„Am avut surprize dubioase în examinarea cauzei penale. Instanța nu a apreciat corect viața unui om, indiferent cine comite infracțiunea.”
Așa a comentat Oxana Ivanov, avocata victimelor accidentului de la Sângera, sentința primită de Felicia Guțu, fosta angajată INSP care a urcat beată la volan și a intrat cu mașina în plin pe trotuar, omorând o tânără mamă, la Sângera.
Avocata se arată indignată și dezamăgită total de sentința pronunțată, scrie Unimedia.info.
„Am avut surprize dubioase în examinarea cauzei penale. Deși procurorul avea demersul scris și semnat de conducerea Procuraturii privind prelungirea arestului în privința inculpatei, dumnealui, în cadrul ședinței, și-a modificat de sine stătător demersul și a solicitat o altă măsură pentru polițistă – eliberarea sub control judiciar. Această chestiune a trezit atunci încă mai mari dubii. Astfel noi, în calitate de apărători, am încercat și am făcut tot posibilul ca instanța să ne dea oportunitatea de a amâna ședința de examinare a demersului pentru o altă zi. Atunci, noi am încercat și am bătut la mai multe uși, și am semnalizat faptul că este inadmisibilă o asemenea abordare a situației. Ulterior, Procuratura Generală a luat atitudine și a introdus încă un procuror pentru examinarea cauzei penale. Așadar, în examinarea cauzei penale, noi am avut doi procurori: unul solicita prelungirea arestului, altul – eliberarea inculpatei”, a declarat avocata.
Oxana Ivanov povestește că unul dintre procurori a solicitat o pedeapsă sub formă de detenție pentru șase ani, însă după ce inculpata a depus o cerere de examinare a cauzei în procedură simplificată, demersul avocatei a fost respins.
„Unul dintre cei doi procurori a susținut poziția sa și a solicitat o pedeapsă sub formă de detenție pentru șase ani, aceasta în urma circumstanțelor că inculpata a depus o cerere de examinare a cauzei în procedură simplificată, deși noi, apărătorii, am avut mai multe obiecții și am solicitat examinarea în procedură generală, deoarece inculpata la momentul depunerii declarației nu a recunoscut integral circumstanțele care au avut loc la data producerii accidentului, așa cum prevede norma legală. Demersul meu a fost respins de către instanța de judecată, iar cauza a fost examinată într-o procedură simplificată”, a explicat Oxana Ivanov.
Avocat a adăugat că instanța nu a apreciat corect viața unui om, indiferent cine a comis infracțiunea.
„Așadar, instanța de judecată a pronunțat astăzi sentința – pedeapsă cu patru ani de închisoare într-un penitenciar de tip deschis. Această sentință a deranjat enorm partea vătămată, pentru că, în urma accidentului, o mamă a rămas fără fiică, un copil a rămas fără mamă, iar o altă fetiță a rămas cu urmări esențiale atât pe față, cât și la nivel psihologic, practic pentru toată viața. Instanța nu a apreciat corect viața unui om, indiferent cine comite infracțiunea”, a conchis avocata.
Accidentul a avut loc pe 29 august 2023, în orașul Sângera. Atunci, polițista de 22 de ani conducea un autoturism „Toyota Prius”, fiind în stare avansată de ebrietate.
În jurul orei 02:00, conductoarea auto a adormit la volan și a ieșit pe acostament. Ea a lovit trei pietoni care se deplasau regulamentar, respectiv o femeie de 31 de ani, o adolescentă de 17 ani și o fată de 6 ani.
În urma impactului, femeia a murit pe loc. La rândul său, adolescenta a suferit răni medii, iar copila – răni ușoare.
Fosta polițistă și-a recunoscut vina.
De menționat că, prin aceeași sentință au fost admise acțiunile civile înaintate, în total fiind încasată suma de peste 500 000 lei, în scopul compensării prejudiciilor morale și materiale.
Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău.