În contextul informațiilor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat privind prognozele meteo pentru ziua de 11 mai curent și probabilitatea înregistrării înghețurilor la sol, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează agricultorii despre riscurile și măsurile de prevenire a înghețurilor, scrie noi.md.
Astfel, potrivit specialiștilor din agricultură, coborîrea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor), afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor. Înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugînd uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului fiind: caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sînt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.
Culturile de cîmp, sînt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, avînd o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ. În marea majoritate a cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ (diferenţierea organelor de reproducere, înflorire, fructificare etc.) se produc în afara perioadelor de îngheţ. Numai în cazurile rare, cînd îngheţurile apar foarte tîrziu, culturile de cîmp sînt afectate într-o proporţie însemnată. Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Aimentare reiterează necesitatea asigurării riscurilor de producție în agricultură. Reamintim că, statul subvenționează cu 70% din costul primei de asigurare (Legea nr. 183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură).