Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, supranumită și Autostrada Unirii va avea o lungime de peste 90 de kilometri

Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, supranumită și Autostrada Unirii va avea o lungime de peste 90 de kilometri. Pe traseul autostrăzii, care va uni Moldova cu România, vor fi construite 55 de poduri, două tunele și nouă noduri rutiere. Potrivit autorităților române, unele lucrări sunt la etapa de proiectare, în timp ce pe alte tronsoane sunt anunțate licitații.

Oficial român: Autostrada Unirii avansează în etapele de proiectareFoto: Thediplomat.ro

Valoarea estimativă a proiectului de construcție a Autostrăzii Unirii este de 2-3 miliarde de euro, lucrările urmând să fie realizate etapizat până în 2027-2030 a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Danga, transmite radiomoldova.md.

Potrivit oficialului, varianta de traseu avizată este formată dintr-un drum de legătură care va asigura conexiunea cu viitoarea Autostradă Târgu Mureș – Iași – Ungheni și care va traversa râul Prut pe două piste paralele, pentru fiecare sens de circulație, cu o lungime de aproximativ 300 de metri. Durata pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de doi ani, din care șase luni perioada de proiectare și 18 luni perioada de execuție a lucrărilor.

„Dezvoltarea autostrăzii Unirii se află la ultima etapă care va trebui să o descrie pe unde trece, ce zone traversează, sectorul estic de la Moțca la Pașcani, Podiloaie, Lețcani ocolind municipiul Iași pe la nord și mergând către noul pod de la Ungheni este în această etapă de finalizare a studiului de fezabilitate. Tronsonul acesta dintre Târgul Neamț, Moțca, Iași, Ungheni, din indicații, vorbesc de 2-3 miliarde de euro. Pentru podul de la Ungheni este un proiect distinct de aproape 160 de milioane de lei”, a declarat Marius Danga.

Potrivit presei române, un constructor din Ucraina unul din Republica Moldova și un altul din România au depuse oferte la licitația pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii. Valoarea estimată a contractului este de 156,26 milioane de lei, fără iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Totodată, Ministrul Infrastructurii și dezvoltării Regionale Andrei Spînu a semnat recent Acordul de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căruia urmează să fie finanțată realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii unei Autostrăzii Ungheni – Chișinău – Odesa. Potrivit oficialului, până la sfârșitul anului 2025 va fi încheiat și studiul de fezabilitate, pentru acest segment de drum.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Moldova va avea autostradă! Ministrul Andrei Spînu a semnat Acordul de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții 
Articolul anterior
Dorin Recean: Programul prelungit în școli nu trebuie achitat de părinți
Articolul următor