Bărbatul care a inspirat filmul „Terminalul” a murit. A locuit 18 ani în aeroportul Charles de Gaulle din Paris

Mehran Nasseri, bărbatul care a locuit timp de 18 ani în aeroportul Charles de Gaulle din Paris, inspirând filmul „The Terminal”, cu Tom Hanks în rolul principal, a murit sâmbătă chiar în aeroportul pe care el îl numea „acasă”, notează Daily Mail și The Guardian.

Mehran Nasseri a trăit în aeroportul Charles de Gaulle din 1988 până în 2006. Inițial din cauza unor încurcături legate de documente, apoi a ales să rămână chiar și după ce i s-au dat actele de refugiat.

După ce a stat câțiva ani într-un adăpost din Paris, el s-a întors recent la aeroport și și-a stabilit reședința în Terminalul 2F.

Poliția și o echipă medicală au fost solicitate sâmbătă, pe fondul unor informații că bărbatul ar fi suferit un atac de cord. Din păcate nu a mai putut fi salvat, a declarat un reprezentant al autorității aeroportuare din Paris. 

Povestea lui Mehran Nasseri

Nasseri, despre care se crede că s-a născut în 1945, nu avea acte de rezidență când a sosit prima dată în Paris, așa că a rămas blocat în aeroport. An de an, a dormit pe o bancă roșie din plastic. S-a împrietenit cu angajații aeroportului, a scris zilnic în jurnalul său, a citit reviste și a privit călătorii care treceau prin terminal. 

Personalul l-a poreclit Lord Alfred și a devenit o mini celebritate chiar și în rândul pasagerilor.

Nasseri s-a născut în Soleiman, o zonă a Iranului aflată atunci sub jurisdicție britanică, dintr-un tată iranian și o mamă britanică. A părăsit țara pentru a studia în Anglia, în 1974. Când s-a întors, a susținut că a fost închis pentru că a protestat împotriva șahului și a fost expulzat fără pașaport. Investigațiile ulterioare au sugerat că, de fapt, nu a fost niciodată alungat din Iran, scrie Daily Mail.

A cerut azil politic în mai multe țări din Europa. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați din Belgia i-a dat acreditare de refugiat, dar el a spus că servieta sa care conținea certificatul de refugiat a fost furată într-o gară din Paris.

Poliția franceză l-a arestat ulterior, dar nu l-a putut expulza nicăieri pentru că nu avea documente oficiale. A ajuns la Charles de Gaulle în august 1988 și a rămas acolo. 

Când a primit în sfârșit actele de refugiat, și-a descris surprinderea și nesiguranța cu privire la părăsirea aeroportului. A refuzat să le semneze și a mai rămas acolo alți câțiva ani până când a fost internat la spital în 2006, iar mai târziu a locuit într-un adăpost din Paris.

Atât Franța, cât și Belgia i-au oferit lui Nasseri rezidență de-a lungul anilor, dar se pare că a fost supărat că l-au inclus pe listă ca iranian, mai degrabă decât britanic, și dorea ca ei să i se adreseze pe numele lui preferat, Sir Alfred Mehran.

Cei care s-au împrietenit cu el în aeroport au spus că anii de viață petrecuți în spațiul fără ferestre i-au afectat starea mintală. Un agent din aeroport l-a comparat cu un prizonier incapabil „să trăiască în exterior”.

15 apartamente, salvate de incendiul izbucnit la mansarda unui bloc din Capitală. IGSU vine cu precizări

Cincisprezece apartamente au fost salvate de pompieri în urma misiunii complexe de lichidare a incendiului într-un bloc de locuit din sectorul Buiucani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma intervenției complexe realizate în seara zilei de 29 septembrie într-un bloc de locuit din capitală, angajații IGSU au salvat 15 apartamente, care riscau să fie supuse arderii. Totodată, datorită intervenției operative a salvatorilor, 36 de persoane au fost evacuate din zona de risc, fiind preîntâmpinată o tragedie, astfel nimeni nu a avut de suferit.

În urma lichidării incendiului către ora 21:29, la fața locului și-a demarat activitatea Laboratorului Experimental Antiincendiar al IGSU, care conform competenței a înaintat cauza cea mai probabilă a izbucnirii incendiului. Potrivit specialiștilor, arderea ar fi izbucnit în urma încălcării regulilor de apărare împotriva incendiilor la executarea lucrărilor cu focul în procesul de hidroizolare.

În urma rezultatelor investigațiilor s-a constatat că pe acoperișul blocului s-au efectuat lucrări de hidroizolare a mansardei cu utilizarea arzătorului conectat la o butelie de gaz de tip propan-butan.

Din cauza incendiului au fost distruse elementele constructive ale acoperișului mansardei din 6 apartamente cu suprafața totală de circa 150 m2.

