Australia va administra a patra doză de vaccin anticovid persoanelor din grupurile vulnerabile

Guvernul australian a anunţat vineri că va oferi o a patra doză dintr-un vaccin anti-COVID-19 persoanelor cele mai vulnerabile, dacă sunt de acord, în perspectiva iernii australe care începe în iunie şi pentru a evita impactul unor noi focare de coronavirus, relatează EFE, citată de moldpres.md.

Decizia de a pune cea de-a patra doză la dispoziţia persoanelor cu risc de a dezvolta forme grave răspunde recomandărilor Grupului Consultativ Tehnic Australian pentru Imunizare (ATAGI), notează într-un comunicat Ministerul australian al Sănătăţii.

A patra doză, care va fi disponibilă împreună cu vaccinul antigripal începând cu 4 aprilie, va trebui administrată la distanţă de cel puţin patru luni de la efectuarea celei de-a treia doze (booster), informează ministrul sănătăţii, Greg Hunt, într-un comunicat.

Măsură vizează populaţia indigenă cu vârsta peste 50 de ani şi persoanele care trăiesc în reşedinţele pentru vârsta a treia sau care primesc asistenţă la domiciliu.

Cu 95 la sută din populaţia de peste 16 ani vaccinată cu schema completă, Australia a raportat vineri peste 45.500 de noi contagieri şi aproximativ 20 de decese, potrivit datelor preliminare, astfel încât numărul total al cazurilor a ajuns la peste 4,1 milioane, iar cel al deceselor la 5.844 de la începerea pandemiei.

Străzile municipiului Chișinău au fost aproape pustii de Paște

Ne-am obișnuit să vedem străzile capitalei înghesuite de mașini, iar în ore de vârf, ambuteiaje de minute în șir. Situația e total opusă în ziua de Paște. Azi, arterele Chișinăului sunt aproape pustii. Iată cum am surprins orașul în imagini, scrie agora.md.

În mare parte, străzile din Chișinău sunt la 5 mai aproape pustii. Iar în regiunile în care fluxul de mașini este activ, se circulă cu ușurință.

Rar, prin parcurile capitalei, pot fi observați oameni ieșiți la plimbări. Însă imaginile de duminică duc mai curând la gândul că mulți dintre locuitorii Chișinăului au ales să sărbătorească în afara orașului.

Iată cum arată arterele capitalei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

CNA și Universitatea de Stat din Moldova au semnat un acord de colaborare

Centrul Național Anticorupție și Universitatea de Stat din Moldova au lansat un parteneriat care prevede o cooperare constructivă în domeniul formării profesionale a ambelor instituții. Principiile de colaborare, obiectivele și obligaţiunile părților sunt reflectate într-un Acord, care a fost semnat de directorul CNA, Alexander Pînzari, și rectorul USM, Igor Șarov, scrie jurnal.md.

Potrivit Acordului, instituțiile au convenit să facă schimb de informații și experiență, să organizeze întâlniri, cursuri de formare continuă, mese rotunde, seminare și ateliere de lucru pentru angajații USM și CNA. Totodată, se vor desfășura stagii de practică în cadrul programelor educaționale pentru studenții Facultății de Drept și Facultății de Științe Economice din cadrul USM.

Directorul CNA, Alexandr Pînzari, a menționat că semnarea acestui acord are mai multe avantaje.

„Sunt convins că acest acord va pune bazele unei cooperări eficiente și benefice pentru ambele instituții și va contribui la promovarea integrității, dezvoltarea programelor anticorupție, inclusiv prin desfășurarea de către ofițerii CNA a lecțiilor publice cu privire la evaluarea integrității profesionale și consolidarea unui sistem viabil de integritate atât în mediul academic, cât și în rândul studenților”, a declarat Pînzari.

Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării și se încheie pe o perioadă de cinci ani cu posibilitatea de a fi prelungit pe un nou termen, prin convenirea în scris a ambelor părţi.

Pe contul de donaţii pentru refugiaţii ucraineni s-au adunat aproape 47 de milioane de lei
Articolul anterior
Zile grele îl așteaptă pe cel care a anunțat moartea lui Jirinovski, în Rusia
Articolul următor