Au piertud trei copii… Drama familiei biciclistului campion, ucis de o mașină la Stăuceni. Destăinuirile dureroase ale mamei

Liliana Railean, mama lui Valerian, a oferit un interviu după ce și-a pierdut fiul de 12 ani în urma unui accident teribil.

Femeia a povestit despre cum și-a pierdut cei trei copii: pe Maria, Ciprian și Valerian, transmite Știri.md.

Pe Maria, prima fiică, Liliana a născut-o la vârsta de 26 de ani. „Era un copil dorit. Până în a 27-a săptămână, sarcina a decurs normal, după care am avut o intoxicație și medicii au decis ca Maria să se nască prematur”.

Însă, fetița a fost infectată în burtica mămicii sale de peritonită, ceea ce a provocat o hidrocefalie avansată.

Pe Ciprian l-a născut perfect sănătos, însă peste o lună de la naștere femeia a chemat medicii după ce acesta a făcut o febră mare.

„În dimineața zilei de 25-26 mai s-a ridicat brusc febra, iar a doua zi a decedat la spital în reanimare. Medicii au spus că avea pneumonie bilaterală care nu a fost tratată la timp”, povestește femeia.

În cazul lui Valerian femeia spune că l-a născut perfect sănătos. 

„Era foarte bun la suflet, ambițios, curajos, foarte sociabil. Toți care l-au cunoscut pe Valerian nu pot să creadă încă”, spune ea.

Cât despre accidentul care i-a luat viața lui Valerian, doamna Liliana povestește că nici nu s-a gândit că putea fi unul grav: „La spital medicii nu ne-au permis să-l vedem. Valerian era pregătit pentru operație. Trauma era foarte gravă. După cinci ore de operație, medicii au ieșit și au spus că totul a decurs normal, dar șanse sunt puține, trauma fiind incompatibilă cu viața. Când am auzit asta eu totuși speram la o minune. Îmi era foarte greu”.

„Sper că se va face dreptate. Dar îmi este frică că nu va primi o pedeapsă corespunzătoare”, a spus femeia.

Știri.md reamintește că tragedia s-a produs pe 21 februarie, în jurul orei 17:00, în comuna Stăuceni.

Șoferul vinovat se află în arest preventiv. Acesta avea permisul de conducere suspendat din 2022.

Valerian Railean (Coșcodan) avea 12 ani și era campionul Moldovei la ciclism pentru anul 2022.

El fusese selectat în echipa națională a Republicii Moldova pentru sezonul 2023. Băiatul urma să reprezinte țara noastră la competițiile internaționale din acest an, dar a fost înmormântat în orașul Codru pe data de 27 februarie.

Atac armat la o mină de aur din Nigeria

Un oficial local al sindicatului minier, Yahaya Adamu Gobirawa, a declarat vineri pentru Agenția France-Presse (AFP) că „bandiții” au atacat situl minier joi la prânz, ucigând „nouăsprezece persoane, inclusiv cinci milițieni care asigurau securitatea minerilor ”, transmite democracy.md cu referire la mediafax.ro.

„Bandiții s-au dus direct la mina de aur și au ucis paisprezece mineri. Alte cadavre au fost descoperite ulterior”, a adăugat directorul Amnesty International în Nigeria, Isa Sanusi.

Sanusi a revizuit în creștere numărul morților sâmbătă, explicând că celelalte victime erau „săteni care încercau să fugă încă acolo”.

Zamfara este unul dintre statele nigeriene terorizate de grupuri criminale, cunoscute la nivel local drept „bandiți”, care atacă forțele de securitate și, de asemenea, satele, ucigând și răpând rezidenți pentru răscumpărare și ardând case după ce le-au jefuit.

Bronz pentru Moldova la Cupa Europei

Alexandra Kiron a cîștigat medalia de bronz la Cupa Europei de judo pentru cadeți care s-a desfășurat în perioada 26-27 aprilie la Berlin (Germania).

Conaționala noastră a învins sportive din Belgia, Germania (de două ori) și Franța, iar în meciul decisiv a fost mai puternică decît ucrainianca Kamila Lavrenkova, cîștigînd astfel locul trei.

sursa: noi.md

Se schimbă pașapoartele moldovenilor 

De la 1 ianuarie 2026 pașapoarte și documente de călătorie modernizate vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările Uniunii Europene, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate. 

Potrivit documentului, noile documente vor oferi un nivel sporit de securitate, prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, care vor securiza mai bine datele personale și vor previni tentativele de falsificare. Acestea vor putea fi verificate cu ușurință în orice punct de frontieră, datorită standardizării formatului și includerii unor date biometrice, precum imaginea facială și amprentele digitale ale titularului.

O noutate importantă este prezentarea informațiilor în trei limbi – română, engleză și franceză – ceea ce permite recunoașterea și utilizarea acestora în plan internațional. Un alt beneficiu este că verificarea la frontieră va fi mai rapidă datorită conexiunii cu sistemele electronice din alte țări.

Documentele vor fi eliberate pentru perioade diferite, în funcție de vârsta sau statutul persoanei, și pot fi valabile până la 10 ani.

Moldova rămâne fără vaci! Producția de lapte scade, iar importurile cresc
Articolul anterior
ANSA, după reținerea celor 11 inspectori de către CNA
Articolul următor
Close menu