Bagajul în avion a ajuns să coste cât zborul în sine

Vremurile când plecam în vacanță în străinătate cu absolut tot, de la periuță de dinți și parfum până la ținute pentru fiecare zi de vacanță, au apus. Tot mai mulți români aleg să ia cu ei doar strictul necesar din cauza costurilor suplimentare uriașe pentru bagaje cerute de companiile aeriene, scrie adevarul.ro.

Din ce în ce mai mulți turiști au ajuns să plece în sejururi, unele chiar și de zece zile, doar cu câteva schimburi și o pereche de încălțări în plus, ca să nu plătească taxele devenite uriașe, pentru bagaje, ale companiilor de zbor low-cost Așa că din ce în ce mai mulți oameni fac economie la buget, după ce tariful de zbor în sine a ajuns ieftin, iar bagajul scump.

Zborul, mai ieftin ca bagajul

Companiile low-cost au ajuns să practice prețuri uriașe chiar și pentru un banal troler mic, de cabină. Dacă adaugi și un bagaj de cală, prețul zborului către destinația de vacanță se poate tripla.

Cu ajutorul unei agenții de turism am făcut o simulare: perioada aleasă – a doua jumătate a lunii august, zborul cu plecare de pe aeroportul Henry Coandă, tarifele fiind dus- întors. Pentru Roma, una dintre destinațiile favorite de vacanță ale românilor, prețul zborului, dus -întors, pornește de la 100 de euro de persoană, doar cu bagaj de mână. Bagajul priority, cu un troler inclus, mai adaugă 90 de euro la cost, iar bagajul de cală costă încă 110 euro în plus.

Lisabona este o destinație scumpă de vacanță, pentru că doar o companie low-cost din România oferă curse directe către capitala Portugaliei. Un bilet dus-întors simplu costă 250 de euro, bagajul priority – 110 euro, iar bagajul de cală -160 de euro.

Zborul către romanticul Paris costă 245 de euro de persoană, doar cu bagaj de mână. Pentru trolerul de cabină pasagerul mai plătește 90 de euro, iar pentru bagajul de cală – 160 euro, practic turiștii ajungând să plătească, încă o dată, zborul.

Către Creta, zborul costă 320 de euro de persoană. Este foarte scump, mai ales dacă calculăm și bagajul priority- 130 de euro și bagajul de cală- 210 euro.

„Îmi cumpăr tricouri din străinătate la 2 euro bucata și când plec le las acolo”

Turiștii s-au repliat rapid și au decis să facă economii, ca să nu plătească, pe hainele vechi de acasă, cât nu merită. La o familie de patru persoane, costurile sunt foarte mari.

„Am văzut cazuri când biletul de avion era 35 euro dus – întors și bagajul de cală 120 euro. Păi de 120 de euro îmi cumpăr tricouri din străinătate, de doi euro bucata, și când plec le las acolo. Faceți calculul, eu zic că merită”, a declarat un turist.

„Eu am plătit 150 bagajul de cală, a fost mai mult decât biletul de avion. Folosiți rucsac, că ieșiți mai bine, chiar dacă se sesizează că dimensiunea este mai mare, se plătește 10-20 euro în plus”, este sfatul unui pasager.

„Nu prea ai nevoie de bagaj de cală dacă ai priority: îți poți lua o geantă de mână și un troler mic: dar dacă ai un rucsac încăpător intră foarte multe haine estivale. Eu cel puțin când merg cu avionul urăsc să am multe bagaje și prefer rucsacul, nu de alta dar trebuie să cărăm și bagajul copilului” , a afirmat un alt turist.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

O clădire istorică ”a nimănui” din centrul Capitalei, în flăcări
Articolul anterior
Doi tineri din Botoșani care s-au căsătorit au cerut invitaților să le facă un dar mai puțin obișnuit, în ziua nunții. Ce le-au cerut
Articolul următor