețu, care are în garderoba „Dorei” o colecție de rochii create la Mona Lisa Boutique, a postat o fotografie pe rețele, pe care a semnat-o: „Liubița, Dumnezeu să te ierte”. Detalii șocante au ieșit la iveală despre decesul femeii de 35 de ani. Aceasta este înregistrată oficial ca salon de înfrumusețare și servicii de coafură, dar pe său profilul din Instagram sunt publicate imagini video nu doar cu proceduri de cosmetologie, ci și cu operații estetice pentru mărirea sânilor, liposucție, corecție abdominală, operații care sunt efectuate numai sub anestezie generală.

Proprietara clinicii a fugit de la fața locului la cinci minute după ce ambulanța a plecat cu aceasta la Institutul de Medicină Urgentă.

VIDEO! Mai mulți șoferi s-au luat la ceartă cu activiștii Stop Ham: ”De ce mă insultați?”

Activiștii Stop Ham au decis să le dea o lecție șoferilor care își parchează mașinile pe trotuar, inclusiv acolo unde sunt amenajate piste pentru nevăzători. Activistul Alexandru Ciolac, mai în glumă, mai în serios, a intrat în rolul unui nevăzător, și-a pus ochelari, a luat un baston în mână și a început să le explice conducătorilor auto de ce nu au voie să blocheze pista. Unii s-au dovedit a fi înțelegători și au plecat imediat, alții s-au luat la ceartă cu Alexandru, scrie unimedia.info.

Pe 1 aprilie, activiștii  Stop Ham au decis să organizeze un raid demonstrativ pe strada Alexei Mateevici din capitală.

Primul șofer, care a urcat pe trotuar cu microbuzul, nu s-a dovedit a fi prea amabil. Acesta s-a certat cu activiștii, apoi l-a numit pe Alexandru „debil”.

Alt automobil, parcat dis-de-dimineață pe trotuar, s-a dovedit a fi al unui medic care muncea la o clinică privată din apropiere.

„Sunteți doctor, nu vă este rușine să parcați mașina pe pista pentru nevăzători?”

„Nu am văzut niciun orb care să meargă pe ea.”

„Acesta nu este un argument potrivit.”

„De ce mă insultați? Omul merge pe trotuar, se va lovi de mașina mea și va merge mai departe, este loc.”

„Cu ce v-am insultat? Deloc nu am făcut-o, dar acum o meritați. Plecați, nu vă faceți de rușine, sunteți filmat.”

Alți șoferi au recunoscut că au greșit și au plecat cu mașinile de pe trotuar. Unii, însă, au decis să-și prezinte propriile argumente. 

Un conducător auto l-a ignorat pe Alexandru, activistul, însă, s-a dovedit a fi mai insistent și i-a blocat mașina, poziționându-se în spatele automobilului. Cearta nu s-a soldat cu nimic.

În cele din urmă, Alexandru a văzut un alt automobil proaspăt parcat pe trotuar și a mers spre șofer, să-i ceară să elibereze trotuarul și pista pentru nevăzători.

Un alt conducător auto l-a întrebat pe activist dacă e o încălcare să parcheze mașina lateral.

„Permis de conducere ai?”, i-a răspuns Alexandru.

Un alt șofer s-a implicat în discuție, în acel moment: „O să vă rog să nu fiți arogant. Omul dacă a venit cu mașina înseamnă că are permis. Ceea ce faceți voi e luare peste picior. Nu mă filmați, nu-mi trebuie reclama voastră”. 

„Dacă aveți permis de conducere, trebuie să știți că se interzice intrarea și deplasarea pe trotuar”, a insistat Alexandru.

Ce măsuri a întreprins Poliția, solicitată la fața locului și cum s-a finalizat raidul activiștilor de la Stop Ham vedeți în filmuleț:

Donald Trump a spus clar ce îl va face să renegocieze tarifele: „Nu discutăm până nu ne plătesc foarte mulți bani, anual”

Președintele american Donald Trump a declarat că guvernele străine vor trebui să plătească „foarte mulți bani” pentru a ridica tarifele pe care el le-a caracterizat drept „medicament”, determinând și mai mult măcel pe piețele financiare mondiale, relatează Reuters, citat de libertatea.ro

Acțiunile asiatice, pierderi masive

Acțiunile asiatice au înregistrat pierderi abrupte în primele ședințe de tranzacționare de luni, iar contractele futures de pe piața bursieră americană au deschis în scădere puternică.

