Austria introduce certificatul verde Covid pentru angajați

Austria va cere de la 1 noiembrie certificatul verde – de vaccinare, trecere prin boală sau test PCR recent – pentru a merge la locul de muncă acolo unde în birou există mai mult de o persoană, relatează EFE.

Măsura, aprobată de coaliţia guvernamentală formată din conservatori şi ecologişti, a fost anunţată în aceeaşi zi în care ţara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de COVID-19 din 2021, transmite Agerpres.

Între 1 şi 14 noiembrie se stabileşte o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2.

Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine, fiind însă excluşi cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum şoferii de camioane.

Detaliile acestei măsuri vor fi anunţate la sfârşitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere.

În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement, precum accesul în cinematografe, teatre sau stadioane.

Măsura vine după ce, în ultimele 24 de ore, această ţară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese şi 3.727 de contagieri, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale.

În Austria sunt spitalizate cu COVID-19 circa o mie de persoane, dintre care 218 se află la terapie intensivă.

Experţii prognozau deja o creştere a numărului de cazuri în toamnă, ca urmare a procentului relativ scăzut de vaccinare – 61,9 % din populaţie cu schema completă – un procent care însă a crescut în ultimele săptămâni.

O parte din scepticismul faţă de vaccinare îi revine Partidului Libertăţii (FPÖ, de extremă dreapta) – cu intenţii de vot de 21% -, care consideră această măsura drept un atac adus „libertăţii” individuale şi care pune la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.

Moldova și-a făcut un nou prieten la Bruxelles: Maia Sandu s-a întâlnit cu António Costa, noul Președinte al Consiliului European

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu António Costa, care a preluat funcția de Președinte al Consiliului European din data de 1 Decembrie, informează unica.md.

”Moldova și-a făcut un nou prieten la Bruxelles – António Costa, care, de la 1 decembrie, a preluat funcția de Președinte al Consiliului European. Președintele Costa sprijină, din toată inima, drumul european al Moldovei. Pentru perioada imediat următoare, am convenit să începem cât mai repede implementarea programului de creștere economică, susținut de UE, să finalizăm în 2025 negocierile pentru aderarea la Zona unică de plăți, pentru ca moldovenii să nu mai plătească taxe pentru tranzacțiile cu băncile din UE și să eliminăm, în totalitate, taxele de roaming.

António Costa, care anterior a fost Prim-ministru al Portugaliei, a lăudat comunitatea muncitoare de moldoveni de acolo, care contribuie semnificativ la economia țării sale. Împreună cu António Costa și Uniunea Europeană, suntem pe drumul cel bun, iar Moldova va continua să progreseze și să construiască un viitor mai bun pentru toți cetățenii săi.”

Un șofer a ajuns cu Mercedes-ul direct într-un chioșc cu bere

Un incident cu implicarea unui automobil s-a produs la piața Docuceaev din cartierul Telecentru al capitalei. Șoferul unui Mercedes se pare că a pierdut controlul asupra volanului și a ajuns cu mașina într-un chioșc cu bere, scrie unimedia.info.

colaj foto: www.unimedia.info

Cazul a avut loc ieri, iar martorii oculari au postat imagini video de la fața locului pe rețele.

Medicul care a păcălit bătrâni dintr-un azil din Comrat cum să voteze la prezidențiale și referendum, trimis pe banca acuzaților

Procuratura UTA a Găgăuziei a trimis în judecată cauza penală de învinuire a medicului care la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie 2024 a contribuit activ la falsificarea buletinelor de vot, prin aplicarea ștampilei și votarea în locul altor persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul urmării penale, oamenii legii au constatat că în timp ce alegătorii era alături, medicul chiar dacă nu avea dreptul, pretinzând că-și ajuta pacienții, lua ștampila de la aceștia și personal o aplica în locul alegătorilor – pentru un anumit candidat la funcția de președinte de țară și pentru o opțiune anume la referendum fapte observate în imaginile video făcute publice de Asociația „Promo-LEX”. În cadrul urmăririi penale, procurorii au solicitat suspendarea din funcție a medicului, însă Judecătoria Comrat a respins demersul.

La terminarea urmăririi penale, procurorii i-au prezentat medicului din „Azilul pentru bătrâni Comrat” învinuirea pentru votarea în locul altor persoane fără a avea acest drept. Potrivit Codului penal, infracțiunea comisă se pedepsește cu amendă în mărime de la 32.500 la 52.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 160 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

Cei mai buni studenți din țară, cu medii peste 9, vor beneficia de burse de merit din partea Guvernului
Articolul anterior
Fost deputat, pus sub învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații
Articolul următor