Bărbatul care a vrut să își omoare soția stropind-o cu acid a fost condamnat la 11 ani de închisoare

Bărbatul care a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Instanța l-a obligat să achite și 1 600 000 lei în contul părții vătămate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău informează că au obținut o sentință de condamnare pentru bărbatul, care în februarie, curent, a încercat să își omoare soția stropind-o cu acid.

Fapta acuzatului a fost încadrată juridic conform art.27, art.145 alin.(2) lit.a), e1), j), m) din Codul penal – tentativă de omor intenționat, comis cu premeditare, asupra unui membru de familie, cu deosebită cruzime, prin mijloace periculoase pentru viața sau sănătatea mai multor persoane.

Astfel, potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 24 septembrie 2024, inculpatul de 56 de ani, a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani și 3 luni, cu executare.

Instanța a dispus și încasarea din contul inculpatului în beneficiul părții vătămate a sumei de 500 000 lei în scopul reparării prejudiciului moral cauzat prin infracțiune și 1 100 000 lei în scopul reparării prejudiciului biologic cauzat.

Conform învinuirii înaintate de către procurori, la data de 28 februarie 2024, aproximativ la orele 12:20, învinuitul, aflându-se într-un apartament din sectorul Botanica al capitalei, a inițiat un conflict cu soția sa în vârstă de 36 de ani, a luat o sticlă cu acid sulfuric concentrat, cu care a stropit-o pe ultima. În momentul în care copilul minor s-a implicat în conflict, a fost stropită din imprudență cu aceeași substanță. Din cauze independente de voința făptuitorului acesta nu si-a dus intenția de omor până la capăt, din motiv că victima a reușit să fugă din apartament, solicitând ajutorul persoanelor terțe.

Prin acțiunile învinuitului, victimei i-au fost cauzate arsuri chimice ale feței, gâtului, ochiului stâng, cavității bucale, membrului superior drept și altor părți ale corpului, arsuri ale căilor respiratorii și alte leziuni, care au fost apreciate, conform raportului de expertiză medico-legală, drept vătămări corporale medii. Copilei, în vârstă de 6 ani, i-au fost cauzate arsuri, care au fost apreciate drept vătămări corporale ușoare.

Învinuitul și-a recunoscut vinovăția și a declarat că se căiește în cele comise. Cauza în privința acestuia a fost examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Tânăr beat pe trotinetă, dus la Poliție. 51 de persoane traumatizate, în incidente cu trotinete în 8 luni

Aseară, polițiștii de patrulare din Bălți au depistat un cetățean străin, în stare de ebrietate, care se deplasa pe o trotinetă electrică. Tânărul de 23 de ani a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 0.44 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Tânărul a fost condus la Inspectoratul de Poliție pentru documentare.

În această săptămână, polițiștii de patrulare desfășoară activități de prevenire a încălcărilor regulilor de circulație rutieră, cu un accent deosebit pe utilizarea trotinetelor electrice.

Precizăm că, în primele 8 luni ale anului s-au înregistrat 62 de accidente în trafic cu implicarea trotinetelor, dintre care 42 din vina conducătorilor de trotinete. În rezultat, 51 de persoane au fost traumatizate, inclusiv 24 cu traume grave.

Poliția îndeamnă toți participanții la trafic să respecte regulile de circulație indiferent cu ce mijloc de transport se deplasează.

Elevii din 5 școli din țară vor avea acces la educație și servicii de sănătate, precum și produse de igienă menstruală gratuite

Elevii din 5 școli din Republica Moldova vor avea acces la educație și servicii de sănătate, un mediu prietenos de învățare, precum și produse de igienă menstruală gratuite în cadrul Programului Școala EduLIFE, care este extins în baza unui parteneriat public privat dintre Ministerul Educației și Cercetării, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) și Fundația Felicia, al cărei fondator este o compania privată din domeniul farmaceutic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest sens, un memorandum de colaborare pe termen de trei ani a fost semnat, astăzi, între cele trei părți.

Programul “Școala EduLIFE” a fost pilotat de UNFPA și Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineret și Platforma Suntparinte.md în patru instituții de învățământ general în anul 2023. Programul presupune investiții într-un mediu prietenos elevilor prin modernizarea unei săli de clasă, renovarea cabinetului medical și a biroului psihologului școlar, acces la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă și access la produse de igienă menstruală gratuite.

Ca urmare a acestui parteneriat, Fundația Felicia va contribui la extinderea modelului în alte două școli prin investiții în renovarea cabinetelor medicale. Totodată, cele două școli și altele trei vor fi echipate cu dispensere și absorbante gratuite pentru întregul an școlar.

Activității cadastrale în Republica Moldova, eficientizate

Guvernul continuă să eficientizeze domeniul activității cadastrale în Republica Moldova. În acest scop, Executivul a aprobat, astăzi, extinderea termenului de implementare a Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară până în anul 2026, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul proiectului va fi asigurată finalizarea înregistrării primare a proprietății private și a lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică, precum și corectarea erorilor comise anterior în procesul de transmitere în proprietate a terenurilor. Odată finalizat procesul, acesta va permite autorităților publice locale, dar și centrale, să gestioneze mai corect terenurile pe care le au în proprietate, cu posibilități sporite de a-și crește veniturile proprii și îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

Delimitarea proprietăţii publice a fost deja finalizată în 57 de unități administrativ-teritoriale, înregistrarea proprietății private – în 98 de localități, iar corectarea erorilor admise anterior a fost făcută în 252 de localități. 

Responsabilă de implementarea proiectului este Instituția Publică „Cadastrul bunurilor Imobile”, ca urmare a reformei instituționale a Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Proiectul de înregistrare şi evaluare funciară este realizat în cadrul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a demarat în anul 2019.

Tânăr beat pe trotinetă, dus la Poliție. 51 de persoane traumatizate, în incidente cu trotinete în 8 luni
Articolul anterior