Guvernul susține că în maxim jumătate de an trebuie să găsească o soluție privind viitorul Aeroportului Internațional Chișinău. Autoritățile iau în calcul mai multe opțiuni, inclusiv concesionarea acestuia. Săptămâna viitoare la Chișinău urmează să ajungă reprezentanții unei companii din Franța, care vor vizita aeroportul și vor analiza infrastructura acestuia. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, scrie tv8.md.
„Se iau toate opțiunile în calcul, inclusiv contract de management, investiții, parteneriat public-privat. Cred că noi ca Guvern în următoarele șase luni ar trebui să luăm o decizie cum rezolvăm această problemă. Nu este normal ca imediat după ce l-ai preluat să intri într-un parteneriat de oricare tip pentru că valoare lui este joasă și dacă totuși ajungi la un moment dat să faci un parteneriat trebuie să-l faci după ce rezolvi anumite probleme, astfel ca statul să aibă cât mai multe beneficii”.
Anterior, autoritățile au precizat că Aeroportul Internațional Chișinău are nevoie de investiții pentru modernizare de până la 300 de milioane de euro. În primele zece luni ale anului curent, prin Aeroportul Internațional Chișinău au trecut peste 2,4 milioane de pasageri, cu peste jumătate de milion sau aproape 30 de procente mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2023.
Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului la începutul lunii martie. Asta după ce în 2013 a fost dat în concesiune pe o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest, care s-a angajat să administreze aeroportul și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.
Ulterior, autoritățile au cerut în instanță rezilierea contractului, deoarece compania nu a respectat angajamentele investiționale. Revenirea în gestiunea statului a fost decisă în noiembrie anul trecut de Curtea de Apel Chișinău, printr-o sentință definitivă și executorie. În luna mai, Procuratura Anticorupție a anunțat că a încheiat urmărirea penală în dosarul privind concesionarea Aeroportului și l-a trimis în instanță. Prejudiciul adus statului se ridică la 392 de milioane de lei.