Bancherul tadjik, la răpirea căruia a participat și ucigașul de la Aeroportul din Chișinău, găsit mort după două luni de căutări

Cadavrul fostului prim-vicepreședinte al Orienbank din Tadjikistan, Șuhrat Ismatulloev, la răpirea căruia a participat și atacatorul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, a fost găsit după aproape două luni de la săvârșirea crimei, scrie deschide.md.

Cadavrul fostului prim-vicepreședinte al Orienbank din Tadjikistan, Șuhrat Ismatulloev, la răpirea căruia a participat și atacatorul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, a fost găsit după aproape două luni de la săvârșirea crimei.

Potrivit presei din Tadjikistan, despre aceasta, într-o conferință de presă susținută astăzi, 15 august, a anunțat procurorul general al Tadjikistanului, care a comunicat că cadavrul bancherului a fost găsit pe 13 august în oraşul Penjikent.

Potrivit sursei,  fostul prim-vicepreședinte al băncii a fost răpit de o bandă criminală în seara zilei de 23 iunie, care l-ar fi torturat până la moarte, apoi au aruncat cadavrul într-un râu.

Din grupul infracțional făceau parte cel puțin 16 persoane, dintre care 13 au fost deja reținute, iar alte trei sunt date în căutare.

La sfârșitul săptămânii trecute, la o conferință de presă, ministrul Afacerilor Interne al Tadjikistanului a confirmat că doi foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au luat parte activă la infracțiunea legată de răpirea și asasinarea fostului prim-vicepreședinte al Orienbank. În context, e vorba de cetățeanul Tadjikistanului Rustam Ashurov, care a omorât două persoane pe aeroportul din Chișinău.

Reamintim că un cetățean al Tadjikistanului în vârstă de 43 de ani, căruia i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate, în timpul însoțirii sale către zona sterilă pentru a fi returnat, a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. Totodată, un pasager a fost rănit.

Tragedia s-a produs la data de 30 iunie. Așurov, ajungând la Chișinău cu o cursă aeriană regulată, a încercat să intre în R.Moldova, însă a fost oprit de oamenii legii, care i-au refuzat intrarea. Ca urmare, individul a sustras pistolul unui angajat al IGPF și a efectuat mai multe împușcături în direcția acestuia. În urma traumelor primite, prolițistul de frontieră Serghei Muntean a decedat. La fel, a fost ucis și angajatul securității aeroportuare, Igor Ciofu.

După ce a săvârșit crima la aeroport, Așurov și-a sunat mama și i-a spus că a ucis doi oameni, îndreptând camera și arătându-i o persoană în uniformă care stă întinsă pe jos. 

El îi mai mărturisește că a participat la răpirea unei persoane, de la care urma să fure aproape 200 de milioane de dolari în bitcoini. Îi mai spune că persoana răpită a fost bătută până a murit. Rustam Așurov îi menționează mamei sale despre un complice al său, pe care îl numește Dilșod SB. Acesta este Dilșod Saidmorodov, unul dintre bănuiții care ar fi participat la răpirea bancherului tadjik, Șuhrat Ismatulloev, potrivit Radio Ozodi, filiala din Tajikistan a Europei Libere. Bărbatul îi spune mamei sale că a participat la răpire pentru bani și că are asupra sa 2,5 mii de dolari.

La data de 3 iulie, Rustam Așurov a decedat într-un spital din R. Moldova, după ce fusese rănit în timpul reținerii pe Aeroport. 

Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău. Cine este proprietarul ,,locuinței”

Imaginile video care surprind o casă cu două etaje construită pe un bloc de locuit cu cinci etaje din Chișinău au făcut înconjurul rețelelor de socializare în ultimele zile.

Pretura sectorului Centru arată, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că această casă a fost construită încă anul opt ani, în 2016.

Totuși, autoritățile capitalei se declară neputincioase în acest caz.

„Autoritatea publică locală a sesizat despre construcția ilegală edificată pe acoperișul blocului de locuit din strada Grenoble nr. 159/7, încă în anul 2020, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții. Având în vedere faptul că APL nu poate întocmi procese-verbale contravenționale pe art. 178, al. 4, pct. d) construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor, transformarea acoperișurilor sau extinderea celor existente, care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative, examinarea cazului este de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției”, susține Pretura sectorului Centru din municipiul Chișinău.

Anterior, locatarii acestui bloc au declarat că bărbatul care a construit casa deține două apartamente la ultimul etaj și nu și-a întrebat vecinii atunci când și-a ridicat o nouă locuință pe acoperiș.

sursa

Proteste în Veneția, în prima zi în care a intrat în vigoare taxa de 5 euro pentru a intra în oraș. Cine nu plăteşte riscă o amendă între 50 şi 300 de euro

Taxa pentru vizitatorii de o zi a adus haosul la Veneţia. Nu doar turiştii, ci şi localnicii sunt împotriva ei şi acuză autorităţle că vor să transforme vechiul oraş plutitor într-un parc tematic. Mai multe asociații de rezidenți au organizat, astăzi, proteste în Piazzale Roma şi s-au ciocnit cu autorităţile.