În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe normele antiincendiare și să nu recurgă la serviciile persoanelor și companiilor neautorizate, care prestează servicii de hidroizolare și construcție. Lipsa responsabilității în vederea respectării regulilor de siguranță, dar și lipsa autorizației în prestarea acestor servicii, poate duce la izbucnirea incendiilor de proporții și la producerea altor situații de urgență.

Amintim că, incendiul a izbucnit în seara zilei de 29 septembrie pe acoperișului unei mansarde a blocului de locuit cu 6 nivele. Pentru lichidarea flăcărilor au fost antrenate forțe și mijloace conform nivelului sporit de intervenție, în componență a 8 echipe de pompieri și salvatori cu un număr de 50 de angajați IGSU.

Catastrofă de proporții: Cel puţin 100 de oameni au murit în SUA în urma uraganului Helene

Sud-estul Statelor Unite a început duminică un efort uriaş de curăţare şi recuperare, iar bilanţul victimelor a urcat până aproape de 100, după ce uraganul Helene a lăsat fără curent milioane de oameni, a distrus drumuri şi poduri şi a provocat inundaţii dramatice din Florida până în Virginia, scrie digi24.ro.

Vânturile, ploaia şi valurile de furtună au ucis cel puţin 90 de persoane în Carolina de Nord, Carolina de Sud, Georgia, Florida, Tennessee şi Virginia, potrivit unui bilanț citat de agenția Reuters, preluată de News.ro. Oficialii se tem că vor fi descoperite şi alte cadavre. Având în vedere că turnurile de telefonie mobilă au căzut în regiune, sute de persoane nu au reuşit încă să ia legătura cu cei dragi şi au fost date dispărute. Estimările pagubelor au variat de la 15 miliarde de dolari la peste 100 de miliarde de dolari, au declarat asigurătorii şi meteorologii în cursul weekendului, deoarece au fost afectate sistemele de apă, comunicaţiile şi rutele de transport esenţiale. Pagubele materiale şi pierderile de producţie economică vor deveni mai clare pe măsură ce autorităţile vor evalua distrugerile.

„Catastrofă de proporţii istorice”

În Carolina de Nord, aproape toate decesele au fost înregistrate în comitatul Buncombe, unde au murit 30 de persoane, a declarat şeriful Quentin Miller în cadrul unei videoconferinţe cu reporterii. Managerul comitatului, Avril Pinder, a declarat că a solicitat statului alimente de urgenţă şi apă potabilă. Străzile din pitorescul oraş Asheville au fost acoperite de ape. „Aceasta este o catastrofă de proporţii istorice”, a declarat guvernatorul Roy Cooper pentru CNN. „Oamenii cu care vorbesc în vestul Carolinei de Nord spun că nu au mai văzut niciodată aşa ceva”. În Flat Rock, Carolina de Nord, au existat pene de curent generalizate, iar oamenii au aşteptat ore în şir la coadă pentru benzină. „Magazinele alimentare sunt închise, serviciul de telefonie mobilă este întrerupt”, a declarat Chip Frank, în vârstă de 62 de ani, în timp ce intra în a treia oră de aşteptare la coadă. „Totul depinde de aceste benzinării. Nu vei putea să mergi nicăieri şi este un sentiment înfricoşător.” Aproximativ 2,7 milioane de clienţi din sud erau fără curent duminică, a declarat un oficial al Departamentului pentru Energie al SUA, cu 40% mai puţin decât vineri, după ce valuri de furtună fără precedent, vânturi feroce şi condiţii periculoase s-au extins sute de kilometri în interior. Carolina de Sud a raportat 25 de decese, Georgia 17 şi Florida 11, potrivit guvernatorilor acestor state. CNN a raportat un total de 93 de morţi în sud, citând oficiali locali şi de stat.

Cei șapte bărbați, reținuți pentru pregătirea dezordinilor în masă și-au aflat sentința

De către sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, șapte inculpați învinuiți pentru pregătirea dezordinilor în masă au fost condamnați la închisoare pe un termen de la 3 ani la 3 ani și 5 luni cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit datelor furnizate de  ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

Printre cei investigați se numără și organizatorul acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați pentru comiterea faptelor ilegale.

 Erau remunerați atât inculpații, cât și cei recrutați de ei. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil privind modul de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, inculpații au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor. Inculpații au pledat nevinovați. Sentința este cu drept de apel.

VIDEO! Un mire a mers la propria sa nuntă într-un sicriu
Articolul anterior
”O mare de flori și de lacrimi”. Tatiana, o polițistă din Ucraina, ucisă la doar 34 de ani în Cernihiv, a fost condusă pe ultimul ei drum
Articolul următor