Au înnoptat în stradă, ca să-i aducă un omagiu reginei. „Ne-a dat 70 de ani și putem face măcar asta. A fost regina lumii!”

Sute de mii de oameni sunt așteptați să treacă în următoarele zilei pe la catafalcul reginei Elisabeta a II-a. Unii dintre ei s-au așezat la coadă încă de marți seară, când sicriul cu trupul suveranei a fost adus la Londra. Au petrecut noaptea în stradă, deși a plouat în capitala britanică, așteptând momentul în care își vor putea lua rămas bun de la regina care i-a slujit timp de 70 de ani, scrie presa britanică.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Elisabeta a II-a va fi mutat astăzi, 14 septembrie, de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, unde oamenii vor putea să-i aducă un omagiu suveranei începând de la ora locală 17.00 și până în dimineața zilei de 19 septembrie, când sunt programate funeraliile. „M-am simțit obligată să vin aici”, a declarat pentru BBC o femeie care s-a așezat la coadă încă de marți seară. „Ne-a dat 70 de ani și putem face măcar asta, să ne omagiem regina. Nu vom mai vedea niciodată o altă regină, așa că putem să stăm la coada asta… pe ploaie, pe soare, vom sta aici”, a declarat o altă persoană.

„A fost regina voastră, dar și regina lumii”

Mulți dintre cei care au înnoptat în stradă au venit din alte orașe, unii chiar din afara țării.

Valerie a călătorit din sudul Franței pentru a aștepta în fața Palatului Buckingham ca să vadă sicriul reginei. „Era o mamă uimitoare și o femeie uimitoare. A fost regina voastră, dar și regina lumii”, a spus femeia. Acoperiți cu pături sau pelerine de ploaie, oameni de toate vârstele așteaptă în liniște de-a lungul The Mall, șoseaua care ajunge la Palatul Buckingham. Fleur, o fetiță în vârstă de 7 ani, din Rugby, Warwickshire, a venit cu mama ei. „Este foarte trist că regina a murit. Era o doamnă specială”, a spus copila pentru BBC.

Alături de cele două se afla Sally, în vârstă de 82 de ani, care a venit și ea din alt oraș. Femeia povestește că în 1953 a venit la Londra cu mama ei pentru încoronarea reginei și că a fost hotărâtă să se întoarcă acum pentru a-și lua rămas bun de la Elisabeta a II-a.

Ca să treacă de noaptea ploioasă londoneză, unii și-au instalat corturi pe malurile Tamisei, însă cei mai mulți au venit pregătiți doar cu umbrele. O femeie și tatăl ei în vârstă de 85 de ani au petrecut noaptea pe scaune de camping, folosind un cearșaf pe post de prelată, care nu le-a fost de mare ajutor.

Guvernul de la Londra a anunțat miercuri că se vor forma cozi foarte mari în zilele în care oamenii pot veni să-i aducă un omagiu reginei, astfel că timpul de așteptare poate ajunge și până la 30 de ore. Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie, la 96 de ani și la capătul unei domnii de șapte decenii.

sursa: www.libertatea.ro

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Sute de suporteri ai Sheriff-ului, dar și ai Manchester United au sosit la Chişinău pentru meciul din această seară
Articolul anterior
Cum au fost surprinși Ronaldo și coechipierii săi de la Manchester United înainte de meciul din această seară
Articolul următor