Barza a venit mai devreme la Aliona Triboi!

7G9C4858Actriță Teatrului Național din Chișinău și solista trupei Provincialii din România, Aliona Triboi, a devenit mămică. Acum două zile, viitoarea mămică a acordat revistei unica.md un interviu şi era încrezută că micuţa ei prinţesă va veni pe lume abia la jumătatea lunii aprilie. Ba mai mult, ne-a invitat la concertul din 8 aprilie unde planifica să cânte.

separator

Însă planurile părinţilor şi a fetiţei nu au coincis, şi nerăbdătoare să-i cunoască, ea a venit în această lume cu două săptămâni mai devreme. Mica prinţesă, căreia încă nu i-au ales un nume, cântărește 2,4 kg și are 50 de cm în lungime. Mămica spune că prinţesa i-a surprins un pic cu dorinţa de a veni pe lume atât de curând, dar totul a decurs foarte bine. Ca şi în perioada sarcinii, alături de Aliona s-a aflat tot timpul soţul ei, actorul Ghenadie Gâlcă.

Unica.md îi urează multă sănătate interpretei şi fetiţei, multe nopţi liniştite şi cât mai multe bucurii.

Natalia Bodiu

Letonia nu va mai reînnoi permisele de ședere pentru ruși și belaruși

Letonia, care deja și-a înăsprit semnificativ regulile de emitere a permiselor de ședere pentru ruși și bieloruși, anunță că nu va mai reînnoi permisele de ședere temporară existente pentru cetățenii din Rusia și Belarus.

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul guvernului țării, marți, după o ședință de guvern, transmite digi24.ro.

Permisele de şedere temporară eliberate cetăţenilor ambelor ţări, în general, nu vor mai fi reînnoite în viitor, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins, conform dpa, citat de Agerpres. 

Totuși, șeful executivul leton a precizat că „vor exista unele excepții”.

Ministrul de interne Kristaps Eklons a sugerat că permisele de rezidenţă permanentă pentru membri de familie, de exemplu, ar trebui eliberate numai după ce ei au trecut cu succes un test de limbă letonă.

Deciziile finale cu privire la noile reglementări urmează să fie luate de guvern în curând.

Letonia a suspendat deja acordarea permiselor de şedere pentru ruşi şi bieloruşi, ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia şi, de asemenea, a revocat aproape 1.000 de permise. 

Potrivit autorităţii de migraţie, peste 9.000 de cetăţeni ruşi au, în prezent, permise de şedere temporară în Letonia.

În plus, există aproximativ 37.000 de ruşi cu permise de rezidenţă permanentă.

Letonia se învecinează cu Rusia şi Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului.

O minoritate rusă semnificativă locuiește în Letonia, asemeni celorlalte două țări baltice.

Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunțat marți într-un comunicat un atac cibernetic rus „fără precedent” împotriva site-ului său, precizând că funcționarea acestuia nu a fost perturbată, relatează AFP.

Energoatom denunță un atac cibernetic rus fără precedent

„Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul pe Telegram, transmite agerpres.ro.

Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat sursa citată.

Grupul rus „Armata cibernetică a poporului” a utilizat 7,25 milioane de roboți de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare „nu a avut un impact considerabil asupra activității site-ului Energoatom”.

Maia Sandu a efectuat o inspecție la SA CET-NORD din Bălți

Și-a pus casca și a mers să inspecteze SA „CET-NORD” din Bălți. Astfel, Maia Sandu a vrut să facă cunoștință cu rezultatele investițiilor europene pentru întreprindere și să se convingă de faptul că locuitorii din municipiu vor primi neîntârziat și fără probleme agentul termic.

Maia Sandu și-a pus casca și a mers să inspecteze SA CET-NORD din BălțiFoto: nordnews.md

Șefa statului a rămas impresionată de procesul de modernizare, care, spune ea, trebuie să continue pentru că „investițiile în domeniul energetic sunt importante”, transmite nordnews.md.

„Am văzut care au fost investițiile recente, am discutat cu domnul director despre faptul că încălzirea centralizată, în pofida multor discuții, este cea mai eficientă, dacă se fac investiții. Este bine să avem aceste discuții cu cetățenii pentru ca ei să înțeleagă că este bine să ne conectăm la încălzirea centralizată”, spune Maia Sandu.

Directorul SA „CET-NORD” a declarat că pregătirile pentru sezonul rece sunt în toi și că depun efort pentru ca locuitorii din Bălți să achite cât mai puțin pentru căldură.

„Suntem în proces de pregătire pentru sezonul rece. Lucrările de pregătire sunt gata în proporție de 65%. Facem tot posibilul pentru ca încălzirea centralizată să devină un privilegiu, dar nu o povară pentru cetățeni”, susține Marian Brînza, directorul SA „CET-NORD”.

În ultimii ani, societatea pe acțiuni a valorificat un împrumut BERD de 10,7 milioane de euro. O parte din bani au fost investiți în instalarea unei centrale noi de cogenerare și 169 de puncte termice individuale.Publicitate

Recent, BERD a acordat întreprinderii un nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro, care presupune noi investiții în următorii trei ani în sistemul termoenergetic din Bălți. Din acești bani, „CET-NORD” și-a achitat deja datoria istorică rămasă de 77 de milioane de lei furnizorului MoldovaGaz.

Bălțenii speră că vizita Maiei Sandu în municipiu va aduce rezultate în viitorul apropiat.

„Ea, totuși, e președintă, ea trebuie să facă tot ce e bun, nu doar pentru țară, dar și pentru diferite orașe, ca Bălțiul, de exemplu. Ea, iată, ne-a vizitat, poate a revizuit unele decizii.”

„Dacă e să ne referim la municipiu, totuși, ar fi partea financiară. Adică, taxele, care sunt achitate să rămână în mare parte aici, pe loc. Adică, să nu plece tot la centru. Asta ar fi cred că de bază.”

„Să fie ceva renovări și să se gândească la popor și să aibă grijă mai mult de noi.”

„Desigur, mi-aș dori ceva bun, căci se întâmplă foarte multe rele. Mi-aș dori liniște, mi-aș dori să am de lucru”, spun oamenii.

Tot ieri, șefa statului a vizitat o uzină din cadrul Zonei Economice Libere Bălți.

Secretul instructorului care a slăbit mii de femei!
Articolul anterior
Vezi cum arată noua protagonistă a proiectului “Un nou început cu Unica!”
Articolul următor