Autorul celebrului desert Tiramisu a murit la 93 de ani. Istoria rețetei

Ado Campeol, supranumit de presa italiană „părintele Tiramisu”, a murit la vârsta de 93 de ani, informează BBC.

Campeol era proprietarul „Le Beccherie”, un restaurant din Treviso, aflat în nordul Italiei, unde faimosul desert a fost inventat de soţia lui şi de un bucătar, transmite news.ro.

Preparatul, care cuprinde biscuiţi înmuiaţi în cafea şi mascarpone, a fost adăugat în meniul restaurantului în 1972, dar niciodată patentat de familie. A devenit o emblemă a bucătăriei italiene, adaptat de bucătari din întreaga lume.

Au existat dispute îndelungate privind originea Tiramisu, inclusiv teorii că era servit ca afrodisiac într-un bordel din Treviso.

Totuşi, este general acceptat că reţeta a fost dezvoltată în restaurantul lui Campeol.

Luca Zaia, guvernator al regiunii Veneto, se numără printre cei care i-au adus un omagiu. „Oraşul a pierdut încă un star din istoria sa alimentară şi a vinului”, a scris el pe Twitter.Publicitate

Le Beccherie a fost deschis de familia lui Campeol în 1939, iar Ado a preluat afacerea la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Italy bids farewell to Ado Campeol, father of Tiramisù

Potrivit co-autorului desertului, bucătarul Roberto Linguanotto, preparatul a apărut în urma unui accident petrecut în timpul pregătirii îngheţatei de vanilie.

Linguanotto a pus nişte mascarpone într-un bol cu ouă şi zahăr şi, după ce a remarcat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soţiei lui Campeol, Alba.

Cei doi au perfecţionat desertul adăugând pişcoturi înmuiate în cafea şi presărând pulbere de cacao. L-au numit „Tiramisu”, ce poate fi tradus „înveseleşte-mă”.

Desertul a apărut într-un număr din 1981 al revistei Veneto, publicaţie locală dedicată gastronomiei, fiind acum unul dintre cele mai cunoscute ale Italiei.

Reţeta originală, certificată de Accademia Italiana della Cucina în 2010, este fără alcool, pentru că intenţia era ca acest desert să poată fi consumat şi de copii.

sursa

Un bărbat din Ștefan Vodă și-a bătut soția pentru că nu i-a plăcut ceapa cumpărată de ea

Un individ și-a agresat fizic soția, pentru că nu i-a plăcut ceapa pe care o cumpărase femeia. Cazul a avut loc în martie 2023, într-o localitate din raionul Ștefan Vodă, iar instanța l-a recunoscut vinovat abia în decembrie 2024 vinovat pe suspect, scrie pulsmedia.md.

Femeia a relatat că în ziua incidentului, după ce au stat la masă cu vecinii, individul s-a dus să verifice undițele instalate pe malul Nistrului și i-a cerut să meargă la o localnică, ca să cumpere ceapă. Bărbatul i-a mai spus consoartei că s-a înțeles cu vânzătoarea în prealabil.

Victima a mers după cumpărătură, iar la revenire și-a găsit soțul acasă. Între cei doi s-a iscat o ceartă, pentru că ceapa era prea măruntă, bărbatul a împins femeia, iar aceasta s-a lovit de ușă, suportând o rană în regiunea capului.

Când a înțeles că nu poate opri sângele, soții au solicitat intervenția ambulanței și Poliției. Bănuitul a primit ordin de restricție pentru 10 zile, iar asistenta socială din localitate a comunicat că ambii soți consumă băuturi alcoolice, însă femeia se comportă mai agresiv decât bărbatul când se află în stare de ebrietate, îi maltratează pe cei doi copii ai săi și provoacă certuri cu soțul.

Individul și-a recunoscut fapta în fața instanței. Bărbatul va efectua 115 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar dacă se va eschiva, i se va aplica pedeapsă cu închisoarea, o zi fiind echivalată cu 4 ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Bărbatul a mai fost obligat să plătească 320 de lei pentru expertiza judiciară efectuată.

Peste 620 de cupluri longevive din Capitală au beneficiat de ajutor financiar

Primăria municipiului Chișinău continuă să onoreze familiile și persoanele care sunt exemple de stabilitate, loialitate și contribuție valoroasă în comunitate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în anul 2024, municipalitatea a oferit suport financiar pentru 621 de cupluri longevive și opt persoane centenare, ca parte a unui program dedicat acestora, transmite Știri.md.

Cupluri longevive:

  • 50 de ani de căsătorie – 558 de cupluri au primit câte 5.700 de lei.
  • 60 de ani de căsătorie – 60 de cupluri au primit câte 7.500 de lei.
  • 70 de ani de căsătorie – trei cupluri au primit câte 10.000 de lei.

Persoane centenare:

În anul 2024, opt persoane centenare au beneficiat de sprijin financiar:

  • Patru persoane care au împlinit 100 de ani.
  • O persoană de 101 ani.
  • O persoană de 102 ani.
  • O persoană de 103 ani.
  • O persoană de 105 ani.

Fiecare persoană a primit câte 5.000 lei.

În total, municipalitatea a alocat suma de 6.700.600 de lei pentru susținerea acestor categorii.

„Această inițiativă reflectă grija și respectul municipalității pentru cei care, prin exemplul lor, contribuie la consolidarea valorilor familiei și solidarității în comunitate”, explică membrii Primăriei Capitalei.

Deconectările de curent electric devin realitate

Cel mai mare furnizor de energie electrică din țară, compania Premier Energy Distribution, a pregătit un program de întreruperi planificate ale energiei electrice în cazul unei posibile sistări a livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit reprezentanților companiei, programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul unui deficit de energie electrică în sistem, scrie point.md.

Lista localităților și străzilor unde sunt posibile întreruperi poate fi găsită mai jos. Reprezentanții companiei au confirmat autenticitatea acesteia ca răspuns la solicitarea redacției Point.md.

În listă sunt indicate localitățile și străzile unde se vor aplica întreruperi temporare de energie electrică.

„În orice caz, operatorul sistemului de distribuție monitorizează cu atenție evoluția situației, este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport și va informa corespunzător publicul prin canalele sale de comunicare despre situația operativă în condițiile unei situații de urgență”, au răspuns reprezentanții companiei.

Din 16 decembrie, în Moldova este în vigoare starea de urgență. Potrivit autorităților, măsurile sunt orientate spre a răspunde rapid provocărilor legate de posibila suspendare a livrărilor de gaze naturale de către „Gazprom”. Printre planuri se numără achiziții urgente de resurse energetice, derogări de la legislația în vigoare și implementarea unui amplu sistem de protecție socială.

Premier Energy a prezentat mai multe grafice posibile pentru întreruperile planificate de energie electrică.

Necesarul de 120 MW a fost împărțit în 12 blocuri a câte 10 MW fiecare: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L. Fiecare bloc poate fi deconectat pentru intervale de câte opt ore. Primul interval este de la 00:00 la 08:00, al doilea de la 08:00 la 16:00, iar al treilea de la 16:00 la 00:00.

Compania Premier Energy a promis să informeze consumatorii în mod punctual despre graficele de întreruperi prin canalele oficiale de comunicare și prin e-mail.

Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să se aboneze la buletinul informativ electronic.

ASP: Solicitanții serviciilor de înregistrare a contractelor de ipotecă și de vânzare-cumpărare, deserviți în mod prioritar
Articolul anterior
O telecabină s-a prăbușit în Cehia. O persoană a decedat
Articolul următor