Avocații din Rusia, asaltați de cereri despre evitarea mobilizării: „Singura scăpare este moartea, rănirea sau detenția”

Asaltați de solicitări pentru a evita mobilizarea, avocații din Rusia spun că lucrează până la epuizare pentru a-i consilia pe cei care riscă să fie trimiși să lupte în războiul din Ucraina, comentează Reuters citat de ziare.com.

Grupuri civice și de avocați spun că sunt asaltate de cereri de sprijin de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat la 21 septembrie că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei.

Sute de mii de persoane au fugit în țări precum Kazahstanul, Georgia și Finlanda. Mulți alții rămân în Rusia și se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu primească ordin de încorporare sau sperând că vor fi scutiți de serviciul militar.

„Lucrăm non-stop”, spune Serghei Krivenko, care conduce o organizație de aproximativ zece avocați, numită „Cetățean. Armată. Lege”.

„Viața normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenția pentru nerespectarea ordinelor”, explică el.

Implementarea mobilizării a fost haotică. Deși ordinul a fost conceput pentru cei cu experiență militară și pentru experți din specialitățile de care este nevoie, aplicarea lui nu pare să fi ținut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student sau de vârsta persoanelor.

Săptămâna trecută, Putin a recunoscut că există greșeli și a spus că ele trebuie corectate. „De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au trecut deja de vârsta mobilizării”, a declarat el.

Guvernatorul regiunii Habarovsk, din Extremul Orient rus, a anunțat luni demiterea comisarului militar după ce jumătate dintre bărbații nou mobilizați au fost trimiși acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de mobilizare.

Pe rețelele de socializare, circulă liste cu sfaturi despre cum poate fi evitată mobilizarea, precum și formulare, cu tot cu instrucțiunile de completare, pentru excepții medicale sau despre cum poate fi refuzat serviciul militar din cauza convingerilor politice sau religioase.

Avocatul pentru drepturile omului Pavel Cikov a spus luni că el și echipa sa au oferit sesiuni de consiliere online pentru 10.000 de angajați din companii. Numărul de persoane care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori în ultimele două săptămâni, ajungând la 466.000.

Relatările despre bărbați care, deși ar fi trebuit să fi scutiți, au primit ordin de mobilizare s-au răspândit vertiginos.

„Cei care vin la noi sunt panicați. Nu înțeleg ce se întâmplă”, spune Krivenko.

Autoritățile „cheamă pe oricine. Iar legea le permite să recruteze pe oricine”, adaugă el.

Dmitri Lutsenko, care conduce o organizație numită „Eliberare” și care oferă informații și consiliere juridică, afirmă că „cel mai bun mijloc de a evita mobilizarea este de a părăsi Rusia acum”.

„A doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi”, explică el.

„Evitați să semnați ordinele de chemare, evitați centrele militare. Sancțiunea juridică pentru neprezentare este o mică amendă și nu știu pe nimeni care să fi fost amendat deocamdată”, adaugă Lutsenko.

Avocatul Aleksei Tabalov a scris pe Facebook că tinerii și femeile cer ajutor într-o măsură mai mare decât bărbații mai în vârstă, iar cei dintre aceștia din urmă care aleg să își spună părerea sunt deseori fataliști și obedienți față de autorități.

„În același timp, vedem mulțimi de oameni care se duc în mod voluntar la centrele militare. Îmi vine să urlu: De ce vă duceți? Fugiți, plecați cât mai puteți! Dar nu, ei stau și așteaptă în liniște. Ce așteaptă?”, a afirmat el.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Ce condiție specială a pus Maria Constantin tuturor invitaților de la nuntă
Articolul anterior
VIDEO! ”Submarinul Apocalipsei” pune pe jar țările NATO. Unde s-ar afla temuta armă a Rusiei
Articolul următor