Autoritățile anunță că se pregătesc de o posibilă sistare a gazelor

Comisia guvernamentală de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023 a pus la punct mai multe acțiuni pentru perioada de iarnă, care se anunță complicată. Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a enumerat 11 măsuri în acest scop, scrie Mold-street.com citat de agrotv.md.

Păcura pentru rezervele statului va fi importată abia după 1 octombrie

1. Calea Ferată din Moldova va asigura transportul volumului de păcură achiziționat de Termoelectrica și Agenția Rezerve Materiale în regim prioritar, prin asigurarea numărului necesar de cisterne și locomotive pentru transportarea păcurii în termen, sau zilnic începând cu 1 octombrie 2022.

2. Serviciul Vamal și Ministerul Afacerilor Interne vor prezenta Comisiei guvernamentale măsurile întreprinse pentru excluderea controlului vamal și/sau simplificarea procedurilor vamale la transportarea pe cale feroviară a păcurii și cărbunelui pe traseul Basarabeasca – Etulia – Reni – Giurgiulești, urmare a închiderii circulației trenurilor pe traseul Cahul – Giurgiulești, precum și o notă privind progresul înregistrat în discuțiile cu partea ucraineană asupra efectuării tranzitului trenurilor cu originea și destinația Moldova prin stația Reni, fără a efectua un control vamal.

Amintim că Agenția Rezerve Materiale a semnat un contract în valoare de 300 de milioane de lei de achiziție a circa 15.000 de tone de păcură pentru rezerva de stat, cu firma Viomar Impex SRL. Asta chiar dacă Viomar Impex era gata să înceapă livrarea păcurii la finele lunii august. În consecință, procedura a fost amânată din cauza lucrărilor de reparație la Termoelectrica.

Totodată, și Termoelectrica a inițiat procedura de achiziție a 20.000 de tone de păcură, ofertele trebuiau depuse până pe 6 septembrie, dar deocamdată întreprinderea nu a anunțat despre rezultate.

O altă problemă este capacitatea CFM de a transporta aceste volume. Or, potrivit unor surse, ar exista un deficit de cisterne. Oleg Tofilat, directorul CFM, a promis că problema va fi rezolvată.

Vor rezista sau nu rețelele electrice la o criză a gazelor?

3. Până la data de 9 septembrie 2022, Serviciul Vamal și Ministerul Finanțelor vor informa Comisia guvernamentală despre progresul înregistrat pentru asigurarea reglementării serviciul de transport al gazelor naturale în regim backhaul;

4. Până la data de 15 septembrie 2022, Moldelectrica va elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care va examina reziliența rețelelor electrice de transport în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de curent electric urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, inclusiv cu soluții;

5. Până la data de 15 septembrie 2022, Premier Energy Distribution și SA RED-Nord vor elabora și prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică (scenarii: mediu și pesimist) în care vor examina reziliența rețelelor electrice de distribuție în cazul în care livrările de gaze naturale vor fi sistate și ar crește semnificativ cererea de energie electrică urmare a utilizării energiei pentru încălzire de către consumatorii finali, în special cei din mun. Chișinău și mun. Bălți, inclusiv cu soluții.

De notat că, după criza energetică de la finele anilor 90 ai secolului XX, rețelele electrice de distribuție și transport din Moldova au inițiat un proces de modernizare, care însă nu a fost dus până la capăt, din varii motive.

Măsuri de prevenire și instruire

6. Agenția Supraveghere Tehnică de comun cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor organiza și realiza măsuri de prevenire și instruire a factorilor de decizie și personalului antrenat la exploatarea în siguranță a sistemelor termoenergetice și celor de alternativă din instituțiile publice, prioritar celor din domeniul educației pentru sezonul de încălzire 2022-2023;

7. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va asigura desfășurarea campaniei de comunicare privind exploatarea sobelor și cazanelor, inclusiv prin intermediul unor spoturi video, care se consideră mult mai eficiente pentru informarea cetățenilor;

Achiziția lemnelor din România

8. Până pe 9 septembrie 2022, Ministerul Mediului urma să prezinte Comisiei guvernamentale o notă analitică privind achiziția lemnelor din România, care va include măsuri necesare a fi întreprinse și o estimare a cheltuielilor necesare.

