Austria: Ploile torențiale au provocat grave alunecări de teren

În sudul Austriei situația este alarmantă după ce ploile torențiale au provocat grave alunecări de teren.

Austria: Ploile torențiale au provocat grave alunecări de teren

Drumuri și poduri au fost distruse, iar zeci de case și mașini au fost acoperite de un val de noroi și pietre. Cel puțin o persoană a murit și alte două sunt date dispărute, transmite Protv.ro.

Pompierii, ajutați și de soldați austrieci, încearcă să limiteze pagubele. Pun accent pe refacerea drumurilor principale pentru a le putea aduce sinistraților apă potabilă.

Așa arată acum regiunea Carinthia, din sudul Austriei. Din cauza solului, îmbibat cu apă, mai mulți versanți au luat-o la vale. Torenții s-au năpustit peste zeci de case, mașini, poduri și drumuri. Au dărâmat copaci și stâlpi de înaltă tensiune care le-au ieșit în cale, așa că, două mii de case au rămas fără curent electric.

Locatar: „Am crezut că e sfârșitul lumii. Puteai vedea doar alb în față din cauza ploii și a grindinei. Parcă s-a dezlănțuit apocalipsa. A fost o catastrofă.”

Locatar: „În acele clipe, nu poți decât să te rogi și să speri că torenții nu vor distruge toată casa.”

Comunitatea din orașul Arriach a fost izolată de localitățile învecinate, toate drumurile de acces fiind impracticabile. În prezent, autoritățile încearcă să improvizeze o cale de acces pentru a le asigura sinistraților aprovizionarea cu apă, alimente și medicamente.

Și în valea Gegendtal, autoritățile sunt în stare de alertă maximă după ce apele au coborât vijelios.

În zona dezastrului au fost mobilizate atât echipaje de pompieri, cât și forțele armate austriece. În jur de 100 de soldați și mai multe elicoptere au fost trimise pentru a ajuta la operațiunile de salvare. Echipele de intervenție le-au cerut oamenilor să se pună la adăpost la etajele superioare ale locuințelor.

Daniel Fellner, ofițer de control al dezastrelor: „Asistăm la un peisaj devastator. În multe sate nu putem ajunge. În momentul de față, încercăm să avansăm metru cu metru. Cea mai importantă sarcină a noastră în acest moment este să restabilim din nou drumurile principale pentru a putea muta echipamentele și utilajele acolo unde avem nevoie de ele.”

Deocamdată este prea devreme pentru a spune cu exactitate amploarea pagubelor, au transmis autoritățile locale.

Din păcate, în orele următoare, nu se întrevede nicio ușurare din punct de vedere meteorologic, fiind anunțate noi ploi în regiune.

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

Meteorologii anunță și astăzi ploi cu descărcări electrice
Articolul anterior
Un bărbat din Cimișlia s-a spânzurat de un copac din curtea casei
Articolul următor