Banca Naţională se aşteaptă la un apogeu al inflaţiei în toamna 2022, admiţând că aceasta poate depăşi prognoza de 30-31%

Banca naţională a Moldovei (BNM) se aşteaptă ca inflaţia din acest an să atingă vârful în septembrie-octombrie, apreciind că creşterea preţurilor ar putea depăşi uşor nivelul de 30-31% prognozat anterior, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Infotag, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a declarat acest lucru, la o întâlnire cu jurnaliştii de la Clubul presei economice, după şedinţa comitetului executiv al băncii centrale.

Informând despre majorarea ratei de bază de la 15,5% la 18,5%, bancherul a remarcat că decizia comitetului executiv în această privinţă a fost luată „în unanimitate”.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Armaşu a afirmat că BNM încearcă acum să promoveze o politică monetară care ar încuraja populaţia să economisească bani prin păstrarea lor sub formă de depozite în bănci, decât să-i cheltuiască pe consum.

Guvernatorul a spus că experţii BNM se aşteaptă la o reducere a încasărilor valutare de la migranţii aflaţi la muncă în străinătate, din cauza înăspririi politicii monetare în Uniunea Europeană şi în Statele Unite.

„Acest tip de înăspriri va avea un impact negativ asupra economiei. Ne interesează în primul rând ţările UE, posibil că acest fapt va duce la o stagnare, din cauza căreia volumul remitenţelor către ţară poate scădea în termeni reali”, a spus Armaşu.

Kievul dorește ca copiii ucraineni să poată veni în excursii în Moldova

Vicepreședinta Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei – n. r.), Olena Kondratiuk, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, a declarat că pentru Ucraina este importantă sprijinul pentru copii, care suferă din cauza bombardamentelor ruse. Politiciana a sugerat că țara vecină ar aprecia dacă copii ucraineni ar putea vizita Republica Moldova în excursii și vacanțe.

Kievul dorește ca copiii ucraineni să poată veni în excursii în MoldovaFoto: newsmaker.md

Precizările au fost făcute într-o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Doina Gherman, care a avut loc pe 29 aprilie, transmite newsmaker.md.

„Pentru noi, de asemenea, este importantă susținerea pentru copiii noștri, care în fiecare zi suferă din cauza bombardamentelor din partea Rusiei. Copiii noștri, mai ales în zonele apropiate de linia frontului, ca atare nu studiază în școli, ci în subsoluri. De aceea, pentru noi ar fi foarte important dacă copii noștri ar putea, pentru o perioadă, să viziteze țara dvs. frumoasă în excursii și la odihnă”, a declarat Olena Kondratiuk.

De asemenea, vicepreședinta Radei Supreme a rugat autoritățile de la Chișinău să continuie proiectele de susținere copiilor ucraineni refugiați în Republica Moldova, din cauza invaziei Ruse din Ucraina.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație, oferite în februarie 2024, în țara noastră se află peste 116.000 de cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 45.000 sunt copii.

Tânărul moldovean care i-ar putea lua locul lui Carla’s Dreams. A lansat mai multe piese, iar internauții sunt uimiți

Interpretul Marej, în vârstă de 21 de ani, a devenit cunoscut datorită timbrului său vocal foarte asemănător cu cel al solistului trupei Carla’s Dreams.

Ștefan Burlacu (numele real al interpretului) a lansat câteva piese care furori în rândul publicului. ​Printre cele mai populare sunt: „Arde-mă” și „Sărutul Tău” (în colaborare cu DARA), dar și, „În Ochii Tăi”, „Km 0”. 

„Eu am avut foarte mare noroc, pentru că am făcut parte din orchestra prezidențială. Practic, jumătate de an, de la 8:00 până la 16:00, eram în orchestră și studiam. Cântam la chitară și cu vocea. Cel mai amuzant era când făceam battle-uri (confruntări muzicale). Acum am un mare interes să lucrez, să produc, de aceea îmi investest tot timpul în muzică”, a spus Marej într-un podcast moderat de interpretul Satoshi.

Mai mulți cetățeni din Bălți au primit daruri din partea Episcopiei Hușilor din România

Și în acest an, în preajma sărbătorilor pascale, reprezentanții Episcopiei Hușilor din România au venit în ajutorul mai multor locuitori din orașul Bălți, care luptă cu singurătatea și lipsurile. Acțiunea caritabilă a adus mai multă lumină și bucurie în casele a 50 de persoane.

Mai mulți bălțeni au primit produse din partea Episcopiei Hușilor

Gestul de solidaritate din partea Episcopiei Hușilor din România a fost primit cu recunoștință de către locuitorii din Bălți. Produsele dăruite au reușit să le aducă bucurie și alinare în perioada sărbătorilor pascale, transmite tvrmoldova.md.

„Sunt foarte recunoscător poporului român care ne consideră și pe noi parte a României Mari.”

„Sunt o persoană cu dizabilități. Părinții mei au decedat. Acest sprijin este foarte important pentru mine. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cu sănătate. Și vă mulțumesc. Preoții ne-au oferit, voi putea să sfințesc și pasca.”

„Aceasta este o mare bucurie. Chiar înainte de sărbători, deja acum sufletul nostru începe să înflorească. Când vom lua fiecare produs din acest pachet, va fi ca și cum ar veni de la Dumnezeu Însuși.”

De câțiva ani, în ajunul marilor sărbători, Episcopia Hușilor ajută copiii, bătrânii și persoanele nevoiașe din Republica Moldova, donând alimente, haine și bani.

Vladimir Beregoi, preot la Episcopia Hușilor, România: „Cea mai grea boală pentru ei, de cele mai multe ori, este singurătatea. Iar din singurătate se identifică foarte lipsuri, spre exemplu: lipsa medicamentelor, plata facturilor. Preoții sunt cei care au identificat cazurile sociale și am mers la domiciliul lor și le-am oferit darurile sau au fost aduși la biserică”.

PS Antonie, episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei: „Trebuie remarcat că nu este prima oară când Episcopia Huși vizitează Episcopia de Bălți cu daruri. Ei au fost alături de noi încă de la începutul reluării activităților în Bălți”.

Săptămâna trecută, reprezentanții Episcopiei Hușilor din România s-au aflat într-o vizită în raioanele Strășeni și Ialoveni, unde au oferit daruri pentru aproape 200 de bătrâni. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Care este vârsta perfectă pentru a te căsători. Rezultatul unui studiu te-ar putea surprinde
Articolul anterior
Marina Litvinenko, văduva agentului KGB ucis în Anglia: ”Va fi război civil în Rusia”
Articolul următor