Aproximativ 300 de persoane au ieșit în stradă, la Veneţia, pentru a-și arăta opoziția față de taxa de acces care a început să se aplice turiştilor de o zi. Cu steaguri și bannere în mâini, protestatarii au oprit traficul în Piazzale Roma, blocând banda de tramvai. Au împărţit oamenilor paşapoarte false pentru a intra în oraş şi s-au plâns că astfel de decizii vor aduce sfârşitul oraşului Venezia şi distrugerea lagunei, informează observatornews.ro.

Ruggero Tallon, protestatar: Noi suntem cei din tabăra „Da”. Vrem o viaţă şi un viitor pentru acest oraş. De asta ne opunem biletului de intrare şi ne opunem intrării navelor de croazieră. E ca şi cum ne-am muta într-un mare parc tematic, o mare grădină zoologică. Iar noi nu acceptăm asta!

Marina Rodinò, localnică: Acesta nu este un parc natural, nu este un muzeu, nu este Pompei, acesta este un oraș în care trebuie să luptăm pentru ca locuinţele noastre să fie locuite de familii și trebuie să redeschidem afacerile locale.

Veneția este primul oraș din lume care a implementat o astfel de măsură. Taxa de 5 euro, care a intrat în vigoare astăzi, are ca scop protejarea acestuia de efectele turismului excesiv.

Simone Venturini, consilier municipal: Trebuia să găsim un echilibru, un nou echilibru între turiști și rezidenți. Trebuie să protejăm spațiile rezidenților și, de asemenea, să descurajăm sosirea călătorilor de o zi.

Experimentul veneţian durează 29 de zile şi se desfăşoară în perioada 25 aprilie – 14 iulie. Pentru vizitele de o zi în centrul istoric, va fi nevoie de rezervare online. Turiştii vor primi un cod QR, după achitarea taxei, pe care vor trebui să îl scaneze în anumite puncte, la intrarea în oraş.

La chioşcurile ridicate în faţa principalelor puncte de acces în oraş, aproximativ 200 de administratori au fost instruiți pentru a ghida politicos, pe oricine nu știe de taxă, prin procesul de descărcare a codului.

Oficialii din turism spun că aproximativ 6.000 de oameni au plătit astăzi pentru a descărca codul, însă numărul ar putea ajunge la 10 mii până la fnalul zilei. Alţi 70 de mii de oameni au descărcat codul indicând o scutire, precum cea că sunt navetişti sau rezidenţii regiunii Veneto.

Răsturnare de situație în cazul morții lui Navalnîi. Serviciile secrete ale SUA spun că „probabil” Putin nu a ordonat uciderea opozantului rus

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus, Vladimir Putin, probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din Arctica în februarie, a relatat sâmbătă Wall Street Journal, transmite Digi24.ro cu referire la Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani când a murit, era cel mai vehement critic intern al lui Putin. Aliaţii săi, catalogaţi drept extremişti de către autorităţi, l-au acuzat pe Putin că a ordonat uciderea acestuia şi au declarat că vor furniza dovezi pentru a-şi susţine acuzaţia.

Kremlinul a negat orice implicare a statului. Luna trecută, Putin a calificat drept „tristă” moartea lui Navalnîi şi a declarat că era pregătit să îl predea Occidentului pe politicianul încarcerat, într-un schimb de prizonieri, cu condiţia ca opozantul să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia. Aliaţii lui Navalnâi au declarat că astfel de discuţii au fost în curs de desfăşurare.

Wall Street Journal, citând persoane anonime familiare cu această chestiune, a scris sâmbătă că agenţiile de informaţii americane au ajuns la concluzia că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnîi în februarie. Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitatea generală pentru moartea lui Navalnîi

Totuşi, publicaţia menţionează că Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitatea generală pentru moartea lui Navalnîi, având în vedere că politicianul de opoziţie a fost ţinta autorităţilor ruse timp de ani de zile, a fost încarcerat pentru acuzaţii despre care Occidentul a spus că au fost motivate politic şi a fost otrăvit în 2020 cu un agent neurotoxic.

Kremlinul neagă implicarea statului în otrăvirea din 2020.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile conţinute în articolul Wall Street Journal. Ziarul a citat surse care au declarat că această constatare a fost „acceptată pe scară largă în cadrul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi unitatea de informaţii a Departamentului de Stat”.

Evaluarea americană s-a bazat pe o serie de informaţii, inclusiv unele clasificate, şi pe o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul morţii lui Navalnîi şi modul în care aceasta a umbrit realegerea lui Putin în martie, a precizat ziarul citând unele dintre sursele sale. Un consilier al lui Navalnîi, citat de ziar, Leonid Volkov, a calificat constatările SUA drept naive şi ridicole.

Obiceiurile care trebuie să intre în rutina celor care au trecut de 40 de ani
Articolul anterior
Tariful la gaz ar putea fi micșorat
Articolul următor