Amintim că Ministerul Mediului urma să lanseze un portal specializat lemne.md, iar joi, Iuliana Cantaragiu și-a dat demisia de la șefia Ministerului Mediului

9. Până pe 20 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale o notă analitică privind posibilitatea funcționării centralelor termice din cadrul instituțiilor bugetare pe bază de biocombustibili și propuneri de soluții privind asigurarea acestora cu combustibilul alternativ pe durata sezonului de încălzire.

Eficiență energetică și consum rațional de energie

10. Până la data de 15 septembrie 2022, Agenția pentru Eficiență Energetică va prezenta Comisiei guvernamentale Ghidul de eficiență energetică pentru instituții publice.

De notat că și Agenția pentru Eficiență Energetică a rămas fără șef, după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a semnat ordinul de demisie a directorului AEE, Alexandru Ciudin. Totodată, această instituție ar urma să fie reorganizată.

11. Până pe 15 septembrie 2022, Cancelaria de Stat și Agenția Proprietății Publice vor prezenta Comisiei guvernamentale lista persoanelor responsabile la nivelul fiecărei instituții pentru consumul rațional de energie și implementarea Planului model cu măsuri de eficientizare a consumului de energie în clădiri publice.

S-au scumpit cu 30% ciocolatele de la „Bucuria”

Prețurile unor produse ale companiei „Bucuria”, cel mai mare producător de dulciuri din Moldova, au crescut semnificativ în ultima săptămână. Câteva tipuri de ciocolată de 100 de grame costă deja peste 39 de lei, cu 9 lei mai mult decât până acum, ceea ce reprezintă o majorare cu aproape 30%, transmite IPN, cu referire la MoldStreet.

Reprezentanții companiei susțin că nu au majorat încă prețurile la dulciuri și pun pe seama distribuitorilor și rețelelor de magazine creșterea prețurilor de pe rafturi. Totodată, aceștia încurajează consumatorii să cumpere produsele direct din magazinele de firmă, unde prețurile au rămas neschimbate.

Însă, o scumpire oficială a dulciurilor „Bucuria” pare inevitabilă. Conducerea companiei anunță că prețurile vor fi majorate cel mai probabil de la 1 martie 2025, fără a preciza procentul. Creșterea prețurilor la materii prime esențiale, precum zahărul și cacao, este principalul motiv invocat.

Directorul companiei a explicat că zahărul, un ingredient-cheie al dulciurilor, este de două ori mai scump în Moldova decât în Ucraina. Dacă în țara vecină o tonă de zahăr costă între 450 și 480 de dolari, la noi prețul ajunge la 930 de dolari.

Astfel, potrivit reprezentanților „Bucuria”, deși scumpirile recente din unele magazine nu sunt decise de producător, o creștere a prețurilor direct din fabrică este așteptată în curând, notează sursa citată.

În acest context, Uniunea Producatorilor de Zahar a venit cu precizări. Într-un mesaj expediat în adresa unica.md, instituția informează că zahărul, în Moldova, este singurul produs care s-a ieftinit în ultimele
12 luni, conform datelor Biroului Național de Statistică.

”Deși prețurile medii de consum în Moldova au crescut cu 9.1%, prețul la zahăr a scăzut cu 2% în ultimele 12 luni. Totodată, prețul de vânzare a zahărului de către producătorii de zahăr câtre producătorii industriali din Moldova a scăzut și mai mult. Dacă acum 2 ani prețul la zahăr pentru producătorii industriali era în medie de 20,5 lei/kg, acum este de 15,5 lei/kg, o scădere semnificativă de 24%!“, se arată în mesaj.

