Autoritățile recomandă liceenilor și profesorilor să își planifice din timp deplasarea spre centrele de bacalaureat, pentru examenul din 2 iunie

Pe 2 iunie, traficul va fi restricționat în legătură cu plecarea oficialilor europeni ce vor veni la Sumitul Comunitatii Politice Europene. Din acest motiv, pot fi întâmpinate blocaje ale traficului în municipiul Chișinău.

În acest context, autoritățile recomandă liceenilor și profesorilor să ia măsuri pentru a-și planifica din timp deplasarea spre centrele de bacalaureat.

Anul acesta, sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 2-20 iunie. Primul examen este probramat pentru 2 iunie.

Recomandări pentru călători privind alegerea traseelor de traversare a frontierei

În contextul sărbătorilor de iarnă, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal vin cu următoarele recomandări pentru a asigura un trafic transfrontalier fluid și o experiență plăcută pentru toți călătorii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe măsură ce ne apropiem de sărbători, se așteaptă o intensificare semnificativă a traficului de persoane și vehicule la punctele de trecere a frontierei, pe ambele sensuri. Pentru a evita aglomerația și a asigura un control eficient, echipele noastre operează în regim intensiv.

Pentru gestionarea situației la frontieră, orientate spre fluidizarea traficului transfrontalier și crearea unui confort cetățenilor la traversarea frontierei de stat, am implementat un set complex de măsuri:

Monitorizare continuă a fluxului pentru a colecta și analiza datele privind timpii de așteptare și perioadele aglomerate;

– Suplinirea personalului în prima linie, utilizând resursele disponibile la capacitate maximă;

– Optimizarea infrastructurii: deschiderea arterelor suplimentare de control și aplicarea procedurii „Revers” acolo unde este necesar;

-Separarea fluxurilor de vehicule (camioane, autoturisme, microbuze/autocare) pentru a reduce blocajele;

-Colaborarea strânsă cu autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, precum și sincronizarea acțiunilor între echipele din teren.

Alternative mai puțin aglomerate

Din datele statistice recente, punctele de trecere a frontierei Leușeni, Sculeni și Palanca sunt cele mai solicitate. 

Recomandăm călătorilor să ia în considerare și alte puncte de trecere a frontierei din apropiere:
PTF Leușeni-Albița: puteți opta pentru PTF Leova-Bumbăta (08:00 – 20:00) sau PTF Cahul-Oancea;
PTF Sculeni: puteți opta pentru Costești-Stânca sau Lipcani-Rădăuți Prut.
PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe: puteți opta pentru PTF Tudora-Starokazacie.

Situația în timp real a punctelor de trecere poate fi consultată pe platformele oficiale:
https://border.gov.md/camere-web 
https://customs.gov.md/ro/traffic

Pentru întrebări suplimentare, contactați:
Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717
Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal: 022 788 888

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

Creștinii ortodocși de stil nou sărbătoresc astăzi Crăciunul!

Sărbătoarea Naşterii Domnului (numită în popor Crăciunul), sărbătorită în fiecare an la 25 decembrie pe stil nou, aduce vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu făcut om, pentru mântuirea noastră. Ce semnificație religioasă are sărbătoarea?

Sfânta Scriptură spune că Mântuitorul S-a născut noaptea, într-o iesle, după ce Maica Domnului, Fecioara Maria, a umblat din casă în casă, însoţită de Iosif, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost.

Se spune că pruncul Iisus a venit pe lume în grajdul unui om pe nume Crăciun şi a fost încălzit cu suflarea animalelor. Evanghelia vorbeşte şi despre trei magi care s-au închinat Pruncului chiar în ziua naşterii Lui.

Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seară de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.

Colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.

Coacerea colacilor impune anumite canoane pentru femeia gospodină. Potrivit tradiției, din primul aluat se face un colac special, numit „Crăciun” sau „Crăciunel”, în formă de cifra opt neîncheiată. Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează până primăvara, urmând să fie împărțiți la vite, pentru a fi sănătoase.

În ziua de Crăciun, fiecare creştin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradiţională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peşte, ciorbe şi borşuri, zacuscă, totul stropit din abundenţă cu vin rubiniu şi votcă.

La Guvern va fi activată o Celulă de criză, „pentru a gestiona eficient orice situație de criză”

Prioritățile și măsurile necesare pentru asigurarea securității cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și gestionarea eventualelor întreruperi în furnizarea energiei electrice au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru, prezidată de premierul Dorin Recean cu miniștri, directorii principalelor agenții, instituții responsabile și companii energetice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


„Ordine publică, siguranță în trafic, sprijin pentru cetățenii care revin acasă din diasporă și grijă pentru cei aflați în dificultate – sunt doar câteva din responsabilitățile instituțiilor în această perioadă”, a menționat șeful Executivului. Pentru a asigura o bună gestionare a acestor aspecte, premierul Dorin Recean a vorbit despre sarcinile autorităților pentru fiecare domeniu în parte.


Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va intensifica patrularea pe traseele publice și la evenimente festive și va gestiona traficul rutier în zonele aglomerate. Totodată, va fi monitorizată utilizarea artificiilor, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil pentru prevenirea incendiilor și altor situații ce ar pune în pericol securitatea cetățenilor. În același timp, Poliția de Frontieră va colabora cu autoritățile din țările vecine pentru gestionarea fluxurilor de călători și va crește capacitatea echipelor la punctele de trecere a frontierei.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii va fi responsabil pentru pregătirea completă a infrastructurii rutiere, curățarea și întreținerea drumurilor. De asemenea, va fi asigurată funcționarea eficientă a aeroportului și fluxului de pasageri, inclusiv al cetățenilor care întâmpină călătorii.


În instituțiile școlare vor fi promovate măsuri de prevenție privind siguranța personală, în utilizarea surselor de căldură, dar și a materialelor pirotehnice. O altă măsură ține de acordarea sprijinului cetățenilor din diasporă pentru emiterea documentelor în regim de urgență, precum și a suportului necesar persoanelor aflate în dificultate și celor cu dizabilități. Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă pentru asigurarea controlului calității produselor.


Prim-ministrul Dorin Recean s-a referit și la măsurile necesare în cazul unor eventuale deconectări de energie. În lipsa curentului electric, spitalele și unitățile medicale vor funcționa fără întrerupere, școlile vor trece la generatoare, iar autoritățile vor colabora cu operatorii de telefonie mobilă pentru a garanta conectivitatea în situații de urgență.


„Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, iar planurile de destabilizare a țării noastre nu vor reuși. Începând cu 26 decembrie, la Guvern va fi activată o Celulă de criză, pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.


Începând cu data de 16 decembrie, în Republica Moldova, a fost instituită starea de urgență. Amintim că țara noastră riscă să fie afectată grav de o criză umanitară dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, în această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice.

Marcela Paladi, suprinsă cu un buchet de bujori: ,,Ești un exemplu pentru toți cei care lasă mâinile în jos și renunță să lupte”
Articolul anterior
Un tânăr olandez și-a vândut lucrarea de teză pentru 45.879,40 euro: o tapiserie despre cum trăiește un student cu un împrumut pentru studii
Articolul următor