Investitorii și-au exprimat îngrijorările că tarifele impuse de Trump ar putea duce la creșterea prețurilor, scăderea cererii, scăderea încrederii și, eventual, la o recesiune globală.

Adresându-se reporterilor de la bordul Air Force One, Trump a indicat că nu este îngrijorat de pierderile care au șters deja miliarde de dolari de pe piețele de acțiuni din întreaga lume.

„Nu vreau ca lucrurile să meargă rău. Dar, uneori, trebuie să iei medicamente ca să repari ceva”, a declarat Trump.

„Sunt disperați

Președintele american a spus că a discutat, în weekend, cu lideri din Europa și Asia care au încercat să-l convingă să reducă tarifele, programate să intre în vigoare în această săptămână.

„Am vorbit cu mulți lideri – europeni, asiatici, din toată lumea. Sunt disperați să încheie un acord. Iar eu le-am spus: nu vom mai avea deficite comerciale cu țara voastră. Nu vom mai face asta, pentru că un deficit e o pierdere. Vom avea surplusuri sau, în cel mai rău caz, vom ieși pe zero”, a spus Trump.

„Ei vin la discuții. Vor să negocieze, dar nu se negociază decât dacă ne plătesc foarte mulți bani, anual”, a spus Trump.

„Și-a creat un avantaj maxim”

În talkshow-urile de duminică dimineața, principalii consilieri economici ai lui Trump au încercat să prezinte tarifele drept o repoziționare inteligentă a SUA în ordinea comercială globală.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că mai mult de 50 de țări au început negocierile cu SUA de la anunțul de miercurea trecută. „Și-a creat un avantaj maxim”, a declarat Bessent în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC News.

Secretarul pentru Comerț Howard Lutnick a declarat la „Face the Nation” de la CBS News că tarifele vor rămâne în vigoare „zile și săptămâni”.

Consilierul economic de la Casa Albă, Kevin Hassett, a încercat să înlăture îngrijorările că tarifele ar fi parte a unei strategii de presiune pe Rezerva Federală a SUA pentru a reduce ratele dobânzilor, spunând că nu va exista nicio „coerciție politică” a băncii centrale.

Economiștii JPMorgan estimează acum că tarifele vor duce la o scădere a produsului intern brut al SUA pe tot parcursul anului cu 0,3%, în scădere față de o estimare anterioară de creștere de 1,3% și că rata șomajului va urca la 5,3% de la 4,2% acum.

Miliardarul Bill Ackman, care a susținut candidatura lui Trump la președinție, a spus că președintele SUA pierde încrederea oamenilor de afaceri și a avertizat cu privire la o „iarnă nucleară economică”, dacă nu solicită o pauză.

Au început colectarea tarifului de 10%

Agenții vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al lui Trump pentru toate importurile din multe țări. Ratele tarifare „reciproce” mai mari de 11% până la 50% pentru fiecare țară urmează să intre în vigoare miercuri.

Unele guverne au semnalat deja dorința de a se angaja în discuții cu SUA pentru a evita taxele.

Președintele Taiwanului Lai Ching-te a oferit duminică tarife zero ca bază pentru discuțiile cu SUA, angajându-se că va elimina barierele comerciale și afirmând că marile companii taiwaneze își vor spori investițiile în SUA.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că va cere o amânare de la taxele de 17%, în timpul unei întâlniri planificate cu Trump, luni.

Un oficial din guvernul indian a declarat pentru Reuters că țara nu intenționează să riposteze împotriva unui tarif de 26% și a spus că sunt în desfășurare discuții cu SUA cu privire la un posibil acord.

În Italia, premierul Giorgia Meloni – un aliat al lui Trump – s-a angajat duminică să protejeze afacerile care au suferit pierderi din cauza tarifelor de 20% la bunurile din Uniunea Europeană.

Producătorii de vin italieni și importatorii americani au declarat, duminică, la un târg de vinuri de la Verona, că afacerile au încetinit deja și se tem de pagube importante.

Atac devastator al Rusiei asupra orașului Krivoi Rog: cel puțin patru persoane au murit
Articolul anterior
Confruntarea militară cu Iranul „ar părea aproape inevitabilă” dacă eșuează discuțiile, avertizează șeful diplomației franceze
Articolul următor
Close menu