ATENȚIE! Mesaje false expediate pe adresele electronice ale cetățenilor

Inspectoratul General al Poliției anunță cetățenii că, pe adresele electronice sunt distribuite mesaje cu conținut fals, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Pentru a spori credibilitatea escrocheriei, infractorii cibernetici folosesc logourile instituțiilor publice și numele conducătorilor acestora.

Aceștia expediază pe e-mail o citație falsă în care destinatarul este acuzat de comiterea unei infracțiuni sexuale.

Pentru a nu fi arestat, infractorii solicită de la destinatar informații suplimentare, iar ulterior mijloace financiare.

Scopul acestui gen de mesaj fals răspândit în mediul online este de a estorca bani de la victime.

În acest context, Poliția Națională îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să se informeze doar din surse oficiale.

Dacă ați recepționat un astfel de mesaj, sesizați imediat Poliția la 112.

Un grup criminal organizat, care a pus la cale una dintre cele mai sofisticate escrocherii financiare din ultimii ani, destructurat

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni economice a INI, în comun cu polițiștii și procurorii din  Ialoveni, anunță reținerea a doi bărbați, care au prejudiciat două femei cu peste 4.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În timpul investigațiilor s-a stabilit că faptele ar fi avut loc în octombrie-decembrie curent.  Bănuiții de 20 și 27 de ani din  Bălți și Chișinău  (unul dintre ei fiind din Turcia, actualmente stabilit în Republica Moldova) le-ar fi convins pe cele două victime să investească în așa-zise platforme legale de tranzacționare valutară.  Astfel,  bănuiții care s-au prezentat telefonic (și în scris) ca „experți în investiții” le-ar fi promis femeilor că în scurt timp vor avea un venit fabulos. În acest scop, victimele au recurs la soluții extreme, inclusiv creditarea de la companii și bănci, și împrumuturi de la rude și cunoscuți, iar una dintre ele chiar și-a vândut apartamentul ca să facă rost de mai mulți bani pentru investiții.

Totuși, la un anumit moment, victimelor le-au apărut îndoieli privind realitatea promisiunilor celor doi și au anunțat autoritățile de drept. Astfel,  suspecții au fost reținuți  de oamenii legii  chiar în momentul în care primeau o altă sumă de bani (după ce anterior solicitaseră transferarea sumelor pe conturi din străinătate). În cadrul perchezițiilor, la domiciliile acestora au fost depistate sume impunătoare de bani și dispozitive electronice de păstrare a criptovalutei. Ulterior, la solicitarea Procuraturii Ialoveni, cei doi au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, prin încheierea Judecătoriei Hîncești (sediul Ialoveni).

Pe parcursul investigațiilor, autoritățile de drept au constatat faptul că victime ale schemei celor doi ar fi mult mai multe – de ordinul sutelor. Așadar, investigațiile penale continuă, pentru identificarea întregului spectru al acțiunilor infracționale ale grupului criminal organizat, care a pus la cale una dintre cele mai sofisticate escrocherii financiare din ultimii ani, cu un venit zilnic preliminar estimat la 50.000 de dolari. 

Recomandările autorităților pentru doritorii de investiții pe platforme de tranzacționare:

– Nu te lăsa ispitit de promisiunile de câștiguri uriașe și rapide! – Acestea sunt improbabile. Dimpotrivă, astfel de promisiuni de cele mai multe ori sunt semne ale unei escrocherii.

– Cine este persoana/compania care promite veniturile fabuloase? Asigură-te că platforma și persoanele cu care interacționezi sunt legitime.

– Cere sfatul unui specialist! Înainte de a lua o hotărâre financiară importantă, consultă un expert în investiții.

– Contactează imediat autoritățile de drept când bănuiești că ai fost victima unei fraude.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, atât timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Vreme tot mai rece în țară! Temperaturile continuă să scadă

Vremea va fi rece, joi, 13 decembrie, în Republica Moldova, cu temperaturi care continuă să scadă și vor fi sub valorile zilelor precedente. Cerul rămâne înnorat pe tot parcursul zilei, în toată țara, dar nu va mai ploua atât de abundent, conform meteorologilor. Maximele zilei vor oscila între valorile de 1 – 4 grade Celsius, iar în timpul nopții, mercurul din termometre va ajunge la -1 grad Celsius. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe alocuri, scrie evz.ro.

Va fi câte 1 grad Celsius la Briceni și la Rîbnița, la Chișinău, la Bălți și la Ștefan-Vodă se vor înregistra 2 grade, iar la Cahul, 4 grade. Mâine, va fi o zi însorită în toată țara, cu excepția zonei de sud. Dar, valorile termice vor continua să scadă și nu vor depăși valoarea maximă de 0 – 2 grade Celsius.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Un grup criminal organizat, care a pus la cale una dintre cele mai sofisticate escrocherii financiare din ultimii ani, destructurat
Articolul anterior