Aurore boreale spectaculoase vor fi și în weekend

Cerul va fi din nou cuprins sâmbătă şi duminică de aurore impresionante ca urmare a unei furtuni solare extreme care a început să lovească Pământul la începutul weekendului, provocând temeri de perturbare a reţelelor de energie electrică.

Furtuna este cauzată de o serie de ejecţii de masă din coroana solară, transmite France Presse.

Din Tasmania până în Franţa, fotografii ale aurorei boreale realizate de amatori şi profesionişti deopotrivă au fost postate pe reţelele de socializare începând de sâmbătă dimineaţa, însoţite de comentarii de uimire.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seară, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA.

Furtuna ar urma să continue cel puţin până duminică, cu sosirea unor ejecţii suplimentare de masă coronală, a precizat NOAA sâmbătă pe X într-o prognoză actualizată, indicând că au fost semnalate nereguli în reţeaua electrică şi degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă şi a GPS.

De asemenea, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, avertizând că furtuna solară va continua pe tot parcursul weekendului şi este posibil să aibă un impact asupra sistemelor de comunicaţii şi navigaţie, potrivit Ximhua, care relatează că au fost observate aurore boreale în jumătatea de nord a ţării.

Această furtună se datorează exploziilor de particule energetice şi câmpurilor magnetice emanate de Soare, a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Shawn Dahl, de la Centrul de prognoză meteo-spaţială (SWPC) al NOAA.

Ultimul eveniment care a atins nivelul 5 a fost în octombrie 2003, un episod numit „Furtunile de Halloween”. În acel moment, în Suedia au avut loc întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare.

Soarele se află în prezent aproape de vârful său de activitate, într-un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care au fost observate cel puţin şapte îndreptate spre Pământ, provin de la o pată solară cu un diametru de aproximativ 17 ori mai mare decât cel al Pământului. Ele se deplasează cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi de reţele electrice din America de Nord au fost notificaţi să ia măsuri de precauţie, a precizat Dahl.

NOAA este în contact foarte regulat cu NASA, care asigură siguranţa astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care sunt mai vulnerabili la radiaţiile solare.

O alertă de radiaţii a fost, de asemenea, emisă, dar numai de nivel 1 pe o scară de 5, deci nu provoacă îngrijorare în acest moment.
Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are aproximativ 5.000 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că aceştia sunt „sub o presiune mare, dar până acum rezistă”.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat că nu se aşteaptă la consecinţe majore.

Furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie şi transmisiile radio de înaltă frecvenţă, a explicat autoritatea americană de reglementare a aviaţiei, adăugând că a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să anticipeze posibilele perturbări.

Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscut şi sub numele de evenimentul Carrington, acesta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice. 

sursa

Lukaşenko acuză SUA pentru moartea președintelui iranian Raisi: ”Și avionul meu e în aceeași situație”

Imediat după vizita în China și înainte de anunțata vizită în Coreea de Nord, Vladimir Putin a avut două zile de discuții în Belarus, alături de președintele Alexandr Lukașenko. La finalul discuțiilor pentru ”întărirea colaborării”, la conferința de presă comună, ținută la Minsk împreună cu Putin, Lukașenko a făcut declarații găzduite pe larg de presa rusă, transmite Hotnews.

Statele Unite și „poziția lor dezgustătoare” sunt de vină pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, a declarat vineri liderul belarus Alexandr Lukașenko într-o conferință de presă după negocierile cu omologul său rus Vladimir Putin.

Lukașenko a spus că elicopterul președintelui iranian s-a prăbușit din cauza faptului că Washingtonul a impus sancțiuni și i-au privat pe iranieni de posibilitatea de a oferi servicii de calitate pentru avioanele și elicopterele americane.

„Poziția josnică, dezgustătoare a Statelor Unite a dus la acest lucru. Mă refer în primul rând la sancțiuni. Acești ticăloși nu aveau dreptul să impună sancțiuni împotriva navelor, împotriva avioanelor, elicopterelor și a altor aeronave care transportă oameni. Aceasta este vina lor”, a declarat Lukașenko.

Liderul belarus a reamintit că Statele Unite au privat Iranul de posibilitatea de a asigura service pentru elicopterul lui Raisi, amenințând companiile de servicii specializate de pe piața internațională cu sancțiuni.

”Și avionul meu e în aceeași situație”, a spus Lukașenko, menționând că el călătorește într-un avion de producție americană și că există sancțiuni la adresa celor care ar trebui să-i asigure mentenanța aeronavei.

Raisi, între ”măcelar” și ”o persoană drăguță”

„Nu așa se comportă oamenii în lume. Și împreună, când va veni timpul, vor răspunde pentru asta – și vor răspunde pe deplin. Nu se vor ascunde în spatele oceanului”, a amenințat președintele Belarusului.

Potrivit lui Lukașenko, Raisi însuși a fost o „persoană normală, amabilă, drăguță”, un excelent conducător pentru poporul său, cu care el a purtat un dialog sincer și onest. Disidenții din Iran îl numeau pe Raisi ”măcelar”, după ce acesta, atât ca procuror, cât și ca președinte, a participat sau a coordonat reprimarea manifestațiilor și gesturilor contrare regimului.

Ce a spus Putin

Președintele rus Vladimir Putin a remarcat în timpul aceleiași conferințe de presă că delegația care l-a însoțit pe Raisi a zburat cu două elicoptere de fabricație rusă.

