În perspectivele sale pentru economia Marii Britanii, Banca Angliei estimează că țara se va confrunta cu o recesiune ”foarte provocatoare”, în următorii doi ani. De asemenea, a avertizat că rata șomajului aproape că se va dubla.
Banca a majorat dobânda de referință cu 0,75% până la 3%, în încercarea de a combate inflația. A fost a opta majorare efectuată de Banca Centrală a Marii Britanii în acest an, dar și prima după ce fostul premier Liz Truss a prezentat proiectul ”mini-bugetului”, asupra căruia actualul prim-ministru a revenit și a eliminat aproape toate prevederile. Proiectul ”mini-bugetului” a provocat prăbușirea lirei sterline în raport cu alte monede importante, notează CNN.
Băncile centrale din toată lumea cresc într-un ritm agresiv nivelul indicelui de referință pentru dobânzile la credite, pentru a scădea cererea și a contracara inflația.
În ultima săptămână, Rezervele Federale din SUA și Banca Centrală Europeană au decis majorări de 0,75% de puncte procentuale, astfel că indiene a ajuns la cele mai ridicate niveluri de la criza financiară din 2008 și până în prezent.
În România, BNR a mărit dobânda de șapte ori în acest an, iar Banca mai are programată o ședință de politică monetară pe 18 noiembrie, scrie Biziday.
În SUA, inflația pe luna septembrie a fost calculată la 8,2%, iar în Zona Euro la 10,7% în octombrie. Institutul român de Statistică a anunțat pentru septembrie o inflație de 15,8%.