Au început lucrările de reparație și reabilitare a digului de protecție în satul Răscăieți

Ministerul Mediului anunță demararea lucrărilor de reparație și reabilitare a digului de protecție paralel albiei râului Nistru, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Proiectul acoperă o porțiune de 1,8 km, urmând să fie extins în perioada anilor 2024-2026 pentru reabilitarea altor 18 km care vor cuprinde perimetrul localităților Crocmaz, Tudora și Răscăieți, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada anilor 2021-2023, Guvernul Republicii Moldova a finalizat reabilitarea și fortificarea a 20 de km de diguri pe segmentul localităților Palanca, Olănești și Purcari, contribuind astfel la protecția locuitorilor din aceste zone împotriva riscurilor de inundații.

„Prin consolidarea acestor diguri, ne asigurăm că locuitorii de pe malul Nistrului vor putea trăi și munci în siguranță, fără teama de viitoare dezastre naturale. 

Este un pas important spre o infrastructură mai rezilientă și un mediu protejat pentru toți cetățenii din această zonă,” a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Aceste măsuri reflectă angajamentul continuu al Ministerului Mediului de a proteja și sprijini comunitățile din zonele vulnerabile, asigurându-se că infrastructura de apărare împotriva dezastrelor este modernizată și eficientă. Astfel Ministerul Mediului își propune să creeze un mediu mai sigur și mai sustenabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Patru minori din Chișinău au comis trei furturi

Patru minori cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani din capitală, sunt cercetați penal fiind suspectați de comiterea a trei furturi din locuințe în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții acționau ziua, după ce se asigurau că proprietarii au plecat de acasă și, prin forțarea geamurilor, pătrundeau în locuințe de unde sustrăgeau bani. Suma prejudiciului cauzat părților vătămate a fost estimată la aproximativ 39.000 de lei. În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii de la Botanica, suspecții au fost identificați și reținuți, iar asupra lor a fost depistată o parte din banii sustrași. Minorii sunt cercetați penal pentru furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  amendă de până la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Un șofer a ajuns în șanț, din cauza condițiilor meteo

Aseară, un echipaj al Batalionului de Patrulare și Reacționare Operativă (BPRO) al Direcției de Poliție Chișinău a acordat ajutor unui șofer mașina căruia, din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe partea carosabilă și a rămas blocată, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar polițiștii l-au ajutat pe bărbat să pornească vehiculul și să-și continue drumul în siguranță.

În context, îndemnăm șoferii să sporească atenția în trafic și să adapteze viteza în funcție de condițiile de drum, mai ales în această perioadă când vremea este schimbătoare.

Totodată, în cazul în care v-ați pomenit într-o situație de risc, apelați imediat la 112 sau cereți ajutor celui mai apropiat echipaj de poliție.

Dragoste adevărată: Fiică de președinte se mărită cu un rege. Ea are 21 de ani, el 56 și alte 11 soții
Articolul anterior
Creatură misterioasă, de dimensiuni impresionante, găsită pe o plajă populară. Experții, nedumeriți: nu pot explica ce este
Articolul următor