ANSA a demarat măsuri ferme pentru a limita răspândirea focarelor de pestă porcină și de a combate comerțul ilicit cu porci și carne de porc

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni ferme pentru a limita răspândirea focarelor de Pestă porcină africană(PPA) și de combatere a comerțului ilicit cu porci și carne de porc, care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalelor și a populației, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsurile întreprinse includ:

1. Intensificarea controalelor în exploatațiile de porci, în piețe și în locurile de comercializare a produselor de origine animală, pentru a depista și a elimina focarele de PPA și pentru a preveni introducerea pe piață a produselor provenite din comerțul ilicit;

2. Colaborarea cu autoritățile locale și cu alte instituții competente pentru a identifica și a sancționa persoanele implicate în comerțul ilegal cu porci și carne de porc;

3. Informarea și sensibilizarea crescătorilor de porci și a populației cu privire la riscurile PPA și la importanța respectării măsurilor de trasabilitate și de biosecuritate;

4. Monitorizarea permanentă a situației epizootice și actualizarea măsurilor de control în funcție de evoluția acesteia.

Totodată, ANSA a emis Ordinul nr. 58 din 06.02.2025 cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de control și prevenire a răspândirii focarelor de PPA (se anexează), precum și o dispoziție internă privind inițierea unor serii de controale oficiale inopinate în locațiile unde este comercializată carne de porc.

Astfel, în cadrul acestor controale, s-a depistat, într-un singur caz, intenția de comercializare a aproximativ 500 kg de carne de porc de proveniență dubioasă într-o piață agroalimentară din țară. Carnea a fost confiscată și distrusă, iar spațiile unde se intenționa comercializarea acesteia au fost supuse unei dezinfecții riguroase.

La fel, a fost descoperit un târg de animale care activa ilicit și unde se comercializau porci vii neidentificați și fără actele necesare. Astfel, au fost solicitate explicații de la administrația publică locală. Toate persoanele implicate au fost documentate, fiind deschise dosare administrative, iar spațiile acestui așa-zis târg au fost supuse unei dezinfecții riguroase. 

După elucidarea tuturor aspectelor, persoanele găsite vinovate vor fi sancționate pentru încălcările admise.

În același timp, au fost înăsprite controalele la frontieră pentru depistarea și confiscarea cărnii sau a produselor din carne transportate în bagajele călătorilor.

ANSA îndeamnă cetățenii să fie responsabili, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența cărnii și să nu admită produse din circuite dubioase, pentru că riscă sancțiuni.

Cetățenii care desfășoară practici ilegale în domeniul comerțului cu animale sau carne sunt îndemnate să renunțe la aceste acțiuni și să-și legalizeze activitățile.

Pesta porcină africană este o amenințare gravă pentru sectorul zootehnic și pentru sănătatea publică. 

ANSA rămâne angajată în eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de siguranță alimentară și de sănătate animală în Republica Moldova.

Facem apel la responsabilitatea tuturor actorilor implicați pentru a proteje sănătatea animalelor și a populației. Împreună cu autorițile implicate (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale a Transportului , Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și APL-uri, etc.) se depune tot efortul pentru a limita difuzarea acestei boli și pentru a combate comerțul ilegal cu porci și carne de porc.

Lot de medicamente și suplimente alimentare de contrabandă, depistate în vama Palanca

La pista de intrare în țară a postului vamal Palanca, pentru efectuarea controlului de specialitate, s-a prezentat un autocar ce efectua cursa Odessa-Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul controlului vamal al bagajelor personale ale pasagerilor, într-una dintre valize au fost depistate medicamente și suplimente alimentare, în cantități comerciale, nedeclarate în scopul transportării ilicite.

Documentat în acest caz este unul dintre pasageri, un cetățean al Armeniei, în vârstă de 49 de ani.

Lotul comercial de medicamente a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar persoana riscă sancționare contravențională.

Putin nu mai vrea să-și vadă generalii! Ministerul rus al Apărării recunoaște că ocupanții ruși au pierdut aproape toată regiunea Harkov
Articolul anterior
De ce evită Irina Rimes să stea la plajă. Răspunsul artistei te va surprinde
Articolul următor