Bancherul tadjik, la răpirea căruia a participat și ucigașul de la Aeroportul din Chișinău, găsit mort după două luni de căutări

Cadavrul fostului prim-vicepreședinte al Orienbank din Tadjikistan, Șuhrat Ismatulloev, la răpirea căruia a participat și atacatorul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, a fost găsit după aproape două luni de la săvârșirea crimei, scrie deschide.md.

Cadavrul fostului prim-vicepreședinte al Orienbank din Tadjikistan, Șuhrat Ismatulloev, la răpirea căruia a participat și atacatorul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, a fost găsit după aproape două luni de la săvârșirea crimei.

Potrivit presei din Tadjikistan, despre aceasta, într-o conferință de presă susținută astăzi, 15 august, a anunțat procurorul general al Tadjikistanului, care a comunicat că cadavrul bancherului a fost găsit pe 13 august în oraşul Penjikent.

Potrivit sursei,  fostul prim-vicepreședinte al băncii a fost răpit de o bandă criminală în seara zilei de 23 iunie, care l-ar fi torturat până la moarte, apoi au aruncat cadavrul într-un râu.

Din grupul infracțional făceau parte cel puțin 16 persoane, dintre care 13 au fost deja reținute, iar alte trei sunt date în căutare.

La sfârșitul săptămânii trecute, la o conferință de presă, ministrul Afacerilor Interne al Tadjikistanului a confirmat că doi foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au luat parte activă la infracțiunea legată de răpirea și asasinarea fostului prim-vicepreședinte al Orienbank. În context, e vorba de cetățeanul Tadjikistanului Rustam Ashurov, care a omorât două persoane pe aeroportul din Chișinău.

Reamintim că un cetățean al Tadjikistanului în vârstă de 43 de ani, căruia i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate, în timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. Totodată, un pasager a fost rănit.

Tragedia s-a produs la data de 30 iunie. Așurov, ajungând la Chișinău cu o cursă aeriană regulată, a încercat să intre în R.Moldova, însă a fost oprit de oamenii legii, care i-au refuzat intrarea. Ca urmare, individul a sustras pistolul unui angajat al IGPF și a efectuat mai multe împușcături în direcția acestuia. În urma traumelor primite, prolițistul de frontieră Serghei Muntean a decedat. La fel, a fost ucis și angajatul securității aeroportuare, Igor Ciofu.

După ce a săvârșit crima la aeroport, Așurov și-a sunat mama și i-a spus că a ucis doi oameni, îndreptând camera și arătându-i o persoană în uniformă care stă întinsă pe jos. 

El îi mai mărturisește că a participat la răpirea unei persoane, de la care urma să fure aproape 200 de milioane de dolari în bitcoini. Îi mai spune că persoana răpită a fost bătută până a murit. Rustam Așurov îi menționează mamei sale despre un complice al său, pe care îl numește Dilșod SB. Acesta este Dilșod Saidmorodov, unul dintre bănuiții care ar fi participat la răpirea bancherului tadjik, Șuhrat Ismatulloev, potrivit Radio Ozodi, filiala din Tajikistan a Europei Libere. Bărbatul îi spune mamei sale că a participat la răpire pentru bani și că are asupra sa 2,5 mii de dolari.

La data de 3 iulie, Rustam Așurov a decedat într-un spital din R. Moldova, după ce fusese rănit în timpul reținerii pe Aeroport. 

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Obiceiurile care trebuie să intre în rutina celor care au trecut de 40 de ani
Articolul anterior
Tariful la gaz ar putea fi micșorat
Articolul următor