Avarie de proporții la termocentrala Burștîn din Ucraina. Risc major de poluare a râului Nistru cu arsenic

Ca urmare unei avarii de proporții ce a avut loc în luna noiembrie 2021, la termocentrala Burștîn, Ucraina, deținută de grupul DTEK al miliardarului Rinat Akhmetov, o cantitate alarmantă de arsenic ar fi putut pătrunde în mediul ambiant, inclusiv în râul Nistru.

Potrivit unei anchete a proiectului „Схеми” (Schemes) a postului de radio Svoboda și a ONG-ului „Centrul Anticorupție” din Ucraina o suprafață de circa 10 hectare pe care este amplasată CET Burștîn a fost inundată cu un lichid de culoare închisă, comunică Mold-street.com.

Grupul DTEK (care exportă energie electrică și în Moldova) a declarat că a fost avariat colectorul de apă și că nu ar exista daune mediului.

Filmările efectuate cu drona de jurnaliştii la locul accidentului arată proporțiile dezastrului, iar experții care au vizionat acest video spun că, cel mai probabil, este vorba de orbim despre o ruptură a unei conducte de cenușă și zgură cu substanțe periculoase.

Potrivit anchetei, la fața locului nu a fost permis accesul imediat al inspectorilor de mediu, dar o examinare chimică independentă, dispusă de ONG-ul „Centrul Anticorupție”, a constatat în lichidul din locul inundației, că a fost depășită norma admisă a concentrației unui element toxic, arsenul.

Jurnaliştii au înregistrat că acest lichid a fost pompat direct într-un rezervor din apropiere, conectat la un râul local, care mai departe se varsă în Nistru.
În plus, un fost angajat al termocentralei a discutat cu autorii anchetei și a confirmat că fotografiile aeriene arată ruptura conductelor de zgură, și nu colectorul de apă.

DTEK susține că nu a existat nicio ruptură a conductei de cenușă și zgură și că accidentul nu a reprezentat o amenințare pentru mediu. Compania subliniază că s-a produs o ruptură a colectorului de apă turnat. Laboratorul lor chimic nu a găsit niciun exces de compuși nocivi în rezervor.

DTEK mai notează că în august Inspectoratul de Stat de Mediu a inspectat centrala și nu a stabilit un exces de emisii nocive față de standardele admise.

„Întreprinderea respectă regulile de manipulare a deșeurilor de cenușă și zgură, CET-ul dispune de toate avizele în domeniul gestionării deșeurilor, prevăzute de legislația de mediu actuală”, a precizat DTEK într-un comunicat.

Pe 18 august, la CET Burshtyn a avut loc un incendiu, iar în seara zilei de 28 noiembrie, un al accident a avut loc la această centrală, în urma căruia patru persoane au fost rănite.

De notat că această centrală termoelectrică lucrează pe bază de cărbune și este considerată una dintre cele mai poluante din Europa.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

În ce relație este Andreea Marin cu mama ei vitregă. Renata Marin are datorii uriașe la bănci
Articolul anterior
Teo Trandafir, jignită de Bianca Rus, în direct! Ce i-a spus artista celebrei moderatoare de la Kanal D
Articolul următor