Eșecul de a ajunge la un acord privind eliminarea treptată a combustibililor fosili ar împinge lumea dincolo de limita crucială de temperatură de 1,5 grade Celsius și ar duce la catastrofe climatice, a avertizat fostul șef climatic al Regatului Unit.
Alok Sharma, care a fost președintele summitului Cop26 de la Glasgow, a spus că este vital ca guvernele să își ia un angajament clar în următoarele câteva zile de a elimina cărbunele, petrolul și gazul, scrie The Guardian, conform protv.ro.
„Pentur a menține 1,5 C în viață, va trebui să vorbiți despre eliminarea treptată a combustibililor fosili”, a spus el pentru Observer într-un interviu. „Și va trebui să însoți asta cu un plan de implementare credibil.”
El a cerut guvernelor să acționeze. „Suntem în criză de timp. Fereastra de la 1,5C se închide rapid și, dacă nu suntem dispuși să acționăm acum, cu urgența pe care o cere această problemă, vom pierde acel 1,5C”, a spus el.
„Suntem literalmente la ultima șansă de a salva viitorul copiilor noștri.”
Peste 190 de guverne se întâlnesc la Dubai pentru ultimele zile ale summitului Cop28, care se desfășoară până marți, cu întrebarea dacă să elimine treptat combustibilii fosili în fruntea agendei.
Cel puțin 100 de țări sunt în favoarea unei retrageri treptate, dar unii producători importanți de combustibili fosili – inclusiv Arabia Saudită, China și India – se opun.
Activiștii ecologisti sunt îngrijorați că țările vor fi supuse presiunii din partea producătorilor de petrol în Dubai pentru a slăbi orice angajament de la o „eliminare treptată” a combustibililor fosili la o „reducere treptată”.
În ultimele momente ale Cop26, China și India au amenințat să deraieze întregul acord, dacă angajamentul de a elimina treptat cărbunele va fi diluat în acest fel.
Sharma a îndemnat miniștrii să țină ferm această idee. „Limbajul trebuie să fie fără echivoc”, a spus el.
„Pentru ca oricine citește acordul convenit să înțeleagă complet că ceea ce vorbim aici este o eliminare treptată a tuturor combustibililor fosili.”