„Iar elicopterele de fabricație rusă au zburat fără dificultăți speciale în aceleași condiții, în același coridor, fără nicio problemă”, a reamintit Putin.

El a adăugat că, după moartea președintelui iranian, Moscova nu se așteaptă la nicio schimbare în relațiile și cooperarea cu Teheranul. Potrivit acestuia, Rusia a stabilit o bună comunicare cu Iranul.

La începutul zilei, fostul comandant al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), generalul Mohsen Rezaei, a declarat, de asemenea, că Statele Unite sunt de vină pentru moartea lui Raisi.

Potrivit acestuia, Washingtonul „avea obligații” în ceea ce privește sistemele și echipamentele de aviație iraniene încă dinainte de revoluția din 1979, care au rămas însă neîndeplinite. Generalul iranian a subliniat că sancțiunile americane afectează sistemele de aviație civilă iraniene.

Moartea președintelui Raisi

Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit la 19 mai într-un accident de elicopter Bell în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. La bord se aflau alte șapte persoane, printre care ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, imamul rugăciunii de vineri din Tabriz, ayatollahul Mohammad Ali Al-e-Hashem, și șeful provinciei, Malek Rahmati. Toți au murit.

Epava elicopterului, după o operațiune de căutare și salvare de aproape zece ore, a fost descoperită a doua zi, pe 20 mai, cu ajutorul unei drone turcești. Eforturile de căutare au fost complicate de condițiile meteorologice – era ceață densă.

În același timp, după cum a declarat ulterior șeful administrației prezidențiale iraniene, Gholam-hossein Esmaili, care zbura cu un alt elicopter din convoiul delegației, condițiile meteorologice din timpul zborului au fost destul de favorabile.

Potrivit acestuia, nu a existat ceață de-a lungul traseului de zbor, iar înnorările au apărut doar în zona minei de cupru Sungun, unde a fost găsită epava elicopterului prezidențial. Esmaili a precizat că pilotul elicopterului în care zbura Raisi a ordonat la un moment dat întregului convoi să ia altitudine din cauza înnorării, dar după aproximativ 30 de secunde aeronava sa a dispărut.

La 23 mai, Statul Major General al Forțelor Armate iraniene a publicat un raport preliminar privind cauzele prăbușirii elicopterului președintelui. Potrivit documentului, nu există „urme de impact de gloanțe sau mijloace similare” pe epava navei, iar acest lucru „poate fi afirmat cu încredere”, însă ancheta este încă în curs de desfășurare.

După moartea șefului de stat interimar, Mohammad Mokhber a devenit președinte al Iranului, care a ocupat funcția de vicepreședinte din august 2021. În următoarele 50 de zile, în țară vor avea loc alegeri prezidențiale anticipate.

Intrare liberă la festivalul „Lumea Copilăriei” din Chișinău. Vor evolua Iuliana Beregoi și Cleopatra Stratan

Primăria Municipiului Chișinău invită locuitorii, dar și oaspeții Capitalei la cea de-a II-a ediție a festivalului „Lumea Copilăriei”, desfășurat în perioada 31 mai – 2 iunie, începând cu ora 10:00, în Parcul „Alunelul”, din Chișinău.

„Scopul evenimentului este de a conștientiza importanța drepturilor și bunăstării copiilor în societate. Totodată, este o ocazie de a celebra fericirea și inocența celor mici, oferind părinților, educatorilor și membrilor comunității posibilitatea de a se conecta și de a trăi momente memorabile alături de copii. Primăria Municipiului Chișinău este mândră să fie partener al acestui eveniment, susținând astfel eforturile de promovare a unei copilării fericite și sănătoase. Vă așteptăm cu drag”, se araă în mesajul emis de municipalitate.

În program:

  • Cleopatra Stratan;
  • Iuliana Beregoi;
  • Kamelia Melnik Ciao Patricia;
  • Clounella;
  • Reghina Alexandrina;
  • Elevii școlilor de arte din Chișinău.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Tinerii din capitală sunt invitați de Primăria municipiului Chișinău să participe la Forumul Municipal al Tinerilor

Tinerii din capitală sunt invitați de Primăria municipiului Chișinău să participe la Forumul Municipal al Tinerilor, care va avea loc duminică, 26 mai, începând cu ora 10:00, la Digital Park, strada Mihai Viteazul, 15.

Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Tineret și are ca scop abordarea necesităților, provocărilor și aspirațiilor tinerilor din Chișinău, precum și identificarea soluțiilor, acțiunilor pentru o dezvoltare eficientă a sectorului de tineret.

„În cadrul forumului vor fi prezentate rezultatele ultimului sondaj realizat în capitală, privind necesitățile tinerilor. Tot aici, tinerii vor putea participa la sesiuni de lucru pe principale subiectele abordate în sondaj: Dezvoltarea personală; Angajarea în câmpul muncii și abilitățile antreprenoriale; Implicarea civică și participarea la procesul decizional; Discriminarea și incluziunea socială”, se arată în mesajul municipalității.

La finalul zilei, în Grădina Digital Park, tinerii vor avea parte de un concert susținut de îndrăgitul interpret Satoshi.

Un plasture aplicat pe scalp ce poate trata alopecia. Este noua descoperire a cercetătorilor britanici
Articolul anterior
Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024
Articolul următor